ЖИЛИЩА
НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ ИНТЕРИОР ДЕКОРАЦИЯ

интериор

 

Интериорният  аквариум – I част
Естествен свят между  стъклени стени

Професионално коструиран и красиво аранжиран аквариум наричаме интериорен.

За разлика от хобисткия, където често цари неразбория, интериорният аквариум често е най-силният естетически акцент в помещеието.

Добре подбрано съобщество от рибки, растения и декоративни елементи създава неотразимо впечатление, успокоява и отморява като разходка сред природата, късче от която сме затворили между стъклените стени.

Интереорен аквариум

В много страни от Европа, Америка и Азия аквариумът отдавна е станал неотменима част от обзавеждането. Например, в Холандия  почти във всяко домакинство има красиво аранжиран с естествени растения водоем, ежегодно се провеждат конкурси и състезания, а по цял свят, когато се каже "Холандски аквариум", се разбира подводна градина от висша класа.

В Дания има поверие, че рибките носят късмет и пари, затова най-нормалното нещо е да видите аквариум с малки рибки в офисите.

В Япония, Сингапур, Корея и др. далекоизточни страни са много популярни аквариумите тип "Дзен-градина", които са подводен еквивалент на изключителните градинарски постижения на тамошните народи.

В САЩ най-модерни са гигантските аквариуми, често доста кичозни за европейския вкус, но в тон с общия интериор.

В Германия, Чехия, Скандинавските страни, дори в Русия, аквариумът едва ли  е много по-голяма екзотика от домашните саксийни растения.

 

У нас положението е коренно различно. Самата акваристика като хоби се приема за нещо сложно и трудоемко, което е голяма заблуда, ако се ползват съвременни технически средства. Друга заблуда е, че е много скъпо.

Резултатът - интериорните аквариуми са истинска рядкост в българския дом. Ще се опитаме внесем малко яснота по темата, макар и в най-общи линии.

Какво представлява аквариума?

Най-общо - стъклен съд със съответните системи за осветление, отопление и филтрация.

Осветителното тяло при интериорните аквариуми е основно два типа:
вградено в декоративния капак на съда (при фабричните аквариуми) или висящо от тавана на помещението при аквариумите, правени по поръчка. Използват се главно луминисцентни лампи със специални спектри - т.нар. фитолампи, осигуряващи нормална жизнедеятелност на водните растения, корали (при соленоводните аквариуми) и др. Много дълбоките аквариуми се осветяват от комбинация на луминисцентни и метал - халогенни лампи.

Отоплението се осъществява със специали водонепроницаеми нагреватели с вграден термостат, осигуряващ нужната стабилност на температурата. Обикновено обитателите са топлолюбиви тропически организми и температурата се избира в границите 24-30 градуса.

Филтрите осигуряват избистряне и частична регенерация на водата.Те са вътрешни -монтирани в самия аквариум и външни (канистери), които се свързват с входящ и изходящ маркуч към съда. Избират се в зависимост от конструкцията на аквариума, местоположението и особеностите на помощението.

Във всички случаи филтърът трябва да е с голям собствен обем и да осигурява добра механична, биологична и химична филтрация. Това е важно както за обитателите, така и за поддържане на чист и перфектен вид на аквариума.

Интереорен аквариум

Къде е мястото на интериорния аквариум в дома?

Класическият избор - в хола, където релаксираме след работа и каним гостите си, е най-доброто решение. Много екзотика и романтика ще внесе дискретно осветен аквариум срещу леглото в спалнята.

Трапезарията също е чудесен избор, а авангардно и ефектно стои аквариумът в банята и тоалетната, ако разбира се, помещенията позволяват. Не е подходящо да се инсталира интериорен аквариум в коридора, дори да е обширен.

Ефектно е още с влизането от вратата да видиш един друг, екзотичен свят, но нито ние, нито гостите ни ще прекараме повече от 5 минути там. Кухнята също не е добро решение, освен ако не е и трапезария.

Детската стая  е най-естественият избор, но там става въпрос не толкова за интериорен, а за детски хобистски аквариум, който трябва да се вписва стилно с мебелировката.

Ако жилището разполага и с работен кабинет, аквариумът може да намери и там мястото си, но в този случай става въпрос за т.нар."офис-аквариуми", което е друга тема.

 

 


 

 

 

интериор

 
 

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ
     
  Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища

 

 

 

 

 

Покривни прозорци

Стъклени тухли

Етажерки. Рафтове

Етажерки. Рафтове

Сгъваемо легло - Como

Сгъваемо легло "Como"
80 X 190 см.

Биокамина - стояща

Биокамини

Колони. Капители. Пиластри

Колони. Капители. Пиластри

Дървени градински къщи - цени

Дървени градински къщи

Декоративни полиуретанови греди

Градински мебели

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво

Облицовъчен камък

Облицовъчен декоративен камък

 

 


 


 

 

 

 © 1994 - 2020 jilishta Products. All rights reserved. Reklama