ЖИЛИЩАНАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

статии - интериор - интериорни проекти

Осветлението в интериорното проектиране -

Богати възможности за "режисиране" на средата
Всички харесваме бляскави и вдъхновяващи интериори, пространство на хармония, духовен и емоционален комфорт, но как се създават те? Не непременно с много инвестиции, но задължително с отношение и знания - за стил, материали, технологии, тенденции и баланс.

Решаващ дял в емоционалното възприятие на интериора има светлината. Осветлениета дава богати възможности за “режисиране“ на средата. Ако уловим магията на светлината, ако получим химията, която се ражда при допира и с материала, формите и разнообразните повърхности - в ръцете си ще държим ключа към онова пространство, което е част от самите нас.

Пространство на хармония, уют, духовен и емоционален релакс.
“Душата” на интериора е светлината (естествена или специално проектирана) върху цветовете на основните обеми и повърхности - даденост на архитектурата или част от цялостния проект.
Мебели, аксесоари, осветителни тела, драперии, зеленина и т.н. - те само допринасят за “насищане” на пространството с функция и удобство.

ТРИЙСЕТ СПИЦИ СБИРАТ СЕ В ГЛАВИНА,
ОКОЛ’ДУПКАТА ВЪРТИ СЕ КОЛЕЛОТО.
ДЕЛВА СЕ ЛЕПИ ОТ ГЛИНА,
А КУХИНАТА ПРАВИ Я НЕОБХОДИМА.
ВРАТИ, ПРОЗОРЦИ – ДУПКИ СА В СТЕНАТА
И ПРАЗНОТАТА ПРАВИ СТАЯТА ГОЛЯМА.
ЗАЩОТО СРЕДСТВО Е ТОВА, КОЕТ’ГО ИМА,
ДОКАТО ВАЖНО Е ОНУЙ, КОЕТ’ГО НЯМА.
ЛАО ДЗЪ, ”ДАО ДЕ ДЗИН”

За постигане на уникална “светлинно-цветова“ среда е необходимо проектирането и изпълнението на светлинна система - уникална за съответния интериор. Точната комбинацията на светлинна система с цветовото решение на пространството е основата, върху която се гради средата за обитаване.

Декорацията и обзавеждането насищат интериора с функция и естетика, и са предпоставка за уют и комфорт. От особена важност за хармонично изграден интериор е правилното моделиране и градацията на светлини и сенки, съотношението
между яркостите на петната. Нарушаването на тази градация би попречило на човека, попаднал в такова пространство, да направи психологическа “поправка” на светлината и цветовете, и да ги възприеме по най-благоприятния начин.

В процеса на проектиране е необходимо като червена нишка да се следват принципите за цялостност на възприятието
при естествено и изкуствено осветление. Да се отчита фактора “константност” на възприятието, т.е., това, че контактът човек - среда е психофизически процес, чието начало датира още от зората на човечеството. Мащабиране и пропорциониране на светли и тъмни обеми, цветни петна и повърхности са основните похвати.

Чрез умела игра със светлината да се “изваждат” и “потапят” тонови и цветови различия, да се подчертава или скрива материалността на повърхностите и предметите. Градация на светлината и сянката.
Видимите неща са само средството, важното остава незримо, но осезаемо!

Може би езикът на гореизложеното е прекалено професионален, но това е езикът, който би трябвало да говори свободно всеки проектант на интериор. Човекът или екипът, който владее професионалния език, подплатен със знания и умения, са гаранция, че Вие ще получите Вашия уникален свят. Ще сте заобиколен от зримото средство, но ще сте изпълнен от осезаемото.

БИ ЕС СТУДИО ООД СОФИЯ
гр.София, кв.”Лозенец”, ул.”Галичица” № 24
тел.:02/962 32 99, 0885 944 300
е-mail:bs_studio@abv.bg
www.bucovskydesign.com

Студиото предлага цялостно проектиране на жилищния интериор, следвайки критериите за модерна и уютна жизнена среда. В нашата работа прилагаме средствата на “ПСИХО-ДИЗАЙНА”, т.е., интериор според индивидуалността на човека, както и принципите на “ОРГАНИЧНАТА АРХИТЕКТУРА”.Bookmark and Share  

 

 

статии - интериор - интериорни проекти

 

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

ИНТЕРИОРНИ РЕШЕНИЯ
Монтар на гипсокартон. Интериорни решения
ДОВЪРШИТЕЛНИ РАБОТИ
 
Декоративни мазилки
Шпакловки, Боядисване
Окачени тавани

 

 

 

 

Полезни връзки - биокамини

Биокамина - стояща
277,7 лв.

Биокамина - стояща
406,80 лв.

Облицовъчен декоративен камък