ЖИЛИЩА

» отопление

ОТОПЛЕНИЕ И ОХЛАЖДАНЕ С КЛИМАТИЦИ

Специалистите съветват:
В последните години все повече климатиците се използват не само за охлаждане, но и за отопление в жилищни и офис сгради. За да сме сигурни, че сме избрали правилния климатик, препоръчителна е консултацията със специалист още преди да сме го закупили, а не да се доверяваме на компетентността на продавачите в магазините за бяла и черна техника. Климатикът ще ни служи през следващите 8-10 години и от правилния ни избор ще зависят както комфорта в помещенията, така и разходите за ел.енергия.

Различните модели климатици имат и различни способности и характеристики - шум, филтри, ефективност, различни температурни граници на работа и т.н. В зависимост от това, за отопление или за охлаждане ще използваме климатика, избираме и вида му.

Ако основно ще го използваме за охлаждане, за предпочитане са конвенционалните машини, които са и по-евтини, но когато ни е необходимо и отопление, препоръчително е инверторна машина, която работи без проблем на ниски външни температури.

Инверторът е електронен контролер, който преобразува постоянния ток в променлив. По този начин е възможно плавно регулиране на оборотите и мощността на компресора, което означава, че работи толкова, колкото е нужно за зададения режим и постигаме
икономия на енергия до 30%.

В по- новите модели климатици се монтират правотокови компресори с по-голям въртящ момент, по-малки габарити, по-слаби вибрации и шум, и по-висока енергоефективност.
Климатиците винаги се избират по мощността им на ох лаждане, тъй като мощността на отопление винаги е по-голяма от тази на охлаждане. Вида и мощността на машините се определят в
зависимост от обема на помещението, дограмата, топлоизолацията, изложението и т.н.

Следващата стъпка е правилният монтаж и самото позициониране на вътрешното тяло в помещението.

То трябва да се монтира на такова място, че да не духа директно към хората в помещението и на достатъчно разстояние от отсрещни стени и по-големи мебели. Трябва да се отведе конденза по възможност във
водосток или канализация, като при втория вариант се прави сифон, за да се избегнат неприятните миризми от канализацията.

Външното тяло се монтира на необходимите разстояния от стени и достатъчно надеждно закрепено към монтажната повърхност. Външното тяло задължително се монтира на антивибрационни тампони, за да се гарантира безшумната му работа.

При избора на климатик за по-големи помещения, по-добрият вариант е да се монтират 2 или 3 по-малки, отколкото един голям. Първо, малките машини са по-ефективни и второ, по-тихи. Освен това, дори единият да дефектира, другият продължава да работи и не на последно място, с няколко климатика, при това правилно разположени, получаваме равномерна температура в цялото помещение.

Мултисплит системи – препоръчват се, когато не се разполага с достатъчно място за няколко външни тела, тъй като почти винаги излизат по-скъпо и при авария изчезва енергийната независимост на всяко помещение, а и големите машини са по-шумни.

VRF системи – обикновено се изграждат в хотели, офис сгради или складове. Тези системи са с едно голямо външно тяло и множество вътрешни тела. Тази система позволява централно контролиране на температурата във всяко помещение, което гарантира ефективната й експлоатация.

Важно за работата на всички климатици е редовната профилактика - почистване на филтрите и питите на вътрешните и външни тела. Това гарантира безаварийна експлоатация и необразуването на нежелани гъбички и др. микроби. Филтрите на вътрешното тяло е желателно да се почистват поне веднъж на две седмици,
а питите - при всяка профилактика от специалист веднъж годишно.

При ежегодните прегледи трябва да се провери и количеството на фреон в системата, както и всички връзки.
В заключение можем да кажем, че климатичните системи ни дават възможност за създаването на комфортна среда за живот както през лятото, така и през зимата, стига да са правилно избра-
ни и монтирани.

Вижте статията в PDF


 

Инж. Красимир Георгиев, „БАРОС” ЕООД
www.barosltd.com

 

 

» отопление