ЖИЛИЩА

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ ЗА ГРАДИНАТА
 

За градината            

Закуска на верандата, обяд на терасата...

Веранди и тераси – нещо повече от допълнително пространство на открито

Леко, леко, с тихи плахи стъпки пролетта измества зимата към заслужена почивка и с елегантен жест ни кани да излезем от символичният затвор между стените на домовете си, в който достатъчно дълго сами се бяхме въдворили.

Ясно е, че идва време  да се измъкнем от душните кухни и трапезарии, където достатъчно се застояхме в студените зимни месеци.

Идва време за кафе и обяд на верандата или терасата!

Веранди и тераси

На практика верандата е архитектурен елемент, представляващ вградено или пристроено помещение, с покрив и колони, което може да няма собствено отопление, но задължително си има собствено осветление.

Възможно е помещението да е остъклено, но и в открития си вариант верандата, на която може да се гледа като на тераса с покрив, си е своеобразно продължение на къщата. Както и терасата, разбира се.

Въпреки, че верандата е пространство на границата между затворените помещения и откритата градина, тя с успех може да служи за посрещане на гости, за отдих и приятни занимания, да се превърне в допълнителна гостна или трапезария.

В съвременните веранди ключовите думи са качество и многофункционалност.

Веранди и тераси

И като се вземат предвид все по-топлите слънчеви лъчи и витаещото вече във въздуха  ухание на пролет, надали може да има по-прекрасно местенце за отдих и релакс от верандата, особено ако тя е озеленена и предлага красива гледка.

Това кътче от къщата предлага комфорта и удобствата на дома в съчетание с насладата от времето, прекарано сред природата. Последното важи особено с пълна сила за тези, които имат възможността да живеят далеч от суетата и суматохата на големия град в своя къща с градина.

Само си представете каква отмора за погледа е виещата се лозницата отгоре, зеленият водопад от увивни растения, спускащ се по перголата, чемширът от живия плет,  подскачащите из клоните на дърветата птици и пролетните им любовни песни...

А вие сте се настанили на верандата или терасата и наблюдавате с премрежен от удоволствие поглед целия този натурален спектакъл!

Веранди и тераси

Но тъй като пролетта си е още и сезон на ремонтите, ако нещо във вашата веранда или тераса ви се струва недостатъчно комфортно, може да предприемете и малко действия в посока редизайн.

Например, ако къщата разполага с греди и колони, катерещите се увивни растения са идеално допълнение към декора на верандата. А ако такива опори липсват, може да се постави декоративна ограда, която да изпълнява същата роля.

Саксии и кашпи с храстовидни или цъфтящи растения ще създадат мини-градинка на верандата или терасата като плавен преход към същинския двор, а и комфортът сред тях ще бъде още по-голям.

 

Нови или още допълнителни осветителни тела ще направят в тези кътове на къщата романтиката в настроението още по-осезаема – за повече интимност на атмосферата са подходящи свещи, настолни лампи  и окачени фенери. А за повече уют или топлина в някоя хладна вечер могат да се погрижи и една камина на биоетанол или пък такава с открито огнище.

Верандата и терасата като открити пространства се нуждаят от устойчиви на атмосферни влияния мебели – от ковано желязо или дърво, изборът е индивидуален, стига да съответстват стилово на архитектурната визия на къщата. 

Помислете също дали да не обновите подовата настилка на верандата си – както знаете, дървото внася още повече уют, а каменните настилки добавят доза лукс към атмосферата на открито.

Кликнете върху снимките, за да ги видите в голям формат>>>


Можете да превърнете своята веранда или тераса в китно кътче, в което да се отдадете на блянове и безметежна почивка в топлите дни от годината, в което денем компания да ви правят ароматите на цветята и птичите песни, а вечер – музиката на щурците и букет звезди!

И тъй като вече сме в плен на прегръдките на зараждащата се Пролет, ви предлагаме малка доза вдъхновение чрез нашата галерия!

 

 

 

 


Подобни публикации

НАВЕСИ И ПАВИЛИОНИ - КЪТОВЕ ЗА ОТДИХ В ГРАДИНАТА Градина в минималистичен стил
НЛО в градината?
Беседки – сфери
НАВЕСИ И ПАВИЛИОНИ Градина в минималистичен стил

 

За градината 

 

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ
     
  Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища

 

Снимки от вашите дворове и градини

 

Градински чадъри
Градински чадъри
Барбекю - цени
Барбекюта
Детски люлки
Детски люлки
Градински столове

Гпадински столове

Тенти. Сенници. Паравани

Тенти. Сенници. Паравани

Градинска техника - бензинова.

Градинска техника.
Бензинови ножици за жив плет. Тримери. Храсторези.

Градински шезлонг

Шезлонг - ложа

Биокамина - стояща

Дървени градински къщи

Градински мебели

Къщички за птици

Градински пейки

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво в градината

Импрегнатори за дърво

Декоративен облицовъчен камък


Градински камини и барбекюта

Градински камини и барбекюта

Жив плет за красива ограда

 

 

 

 

Забележителна дървена конструкция, тип пергола, над верандата

Уникално архитектурно решение -
Реконструкция в задния двор


Градината  –  хол под звездите през лятото!Градински мебели - синтез на форма и романтика

Облицовъчен декоративен камък за градината.
Цени на различни видове камъни