ЖИЛИЩА


Проект за екстериорна и интериорна реконструкция  
Второ ниво  

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

»интериор интериорни проекти

 

Проект за екстериорна и интериорна реконструкция на еднофамилна къща в Троянския Балкан

ВТОРА ЧАСТ
               

В предната част на материала представихме първия етаж на проект на Архитектурно бюро „Мора” за интериор и външно оформление на стара семейна вила в Троянския Балкан. Отново с нас е арх. Марин Попов, за да продължим разходката си по-нататък:


            - Здравейте! За мен би било изключително приятно, ако след като вече  разгледахме партера, ви е било интересно и сега ще ме последвате на втория етаж. Тук направихме някои любопитни промени, които ни позволиха с минимална строителна намеса да постигнем качествено нова организация на помещенията – по-функционална и диференцирана. На схемите с разпределението можете да видите как от стълбищната площадка направихме отделен вход за спалнята и нова самостоятелна баня.

        

По този начин постигнахме две важни предимства:


            първо – сега имаме пълна автономност на спалнята. След като я изолирахме от общата зона за забавления, тя получи самостоятелен подход от стълбището и санитарен възел.
            второ – след като премахнахме прехода през дневната, освободихме пространството от дистрибуторната му функция, осигурявайки възможност за по-ефективно групиране на обзавеждането. Също така удовлетворихме желанието на инвеститора за централно разположена камина, която да се вижда отвсякъде.

 При интериорното изграждане на спалнята заложихме на черно-белият контраст, обогатен с различни естетични похвати като фото-принтове, фигурални тапети със специфична фрактура и декоративно осветление. Сребристи акценти в мебелировката, вратата и рамката на огледалото подсилват ефектната белота. При влизане в стаята внезапно погледът е завладян от огромното цвете на отсрещната стена.

Мега-маргаритката на черен фон е основният декоративен акцент на помещението. След отшумяване на първоначалното впечатление обръщаме внимание на другите детайли - таблите на леглото са с орнаменти от хромиран метал, а осветлението на стаята е решено нетрадиционно – множество различни по диаметър кръгли еднотипни аплици са монтирани на едната стена, създавайки композиция с впечатление за премерен хаос. Силата на светлината може да се регулира от много ярко до мъжделеещо дежурно осветление.

Банята към тази спалня също е в черно-бяла гама.

Една „нахална” червена ивица, разпадаща се на малки цветчета нарушава хармонията и внася разнообразие в помещението. Мивката и тоалетната са избрани от дизайнерска колекция на световно известен производител. Композицията от кръгли огледала е реплика на осветлението в спалнята и е още един свързващ елемент за този тракт.

Помещението на кухнята е с изцяло ново обзавеждане. Тук не предвиждаме място за хранене, което обуславя решението за двустранно разполагане на работни плотове. По този начин осигуряваме достатъчно площ за домакинята, дори е възможно включването и на помощници. Корпусните мебели ще се изработят от черни ламинирани ПДЧ плоскости, с подходящи фладер-декорации, а на прозореца ще монтираме широки дървени щори.

Непосредствено до кухнята се намира дневната зона, смислово и архитектурно сепарирана на няколко своеобразни къта. От вратата веднага попадаме в малката трапезария. Това е една площ, най-близо до кухнята, битово обзаведена с Г-образен дървен миндер и маса за хранене. Две стъпала по-нагоре е разположена същинската трапезария с голяма, кръгла маса за 12 човека. Неостъклената стена вдясно ще бъде декорирана с дългокосместо текстилно пано – тип халище. Между двете трапезарии е ситуирана стълбата за третия етаж. Стъпалата са дървени с цвят на орех, а челата и страниците са в бяло.

Предвиждаме монтирането на уникален парапет, ръчно изработен от майстор на ковано желязо. В началото на по-голямото стълбищно рамо е споменатата по-горе атрактивна камина. Тя е тристранно остъклена и „затваря” тихия медиен кът с ниско, меко сядане. Атмосферата в това релаксиращо пространсво е малко по-тежка и по-представителна. Облицовки от благородно дърво по стените, ефектни орнаментални декорации със скрито осветление и кожени мебели се смесват с аромата на маркови питиета и екзотични пури. В тази зона умишлено е понижено нивото на тавана, засилвайки субективното усещане за уединеност. Улеят за завесите визуално отделя този таван от стените и създава илюзорна мистичност, допълваща общият комфорт. Огромният телевизор и първокласната озвучителна система нанасят финалните щрихи.

На това ниво се намира едно от най-приятните неща, с които една самостоятелна къща може да зарадва обитателите си – огромна покрита тераса с новопредвидено барбекю. Привечер, когато жегата олекне и слънцето започне своята криеница с върхарите на вековните дървета там далеч, на хоризонта, издължените му лъчи уморено се плъзват по гледжосаните ракиени чашки.

Старата дъбова маса протяжно изохква под тежестта на голямо плато с прясно нарязана салата. Свеж планински полъх ни напомня да си заметнем горнището с дългите ръкави. Просвирва щурче и веднага в отговор отеква жабешки рефрен от близката река. Червените въгленчета в огнишето разливат пламъчното си сияние, припуквайки в очакване на онова, което ще се появи върху обгорената скара . . .

 

 

 

Архитектурно бюро „Мора”

 

Вижте първата част от проекта

Вижте трета част от проекта

 

»интериор интериорни проекти

 

 

 

 

 

 

 

Изграждане на окачени тавани от гипсокартон

Ремонт на баня
Лепене на фаянс и теракот