ЖИЛИЩА

Списание Жилища
ФАСАДНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ - Списание Жилища НОВ БРОЙ
НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВ БРОЙ

Бои. Мазилки

ФАСАДНАТА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ – НЕИЗБЕЖНО ПОЛЕЗНО РЕШЕНИЕ

Фасадната топлоизолационната система е един от основните компоненти при енергийно ефективното строителство. Поради ниския си коефициент на топлопроводимост, топлоизолационните плоскости от EPS и вата имат много добро топлозадържане, от което следва, че отдаването на топлина е по-малко, следователно се пести енергия за затопляне. Коефициентът на топлопроводимост за тези материали варира: 0,030 - 0,045 W/mK.

Комфортът в жилището е съчетанието от фактори: климат, шум, светлина, миризма, цветове, подредба. От особено значение за комфортния микроклимат в жилището са стайната температура и относителната влажност на въздуха. Допълнително от значение са топлите стени и тавани, чиято температура трябва да бъде близка до тази в помещенията.
Всичко това зависи основно от добрата изолация на стените в жилището.
Външната топлоизолация притежава няколко предимства – от една страна се запазва термичната инерция на сградата – атмосферните колебания не влияят на температурата вътре в сградата, пести се вътрешно пространство, а и се осигурява допълнителна защита на конструктивните елементи на сградата от атмосферните условия.

Няколко основни свойства на използваната за целта топлоизолационна система са от изключителна важност за постигане на комфортен климат в жилището:

- Топлопроводимост

- Степен на паропропускливост - (дишането) е много важна за поддържането на оптимална влажност и за подпомагане процеса на съхнене на сградата, особено при новото строителство. Тя осигурява и най-добра защита срещу развитието на гъбички и плесени, здравословни условия за живот.

- Дълготрайност на крайното покритие в топлоизолационната система – мазилката е от особено значение за дълговечността на цялата система. Съхранението на цветовете по фасадата е изключително важно от една страна за естетическото възприятие и въздействие на сградата върху хората, от друга страна пести разходи за поддръжката на фасадата във времето.

Фасадните топлоизолационни системи изискват съвместното използване на различни строителни материали – лепила, топлоизолационен материал, фасадни шпакловки и мазилки, грундове, стъклотъкани, обкови (дюбели и различни шини), армировъчни мрежи, облицовъчни плочки, фугиращи разтвори и т. н. Те действат комплексно при различни атмосферни условия и при правилно изграждане и в съчетание с подходяща дограмаи стъклопакет допринасят във висока степен за създаването в помещенията на сградата оптимално температурно-влажностно поле, т. е. необходимото условие за висок жизнен комфорт.

Те са ключова инвестиция – както по отношение на значителна икономия на енергия за отопление или климатизация на помещенията, така и по отношение на дълготрайно запазване на строителните материали от неблагоприятни атмосферни въздействия.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ - ВИЖ ЦЯЛАТА СТАТИЯ - PDF

 

 

 

Бои. Мазилки

 

 

 

 

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

СТРОИТЕЛНИ РЕМОНТИ. ДОВЪРШИТЕЛНИ РАБОТИ. БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ.

 

 

 

© 2009 jilishta Products. All rights reserved.