Списание Жилища
НОВО СТРОИТЕЛСТВО - Списание Жилища

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВ БРОЙ

статии - интериор - декорация

Мистика и колорит в декорацията от Черния континент

Древните римляни я наричали Africa terra — земята на африте, заради най-северната част на континента, която днес заема Тунис. Според друга теория названието може да произлиза от финикийското „афар, прах“; или пък от племето африди, които населявали Северна Африка около Картаген. Друга версия сочи, че наименованието Африка идва от гръцкото африке - без студ или от латинското aprica - слънчев.

Декорация от Африка

Каквато и да е истината за прозхода на названието на континента Африка, безспорен е единствено загадъчния ореол имистично усещане за т.нар. Черен континент.

Интересно: Според моноцентричната теория за произхода на човека именно от Африка се дава началото на развитието на човешкия род.

Счита се, че в екваториалните райони на континента се е осъществил еволюционният преход към разумния човек, след което се е извършило разселването по другите континенти.

Първите сведения за народите на Африка са получени от елинските и римските автори. Те описват съвременните им и по-древни цивилизации на древните африкански народи, най-известни от които са тези на Древен Египет, Нубия и Картаген.

 

Културното разнообразие на Африка включва арабската култура от Северна Африка, пренесената от колонизаторите западноевропейска култура и разбира се, огромното многообразие на местните културни общности, формирани по етнически признак. По-голямата част от местното население не е оставило следи за своята култура в миналато, поради отсъствие на азбука и ниската степен на обществено развитие. Първи сведения за самобитността на африканската култура се придобиват от европейските колонизатори..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обзавеждане на дневна от 40-е години с канапе от естествена патинирана кожа, аплици от ковано желязо от началото на 20-и век, бронзов полюлей и други.

 

 

 

 

Лампа от жабешка кожа.

Африка е континентът, който всички отъждествяваме в представите си с непознати територии, чието преоткриване е свързано с вълнуващи приключения, екзотични аромати и усещания, загадъчност и мистика. Наред с легендите и разказите за богатата и толкова различна африканска култура, опознаването на дори отделни елементи от традиционите декоративни решения е изключително впечатляващо преживяване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Капитонирано легло от началото на 20-и век, малка кръгла масичка, тюлена завеса срещу комари, фотьойл „Наполеон ІІІ”, покрит със зебра и други.

 

 

Скрин в стил „Луи XV”, украсен със змия и чифт бронзови аплици.

 

 

Декоративни изделия от африканския бит: възглавници с мотиви от африкански животни, тотем със снимки, звездообразна купа от дървесина, албум за снимки от кожа и малък фотьойл от дървесина.

 

 

Декорацията на пространствата, мебелите и красивите самобитни художествени изделия винаги е с характерните за континента мотиви от неговата флора и фауна. При сътворяване на красиви елементи или отделни детайли и цели предмети творцитге много често използват патина, нанесена върху различна основа в пясъчен цвят, а при аранжирането им във вътрешните пространство поставят в съседство скринове с извити форми и мебели с кожа.

Включва се декоративна растителност, кожи от африкански животни, както и мотиви от тях върху текстилните изделия, различни видове декоративни съдове и върху мебелите. За колониалното време в Африка все още напомнят масово произвежданите канапета от кожа в британски стил. Запазен е и вкусът към байцване в тъмно на масивна широколистна дървесина. Стремежът е все още да бъде създавана среда, където се усеща характерна мъжка суровост.

статиистатии - интериор - декорация

 

 

 

 

 

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  МЕБЕЛИ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

КАМИНИ - Облицовка с пожароустойчив гипсокартон и вата

Декоративни мазилки.
Довършителни работи

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark and Share  

 

 

© 1994 - 2011 jilishta Products. All rights reserved.