ЖИЛИЩАContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вижте керемиди и павета...
НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

строителни продукти - бетонови изделия


Сегментен блок за изграждане на подпорни стени от Техносим

Съвети и условия за правилен монтаж 

Сегментният блок за изграждане на подпорни стени е нов вибропресован елемент, който Техносим  създаде и въведе в производство,  за да отговори на търсенията на българския строителен пазар.

Продуктът е предназначен за изграждане на подпорни стени с обикновени и армирани насипи и подпорни стени за терасиране на дворове. Има широко приложение и при изпълнение на вертикална планировка и озеленяване на градини и паркове.

Сегментният блок се изпълнява от вибропресован бетон с една кухина. 

Според БДС 9673-84 бетонът, от който се изпълняват отговаря на клас В-45.

Oт външната си, лицева страна, сегментният блок има структура, подобна на класическия дялан камък.

Цветът на продукта стандартно е сив, но може да е и оцветен,  съобразено с изискванията на клиента, като това гарантира прекрасно съчетание с околната среда или конкретната визия на мястото.


Размерите му са: дължина - 460 мм, широчина - 300 мм, височина - 200 мм, тегло - 34 кг, като те трябва да са еднакви и да не се променят.

Максималните отклонения в размерите на височината между всеки две единици се изчислява на 3 мм.

Продуктът трябва да има добра устойчивост на циклите замразяване - размразяване, отговаряща на средната степен на поглъщане или средния процент на усвояване на водата, в съответствие с БДС ЕN  за съответния климатичен регион.

Сегментният блок на Техносим е изпитан по БДС ЕN 772-1, БДС ЕN 772-13 и БДС ЕN 772-16 в Университетска строителна  изпитвателна  лаборатория при УАСГ, София. Резултатите от изпитването са гаранцията за нашата добре свършена работа при изработката на качествен и здрав строителен продукт. Но за да гарантираме продължителна експлоатация и надеждност, е необходимо да запознаем клиентите с  правилния начин на монтаж на продукта.

Последователните стъпки при изграждане на подпорна стена със сегментен блок Техносим  започват с изкопни работи и подготовка на почвата, както и на основата на стената. Почвата се уплътнява при стандартни 95%,  за да се осигури равна и твърда повърхност, на която да се постави първият ред сегментни блокове.

Следващата важна стъпка е изграждането на самата основа от първия ред сегментни блокове - те трябва да бъдат вкопани до подходяща дълбочина, необходима за съответната височина и дължина на подпорната стена. Тази стъпка е много важна, защото основата трябва да бъда конструирана добре, за да се гарантира правилното полагане на продуктите и да не се наруши крайната височина на стената, показана на плановете.  

Следва монтиране на сегментните блокове, като се следи нивелацията и правата линия, указана в чертежите.
Монтирането на всеки следващ ред сегментни блокове върху предходния става като позицията на блоковете от единия ред е шахматна на другия. Изграждат се останалите необходими редове, според височината на стената, по същия метод.


Както при всички строителни работи, е възможно да възникнат отклонения от строителния  план. Отклоненията в изграждането на подпорни стени със сегментни блокове са приблизително толкова, колкото при изграждането на бетонови подпорни стени, изляти на място. За разлика от тях обаче, при сегментните блокове може по-лесно да бъде коригирана или променена подпорната стена по време на строителството.

Запълването на сегментните блокове при монтиране на подпорни стени, става най-често с почвата, която е изкопана на самия обект, ако е подходяща и ако не е предвидено друго за конкретния случай. Неподходящи почви за пълнеж - като тежки глини или почви с органични примеси, не се използват в строителството на подпорни стени.
Почви с фини частици с размер на зърната φ <31, могат да бъдат използвани при  строителството на подпорни стени, но са необходими допълнителни насипни, уплътнителни и отводнителни дейности. (сн.8)


Допълнителна полезна информация за изграждането на подпорна стена със сегментен блок

Когато една стена се разделя на две нива при терасовидни терени, е важно да се отбележи, че почвата зад по-ниската стена, е също така  и основа на горната стена. В този случай почвите трябва да са уплътнени до минимум на 95% преди поставянето на основната фуга. Постигането на правилното уплътняване на почвата под горната тераса предотвратява  деформация на горната част на стената.

Филтърен геотекстил не се препоръчва при кохезионни почви. Запушването на тези тъкани създава неприемлив хидростатичен натиск в подсилените структури на почвата. Филтрация се счита за необходима в кохезионни почви при използването на триизмерна система за филтриране на чист пясък.

Геомрежи  за поддържане на насипите се използват за стабилизиране на почвата в основата, когато има вода и отделя материали за пълнеж от съществуващата почва. Тази геомрежа трябва да позволява преминаването на определени частици, като изключва запушване на материала. Геомрежите  са от материал с висока якост (най-често полиетилен с висока плътност), който също така е стабилизиран срещу ултравиолетови лъчи (UV) и с висока химическа резистентност.

Отводняването е от изключителна важност  по време и след строителството. Трябва да се вземат мерки за гарантиране на правилното отвеждане на водата. Това включва  правилно монтиране на дренажни тръби и отвеждане на водните пътища далеч от подпорна стена.  


Изчисляването, оразмеряването и пълнежа на  подпорните стени трябва да се извършват от инженери конструктори и специалисти по земна механика и фундиране.

Подробни указания за полагането на сегментния блок може да намерите на страницата на Техносим -

www.technocim.com

 

 

 

 

строителни продукти - бетонови изделия

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

 

 

ПОКРИВНА СИСТЕМА ТЕХНОСИМ - ПРОБЛЕМИ ПРИ СКАТНИТЕ ПОКРИВИ
 

 

 

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво и унищожаване на дървояди -
/задължително при дървени покривни конструкции/ цените вижте от тук...

Препарат за защита от дървояди

Препарат за унищожаване на дървояди - 5 л концентрат се обработват 165-250 кв.м

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво в ектериор
цените вижте от тук...

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama