ЖИЛИЩА

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ   ЗА ГРАДИНАТА

за градината            

 

    Градината

още по-ефектна с декоративни водни елементи

                                                                           
Още от най-древни времена водата е почитана и обожествявана като един от абсолютно необходимите елементи не само за човешкия живот, но и за съществуването на цялата природа. Без вода човекът може да издържи само три дни, затова тя винаги е присъствала в неговия бит и култура.

В българската традиция водата е дълбоко почитана като извор на живота. В народните песни, предания и приказки се споменава „жива вода”, „лековити извори”, чешми с леденостудена вода, редица обреди и обичаи също са свързани с водата.

 В миналото, както и днес, водата е възприемана като символ на чистота и святост. Неслучайно черкви и манастири са градени в близост до лековити извори, наречени от хората „аязмо” - изворна вода. Във всички религии и култури водата е изключително почитана, а нейната сила е възпята в много легенди, митове и художествени произведения.


С вода можем да направим чудеса и в собствената си градина или двор. Там ще цари прохлада и комфорт, стига да инвестираме разумно и според конкретните си възможности в изграждането на декоративни водни елементи: малки изкуствени езерца, тип „водно око”, водни каскади и водопади, фонтани.

Е, най-приятното, но и най-скъпо удоволствие е  басейнът, но не във всяка градина има необходимото пространство и условия.

Изграждането на водна каскада в градината говори за естетическия усет на собственика, за стремежа му към единение с природата. Течащата вода е символ на пречистването и непрекъснатото обновяване. Изграждането на този воден елемент не е скъпо и трудно начинание, но се изискват отлични технически познания и влагане по възможност на естествени материали - камък, дърво, пясък, минерали /кварц, слюда/, които придават на водната каскада уникално излъчване. Ако изпълнението е поверено на специалисти – дизайнери, ефектът е красива каскада или водопад, които никой не би отличил от естествените природни образувания.

Друг декоративен елемент, който внася уют и оригиналност при оформянето на дворното пространство, е изкуственото езеро, наричано от мнозина „водно око”. За неговото изграждане важи същото, като за водната каскада. То може да бъде изпълнено по няколко начина. Най-удобният вариант е, когато имаме естествен водоизточник, който би могъл да захранва езерцето и водата да се оттича под формата на малък водопад, каскада или изкуствена река. В такова езеро могат да виреят множество водни растения, които да му придават максимално автентичен вид.

Разбира се, те могат да се отглеждат и в друг вид езера, чиято „чаша” представлява пластмасов съд, обикновено с неправилна форма, който се купува готов и се вкопава в земята, след което се аранжира подобно на домашен аквариум с различни растения, камъни, пясък, скулптурни фигурки и други декоративни елементи. Това всъщност е най-лесният и достъпен начин да имаме в градината си „водно око”. Недостатъците са пропорционални на цената.

Водата застоява, защото не се оттича и филтрира. Развиват се водорасли и тя зеленясва, което определено е нежелан ефект. За да се избегне всичко това, е необходимо често да се полагат грижи за този вид езеро и да се поддържа водата в него максимално чиста.

За всички видове водни ефекти е необходима циркулационно-пречиства­телна система, оборудвана с подходящи помпи и филтриращи елементи.

Интересен и не толкова типичен елемент за българската градина е изкуствената река. Тя наподобява река с характерните й меандри и мостове в много умален вид, което създава особено усещане за простор. Много често се използва при оформянето на японските и китайски градини. За нашите географски ширини е по-скоро екзотичен, отколкото характерен елемент.

За изграждането е най-добре да има естествен водоизточник, който да се използва комбиниран и с изкуствено изградени и естетично оформени канали (вади), за напояване на различните градински растения - цветя, храсти, овошки и дори зеленчуци.

На такава изкуствена река може да се изгради и водна каскада.

Тази комбинация е много ефектна и сполучлива, и ако теренът го позволява, е едно много добро решение.

Може да се съчетае също с изграждане на водно колело като декоративен елемент, който допълнително да допринесе за разчупването на пространството и да намекне за вечния кръговрат, който съпътства живота ни.

Разбира се, сред всички тези водни красоти добре се вписват беседки, перголи, обвити с пълзящи и каскадни цъфтящи растения, алпинеуми, дървени и каменни мостчета, градински пейки от най-различен вид - дървени, каменни, метални, чадъри, тенти, градински шатри, открити огнища, декоративни фенери за градинско осветление и всичко останало, което подскаже въображението и добрият вкус.

За да постигнете максимален ефект и да не съжалявате за финансовата инвестиция, не забравяйте най-важното - доверете се на специалисти. Не пропускайте да научите нещо ново, да поправите нещо старо и да създадете от някой дразнещ ви дефект, неповторим и уникален ефект.

За всичко това ще ви помогнат ландшафтните дизайнери и ВиК инженери. Случайните „майстори – всезнайковци” или сляпото копиране от градината на съседа е възможно да ви донесат огромно разочарование и ще ви излезе доста по-скъпо.

 Доверете се на собствения си усет и участвайте активно с идеи в изграждането на своя двор и градина. И не забравяйте - в началото и на най-грандиозните проекти стои едно обикновено, постижимо, човешко желание.

 

 

Bookmark and Share   

 


Глициния в градината Пролетни цветя
Ухания отвисоко – декорация с градински арки Глицинията – предизвикателство за всеки градинар Първи пролетни послания

 

 

за градината 

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

Снимки от вашите дворове и градини

 

Градински чадъри
Градински чадъри
Барбекю - цени
Барбекюта
Детски люлки
Детски люлки
Градински столове

Гпадински столове

Тенти. Сенници. Паравани

Тенти. Сенници. Паравани

Градинска техника - бензинова.

Градинска техника.
Бензинови ножици за жив плет. Тримери. Храсторези.

Градински шезлонг

Шезлонг - ложа

Биокамина - стояща

Дървени градински къщи

Градински мебели

Къщички за птици

Градински пейки

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво в градината

Импрегнатори за дърво

Декоративен облицовъчен камък