ЖИЛИЩА

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ   ЗА ГРАДИНАТА

за градината            

 

Първи пролетни послания

При първите лъчи на слънцето, въпреки студа и снежната покривка, се пробуждат първите предвестници на пролетта. В горите и по моравите се появяват най-ранните цветя. С пъстрите си багри те пробуждат у човека нови надежди, желания за нови начинания, вдъхват му порива на възраждащия се живот.

За различните кътчета в градината можете да подберете подходящите пролетни цветя. За по-сенчестите и влажни места подходящи са кокичето, синчеца и игликата. Подходящи са за засаждане под дървета и храсти, както и за оформяне на скални кътове.

Кокиче и синчец

Кокичето и синчецът са малки многогодишни луковични цветя. Въпреки, че изглеждат нежни и крехки с тънките си сиво-зелени листа, те са изключително издръжливи на студ. Цветовете им са подобни на нежни камбанки: на кокичето - в бяло, а на синчеца - изпъстрени в нюанси на синьо, пурпурно, розово и бяло.

Кокиче
Синчец

 

Иглики

Игликите украсяват нашите градини едновременно с кокичето. Известни са повече от 500 вида на това растение.

Цветовете му са обагрени в почти всички тонове на палитрата - бяло, жълто през оранжево и червено до розово и виолетово. За открити места, огрени от слънцето, подходящи са минзухарите, мускарито (кукувичето грозде), лалетата, нарцисите и зюмбюлите.

Изброените видове са луковични, многогодишни растения.

Луковиците е необходимо да презимуват на студено, затова сроковете за засаждане са от септември до ноември месец. Засаждат се в леки добре дренирани почви. При затоплянето на времето те започват развитието си.

След прецъфтяване е необходимо луковиците да се извадят от почвата.

Това обикновено става в края на май - началото на юни. Извадените луковици се изсушават на сенчести и проветриви места като не трябва да се излагат на пряко слънце. След това се почистват от почвата и корените и се поставят в хладни места за съхранение до есента.

Иглики

 

Минзухари

Съществуват около 80 вида минзухари и се култивират повече от 200 сорта. Цветовете им могат да бъдат с разнообразна окраска - бели, жълти, лилави. Естествено в природата са срещат по каменисти склонове, на високопланински поляни и светли гори.

Минзухар

 

Лалета

Произходът на лалетата е от Азия. Съществуват над 100 вида лалета, а съвременните културни форми лалета са представени от няколко хиляди вариетета, различаващи се по време на цъфтеж, форма и багра на цвета.

Лале

 

Нарцис

Родът нарцис включва около 60 вида, а културните сортове са около 10 хиляди. Те са групирани по  строежа и баграта на цвета и коронката, по броя цветове върху едно стъбло. Нарцисът произхожда от Кавказ, Европа и Средиземноморието.

Нарцис

 

Зюмбюл

Родината на зюмбюла е Близкият изток и Мала Азия. Цветовете са камбанковидни, събрани в гъсти съцветия. Обагрени са от бяло до жълто, от бяло до червено и от бяло през светло синьо, виолетово и до почти черно. Имат опияняващо приятен аромат.

Зюмбюл

 

Bookmark and Share   

 

 


Подобни публикации

Глициния в градината
Ухания отвисоко – декорация с градински арки Глицинията – предизвикателство за всеки градинар РОЗАТА – царицата на цветята

 

за градината 

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

Снимки от вашите дворове и градини

 

Градински чадъри
Градински чадъри
Барбекю - цени
Барбекюта
Детски люлки
Детски люлки
Градински столове

Гпадински столове

Тенти. Сенници. Паравани

Тенти. Сенници. Паравани

Градинска техника - бензинова.

Градинска техника.
Бензинови ножици за жив плет. Тримери. Храсторези.

Градински шезлонг

Шезлонг - ложа

Биокамина - стояща

Дървени градински къщи

Градински мебели

Къщички за птици

Градински пейки

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво в градината

Импрегнатори за дърво

Декоративен облицовъчен камък