ЖИЛИЩА


Проект за екстериорна и интериорна реконструкция  
Второ ниво  

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

»интериор интериорни проекти

 

Проект за екстериорна и интериорна реконструкция на еднофамилна къща в Троянския Балкан

ТРЕТА ЧАСТ

В предишните публикации ви представихме първо и второ ниво от дизйнерския проект на Архитектурно бюро „Мора” за преустройство на интересна балканска къща.

Остана да разгледаме последния етаж, където са разположени две спални и баня. Тук разпределението на помещенията е запазено и е обърнато специално внимание на интериорното изграждане. Има места, където винаги се чувстваме добре, без да осъзнаваме на какво се дължи това – просто ни харесва. Истината е, че умишленото създаване на подобна среда е сложен процес, в който освен куп закономерни правила има нужда и от съзидателна тръпка.  Арх. Марин Попов ще продължи да ни разкрива тайната на това изкуство.
               

- Уважаеми читатели, едно от желанията на инвеститора бе къщата да е разнообразна и многолика, така че при всяко посещение да предоставя ново усещане и различни преживявания. Без да достигаме крайности, решихме да потърсим това разнообразие в обзавеждането на спалните. Те са относително затворени обекти и индивидуалния подход към всяка една не би нарушил единството на цялата сграда.
               

Две спални разгледахме в партерния апартамент – едната, интегрирана в общото пространство на дневната, а другата е много малка, с две отделни легла. Трета спалня представихме и на втория етаж. Тя е издържана в ахроматичната гама със сребристи акценти. Другите две спални в къщата са разположени на третото ниво и сега ще открехна вратите им, за да погледнете в тях. Отворена еднораменна стълба с орехови стъпала и парапет от ковано желязо води към малката площадка на последния етаж. Интериорът на едната спалня е вдъхновен от традиционните занаяти на региона, съчетаваща духа на Троянската керамика и златните ръце на местните дърводелски майстори.

Използваните земни цветове и естествени материали създават чувство на спокойствие и близост с природата. Прекрачвайки прага, кракът ти потъва в дебел мокет. Присядаш на леглото и тутакси усещаш първичната грубост на кенарените чаршафи. Игривите шарки на керамичните грънци, надничащи от полицата и натуралните жилки от фладера на мебелите от масив нашепват текста на „Хубава си моя горо”. Златистата стена, скритото дифузно осветление и телевизорът успешно се вписват в ретро атмосферата и за добро или за зло - напомнят за времето, в което живеем.

Втората стая първоначално бе замислена като детски „фентъзи” свят, но след няколко варианта и щипка прагматизъм решихме да запазим етно-натуралистичния облик. Две от стените декорираме с атрактивен принт, а третата е заета от вграден гардероб, който обработваме в дървесен цвят. Семпла тоалетка с композиция от огледала и телевизор осмислят стената с вратата. Завесите, подбрани от полупрозрачна грубовата тъкан създават усещане за първична близост с природата. Това се подсилва и от емблематичния стол Egg (яйце), в изпълнение от обработена златиста кожа с контрастна възглавничка. Импровизираните нощни шкафчета са изработени от стари дънери, белязани от времето.

            Тръгвайки обратно към отрупаната с лакомства маса в трапезарията на долния етаж, остана да погледнем и в банята. Тя е много, много малка. В изграждането й сме заложили на свежи цветове и обзавеждане с лек ретро отенък. На оранжевата стена е монтиран атрактивен дизайнерски радиатор. От ляво на мивката стои тясно и високо огледало в месингова рамка. Плочките са много нежни и са подбрани от колекцията на именит италиански производител.

 

С това приключва нашата разходка из вилата на гостоприемните стопани. Визуализациите, които Ви показах, са окончателните резултати, до които стигнахме, минавайки през множество варианти. Надявам се да съм привлякал Вашето внимание и да Ви е било интересно да прекарате част от времето си с нашия проект. Ще се радвам, ако поне малко съм провокирал желанието Ви да помечтаете. Това би било първата стъпка към създаването на един по-уютен дом, готов да ни предостави безбройните приятни мигова, за които всички жадуваме.

Край.

 

 

Архитектурно бюро „Мора”

 

Вижте първото ниво от проекта

Вижте второто ниво от проекта

 

»интериор интериорни проекти

 

 

 

 

 

 

 

Изграждане на окачени тавани от гипсокартон

Ремонт на баня
Лепене на фаянс и теракот