ЖИЛИЩАНАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

»интериор интериорни проекти

 

Проект за екстериорна и интериорна реконструкция на еднофамилна къща в Троянския Балкан

ПЪРВА ЧАСТ
                В серия от няколко публикации ще ви направим съпричастни на цялостното разработване на един интересен проект на Архитектурно бюро „Мора” за интериор и външно оформление на стара еднофамилна жилищна сграда, строена 80-те години в Троянския Балкан. Къщатата е с интересен обемно-пространствен облик и за времето си несъмнено е била гордост за собствениците си. Представяме ви арх. Марин Попов, който по-подробно ще ни „разведе” из този обект:

            - Здравейте, истинско удоволствие е за мен да ви разкажа повече за процесите и етапите, през които преминава едно такова преустройство и резултатите, които трябва да очакваме.
                След щателен оглед на сградата, с моя екип установихме, че е изпълнена доста надеждно, по традиционния за времето си начин на строителство – тухли и стоманобетон. Малко следи от влага в приземните помещения издават лоша или липсваща хидроизолация в основите – проблем, който своевременно възнамеряваме да отстраним.
Площта на къщата се разпростира в три нива: приземно ниво с входно предверие, стаи, складове и санитарни помещения, второ ниво с голяма дневна, трапезария и кухня, една спалня и великолепна тераса, и трето ниво с две спални и баня.

              

Преди реконструкция След реконструкция

  Желанието на инвеститора бе да превърнем старата семейна вила в модерен кът за отдих и развлечение с приятели. С няколко премерени промени в разпределението и частично пристрояване, смятам че постигнахме днешните изисквания за комфорт, отговарящи на осъвременената функция на сградата.

В тази статия ще ви запозная с преустройството на приземния етаж, където разширихме антрето със стълбата и входната врата и обединихме останалите помещения в самостоятелен апартамент. Целта ни при всяко преустройство на съществуващи сгради е посредством повече мисъл и обиграни похвати да пренастроим вътрешния й „организъм” с минимална намеса в конструктивната система. Това  спестява на инвеститора изключително много средства и време – ресурси, които можем да използваме за постигане на още по-добър краен резултат.

Антрето е помещението, което ни посреща при влизане в една сграда и следвайки принципа за „първото впечатление” интериорът е подчинен на топлотата и гостоприемството, които очакваме, пристъпвайки прага. Още отдалече ни примамва широка входна врата, богато декорирана с витражи. Вътре ни обгръща уютната атмосфера на орехова облицовка по стените и пластични форми от ковано желязо на парапета, всичко това обляно в мека, дифузна светлина. Освен действителното разширяване на антрето, сме използвали и една хитра заигравка с илюзорното пространство на голямото огледало от пода до тавана. Тъй като площта на съществуващото сервизно помещение бе присъединена към антрето, се наложи пристрояването на нова малка баня.

Архитектурно бюро „Мора”

 

Вижте следващата страница от първата част на проекта

Вижте второто ниво от проекта

Вижте третото ниво от проекта

 

»интериор интериорни проекти

 

 

 

 

 

 

 

Изграждане на окачени тавани от гипсокартон

Ремонт на баня
Лепене на фаянс и теракот