ЖИЛИЩА

Списание Жилища

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВ БРОЙ

Бои. мазилки

Интериорната боя на „Мегахим“ пести 25% от енергията за отопление

Новият продукт - вододисперсна боя „THERMILATE”, производство на „Мегахим” Русе, се базира на вододисперсионни латексни бои, в които са добавени керамични микросфери. Те представляват конверсиран военен продукт от НАСА. Използвани са отначало в керамичните панели за облицовка на ракетите, тъй като тяхната добра топлоизолационна и топлорефлекторна способност дава възможност да се реализира голям температурен диапазон на двете срещуположни повърхности на топлоизолирания елемент.

Примерно 4 см керамичен панел с такъв пълнител позволява отвън температурата да е 1200 - 1300°С, а отвътре около 30-40°С и при тази температурна разлика компютърните системи работят нормално.
Тези сфери като компонент на боята THERMILATE дават възможност около 95% от топлината енергия, която се предава
чрез излъчване с дължина на вълната около 300 нанометра, да бъде отразявана. Тоест, за разлика от традиционно използваните термоизолационни средства, които забавят преноса на топлина, боята THERMILATE има коренно различен механизъм на действие - тя намалява количеството на пренасяната топлинна енергия.

Ако външно се боядисат фасадите с такава боя - тогава през летните месеци, когато е налице интензивна слънчева радиация, в резултат на отразяване на радиационния поток ще се реализира значителна икономия от електрическата енергия, необходима за климатизация на помещенията. Причина за това е фактът, че външната топлоизолация реално само забавя преминаването на топлинния поток през нея, докато рефлекторните качества на керамичните сфери, които са с големина до 100 микрона, отразяват инфрачервения поток.

Нанесена отвътре в помещенията, боята играе ролята на терморефлектор. При използването на „THERMILATE”, върху стени се получават икономии на енергия до 25%. При покриви, тази стойност е по-висока - до 40%. Тези стойности са установени направените тестове от Центъра за научни изследвания и проектиране към УАСГ .

Задачата е била да се установи в лабораторни условия енергоспестяващия ефект от използване на вододисперсна боя
„THERMILATE”, производство на „Мегахим” Русе, под ръководството на проф. д-р инж. Димитър Назърски.

Експериментът:
В напълно затворено (без прозорци) сутеренно помещение, в продължение на 168 часа чрез електрическа печка с мощност 2 KW е поддържана с помощта на термореле температура на въздуха 20±1° C. Изразходваната за този период електрическа енергия е отчитана посредством електромер с точност до 0,1 kWh.
След това, върху стените на помещението, посредством валяк е положен слой от водосперсната боя „Thermilate” при разход от 0,330 kg/m2. След изсъхването на боята, полученият филм е с дебелина 0, 285 - 0,300 mm.
При напълно изсъхнал филм, върху повърхността на стените на камерата, отново е стартирано поддържане на температура в камерата от 20±1° C. чрез същата електрическа печка с използването на термореле.

Опитните резултати:
Изразходваната електрическа енергия без използването на вододисперсната боя „THERMILATE”, в продължение на 168 часа, при приподдържана t на въздуха 20±1° C - 26,9 kWh
Изразходваната електрическа енергия при използването върху повърхността на стените на вододисперсната боя „Thermilate” в продължение на 168 часа, при приподдържана t на въздуха 20±1° C – 20,55 kWh
Икономия на електрическа енергия от използването на вододисперсната боя „Thermilate" – 23,7%

Заключението:
В резултат на проведените експерименти, се направи заключението, че използваната вододисперсна боя „THERMILATE”
има термоотражателни свойства за топлинния поток, разпростараняващ се чрез излъчване. В резултат на това нейно свойство, се реализира значителна икономия на енергия в рамните на 23-24%.
Това дава основание изпитваната вододисперсна боя „THERMILATE” да бъде препоръча на като енергоспестяващ елемент на топлоизолационните системи на сгради и по-специално на фасадни стени.

Енергоспестяващата боя "THERMILATE" е подходяща и за вътрешно боядисване на стени, тавани, също и за метални
повърхности (напр. тръбовопровод) с цел намаляване на енергийни разходи. Този продукт притежава редица предимства пред традиционните покрития. Освен че намалява енергийните разходи до 25%, не изисква специално оборудване, а се нанася с традиционни бояджийски уреди, което спестява разхода на труд. Времето за боядисване също намалява, тъй като един слой изсъхва за 2-3 часа и повърхността е готова за нанасяне на следващия.

Важна характеристика на боята е, че формира „топла „ стенна повърхност, което предотвратява появата на конденз и
потенциалното развитие на мухъл и плесен.
Боядисаните повърхности могат да се почистват с вода и миещи препарати. Преди нанасяне, боята може да се оцвети с
тониращи пигментни пасти.

 

 


Бои. мазилки

 

 

 

 

 

Bramac

 

СТРОИТЕЛНИ РЕМОНТИ. ДОВЪРШИТЕЛНИ РАБОТИ.
БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ.

 

 

 

 

© 1994 - 2011 jilishta Products. All rights reserved.