ЖИЛИЩА

Списание Жилища
  НОВ БРОЙ

строителни продукти - за покрива

Ремонт на покрива - "Временните кръпки не са решение!"        

Българинът не иска да плаща повече от 1000-2000 лв. за ремонт на покрива, това показаха резултатите от проведената кампания „Ремонтирай с Брамак”. Целта на кампанията бе да накара хората да се заинтересуват и замислят за състоянието на сградите, в които живеят и да се възползват от възможността за изгодна подмяна на стария покрив.

„По време на кампанията се получиха стотици обаждания от граждани. Повечето от тях нямат реална представа за пазара на строителни материали и услуги. Хората искат ремонтът да им излезе без пари, но това е невъзможно. Склонни са да дадат за ремонт не повече от 1000, максимум 2000 лева, за да подменят течащия покрив”, каза Елеонора Маркова Маркетинг Мениджър в Брамак Покривни системи.
„Обратната връзка от обажданията на хората показа, че те предпочитат да се работи на парче. Българинът има непрактично мислене и предпочита краткосрочно да си спести разходите. Това обаче в повечето случаи излиза доста по-скъпо в дългосрочен аспект.

Ремонтирането на покриви се оказва като ремонтирането на улиците. Дупката се запълва с некачествен материал и не след дълго същият проблем е отново на лице, само че този път съпътстван с още дупки и течове. Временните кръпки не са решение” – допълни Елеонора Маркова.

„Сигурно всички са забелязали, че в повечето големи градове и особено в столицата, масово се санират фасадите на сградите. Вдигат се скелета, закриват се с предпазни мрежи, обновяват се фасадите, а покривите не се пипат, въпреки че с просто око се вижда, че плачат за ремонт. Така градовете ни се изпълват със сгради, приличащи на възрастни дами, пременени с „дрехи” от 2009 година, а на главите с „капели” – оръфани и разкривени – от петдесетте или шестдесетте години на миналия век. Не знам защо е така, но знам, че когато се ремонтира една сграда, се започва от покрива – първо той се прави, а после всичко друго. Разумно е, в този смисъл, когато се вдига скеле, за да се работи по фасадата, то да се използва и да се направи ремонт на покрива, който е ПЕТАТА ФАСАДА на една сграда”, допълни Владимир Ставрев, собственик на фирма „БУЛ ДАХ” ЕООД.

Ремонт на покрива - "Временните кръпки не са решение!"  Ремонт на покрива - "Временните кръпки не са решение!" 


Според експертите хората често не си дават напълно сметка какви биха били загубите от една елементарна пролука на покрива. „Всеобщо разпространено е мнението, че старите керемиди са изключително здрави и че щом са стояли 50 или 100 години на някой покрив, ще стоят поне още толкова, а това не е вярно. Керемидата, като всяко подобно изделие има някакъв ресурс от време /най-вече брой цикли замръзване-размръзване/ за използване. При старите керемиди този ресурс е изчерпан поне 80-90%, а и аз не съм видял никъде по магазините да се продават от тези безценни и „изключително устойчиви” керемиди. Така, че старите керемиди трябва се изхвърлят или рециклират. Старите покриви от 50-те и 60-те години чак до 70-те са с дъсчена обшивка от дъски с кора /капаци/ и керамични керемиди, най-често „марсилски”, положени на кал. Това са преобладаващата част от покривите в българските градове и села. Много от тях са „претрисани”, ще рече пренаредени са керемидите, като е изхвърлена калта, защото на нея керемидите се свличат и разместват с годините. Много често тази грешна операция е правена от случайни бригади и е с доста лошо качество. Това води до проблеми с качеството и неточности в монтажа, което пък от друга страна не дава гаранция за нареждането.” – сподели опита си г-н Владимир Ставрев, който се занимава професионално с изграждане и саниране на скатни покриви.


„И все пак кога една сграда се нуждае от нов покрив и кога само от ремонт на покрива? От важно значение са инвестиционните намерения на собственика – дали сградата ще се използва поне още 20-50 години, или се очаква да бъде съборена в близките десетина и на нейно място да се строи друга. Ако покривът тече, гредите са провиснали и керемидите са станали на „юфка”, то той определено е за ремонт. И накрая, трябва да се отбележи, че колкото и качествен да е един покрив, той не е вечен и подлежи на саниране през период от 20-30 години. Въпреки кризата и ограничените си финансови възможности хората трябва да проявяват повече отговорност към собствеността си и да инвестират в един сигурен дом, който ще им донесе повече дивиденти и доходност .” заключи Елеонора Маркова.
Комплексната услуга „Ремонтирай с Брамак” бе първата по рода си в България и се отличава по това, че обхваща всички дейности по ремонта на покрива. С едно обаждане на телефон 070011920 потребителите можеха да поискат и получат безплатно консултация и диагностика на покрива от обучен консултант. Услугата включваше също така транспорт и доставка на покривния материал, разпокриване и извозване на стария (керемиди, летви, греди), поставяне на нови летви, керемиди и покривни принадлежности Брамак, полагане на новата покривна система Брамак от обучен майстор.
„Брамак покривни системи” стартира дейността си в България през 1998 г. с купуването и модернизирането на завода за керемиди в Силистра. През есента на 2008 г.  компанията изгради нов завод край гара Столник до град София с капацитет 1.7 млн. кв.м керемиди годишно. „Брамак покривни системи” си сътрудничи с повече от 600 строителни фирми, a продуктите на компанията се предлагат в повече от 200 търговски обекта в цялата страна. Компанията има дял от около 40% от пазара на покривни системи в страната. „Брамак покривни системи” е дъщерна фирма на австрийския концерн Bramac Dachsysteme International GmbH, основан през 1966 г. в град Пьохларн. Фирмата има свои представителства в 12 страни в Средна и Източна Европа и 13 завода. Оборотът на компанията за миналата година възлиза на над 186 млн. евро. До момента компанията е произвела 3.2 млрд. керемиди в световен мащаб.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ - WWW.BRAMAC.BG.

строителни продукти - за покрива

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

Вижте в голям размер - ЗАВЪРШЕНО С ЛАТЕКС
Монтаж на гипсокартон
под покрива
Оформяне на подпокривни пространства
Моделиране около покривни прозорци
Окачени тавани

 

- Покриви БРАМАК

Неподдържането на покрива прави сградата опасна

 

© 2009 jilishta Products. All rights reserved.