Списание Жилища

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ НОВ БРОЙ

строителни продукти - за покрива

ПОКРИВЪТ Е ПЕТАТА ФАСАДА -

НЕПОДДЪРЖАНЕТО МУ ПРАВИ СГРАДАТА ОПАСНА

ПОКРИВИ BRAMAC

Покривът е петата фасада на сградата и от неговото състояние зависи това на цялата сграда. Ако се остави в лошо състояние дълго време, влагата, която прониква през него, преминава през стените на цялата сграда и слиза чак до основите. Това води до постепенна, но пълна разруха на самата сграда.

Много хора, живеещи в кооперации, си мислят, че това не е техен проблем, но не си дават сметка, че неподдържането на покрива разрушава цялата сграда. Масова тенденция е да се пренареждат покривите със старите керемиди, след като се направи естествено сортиране на счупените и останалите здрави такива. „Българинът е свикнал да прави всичко на парче и се стреми да закърпи временно положението. Хората си мислят, че така ще решат проблема и ще им излезе доста по-евтино, но забравят, че покривът не са само керемидите. В дългосрочен план това им излиза не по-евтино, а по скъпо, тъй като покривната конструкция продължава да ерозира”, споделя дългогодишните си наблюдения Кирил Дяков, управител на Брамак България. Статистиката показва, че едно домакинство отделя средно месечно едва по 27,11 лв. за обзавеждане и поддържанена дома, сочат последните данни на НСИ за месец юли 2009 г.
4 543 опасни сгради в страната картотекира през 2006 и 2007 г. тогавашното Министерство на държавната политика
при бедствия и аварии, въз основа на база данни от всички 264 общини в България. „По-актуална статистика в национален мащаб за съжаление няма, но съм убеден, че след десетина години, ще има осезаем ръст на опасните сгради”, убеден е Кирил Дяков.
Когато ремонтират жилищата и сградите си, българите често мислят за това как да намалят разходите за отопление. Те обаче разбират енергийната ефективност като външна изолация на сградата и забравят покривите. А добрата изолация на покрива спестява до 20-30% от общите топлинни загуби на сградата. Хората санират сградите, без да се интересуват от покривите. Честа гледка са новоизмазаните блокове и къщи, на които покривите им стоят в същото старо и окаяно състояние.

Изключително нисък е делът на сградите, които са санирани „от главата до петите”. Добре направеният покрив намалява разходите за отопление през зимата и охлаждане през лятото. А изчисленията показват, че ако се обнови покривът, домакинствата, плащащи средно по 150 лв. за отопление, ще намалят сметките си поне с 40 лв. месечно.
Специалистите съветват никога да не се подценява стабилността на покрива, тъй като това е пряко свързано със
сигурността на дома.

Покривът е петата фасада на сградата, но е от първостепенно значение, тъй като именно тя предпазва от снеговалежи, дъждове и бури. Другото важно нещо е, че ако покривът започне да се руши, това неизбежно се отразява на цялата конструкция. Влагата прониква през стените и стига чак до приземните помещения, рушат се стените и опорните елементи, корозират основите на сградата. Затова не бива да се пренебрегва значимостта на този проблем. Ако керемиденият покрив е за ремонт, трябва да се провери дали дървения материал не е изгнил или износен, дали носещите греди са стабилни, в норма ли са връзките и товароносимостта на покривната конструкция.
Специалистите препоръчват проверка на покривните конструкции поне на няколко години.

Ако се налага ремонт на покрива, мислете в дългосрочна перспектива, призовават експертите. Нека реновирането е
направено с качествени материали. Новите покривни системи предлагат и допълнителни елементи и функции като вентилиране, защита срещу вятър и сняг, отвеждане на дъждовна вода. Сега е моментът да се помисли и за монтиране на соларни панели и слънчеви колектори. Те ще облекчат домакинството, намалявайки средствата, необходими за отопление.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ - WWW.BRAMAC.BG.

строителни продукти - за покрива

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

Специалисти коментират: Защо покривите «летят»?

Вижте в голям размер - ЗАВЪРШЕНО С ЛАТЕКС
Монтаж на гипсокартон
под покрива
Оформяне на подпокривни пространства
Моделиране около покривни прозорци
Окачени тавани

 

 

 

© 2010 jilishta Products. All rights reserved.