ЖИЛИЩАНАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

статии - архитектура

РЕСТАВРАЦИЯ НА СТАРИННИ КЪЩИ

Реставрацията е процес на възстановяване и обнавяване, като крайната цел е постигане на автентичен вид на реставрирания обект. В последните години тази техника започна да се прилага и в България по отношение на старинните къщи. Желанието на собствениците е, да съхранят духа на времето и старите български традиции в строителството и оформянето на дворните пространства.

Българската  къща е изключително ергономична и функционална. Тя е построена в пълно съответствие с природните дадености, климатичните условия и специфичните потребности на нейните обитатели. Затова във всеки регион на страната, къщите изглеждат по различен начин. Обединява ги чувството за естетика и уют, което строителите влагат при тяхното изграждане.

Резбовани тавани, врати, долапи и полици, са най-често срещаните декоративни елементи. Но не само те допринасят за комфорта и удобството. Пример за съчетание между красота и обективна необходимост са големите, широки, надвиснали над двора стрехи, подпрени с изящно извити греди. Те са съобразени със слънчевото греене през различните сезони. Така през зимните месеци, когато слънцето се движи по-ниско над хоризонта, то през целия ден „наднича” под стрехите и в прозорците и топли цялата къща. Дава светлина и създава усещане за простор на помещенията.

През лятото, когато минава високо над хоризонта, къщата остава много часове в сянка и вътре цари прохлада и свежест.

По този начин стрехата се превръща в естествен „климатик” .Затова допринася и покрива, най-често покрит с каменни плочи „тикли”. През зимата те задържат снега, който топли къщата, а през лятото, хладният камък не позволява покрива да се напече от слънцето и вътре да се създаде ефекта на сауната.

Друг прекрасен елемент на балгарските къщи е чардака. Не навсякъде в страната го има, но там, където съществува, той се е превърнал в неповторимо, уютно кътче за отмора. На чардака хем си в къщи, хем си навън. Ако слънцето сърдито пече -той предлага плътна сянка и прохлада,ако вали дъжд, можем да му се наслаждаваме, без да се намокрим, ако вали сняг-няма да ни затрупа. На чардака сме защитени и от вятъра и е прекрасно да поседнем на чаша кафе с приятели, следобяд да почетем, а вечер да гледаме звездите и пълната луна и да слушаме гласовете на нощните птици.Чардака обикновено се поддържа от дебели дървени колони „диреци” издялани от цяло дърво, дъб или бук и промазани с катран против гниене и дървояди.

Прозорците на типичаната българска къща са препречени с железни пръти, които в миналото са имали практично приложение, а сега са предимно декоративен елемент, който е неотменна част от цялостния облик на дома. И въпреки всичко създават чувство за сигурност, защото са непреодолима преграда срущу злонамереност.

Специално внимание заслужава отоплението на българската къща. Традиционно в миналото тази функция се е изпълнявала от огнището, разположено в централно помещение наречено „трем”. То е служело едновременно за приготвяне на храната и за топлене на къщата. По-късно са започнали да строят тъй наречените „джамали”. Това е огнище, което е затворено и се изгражда на стена между две помещения и по този начин отоплява и двете, но се пали само от едната страна. Най-често са изграждани на втория етаж на къщата между родителската и детската стая.

Огнеупорните тухли акумулират топлината и в продължение на часове осигуряват  приятна и постоянна температура. Джамалите са изграждани с уникална система от въздуховоди, чрез които са отвеждани димните газове през стените и по този начин допълнително са отопляватни помещенията.

Реставрация на старинни къщи

Други много съществени елементи са дворът и градината. Те са неотменна част от всяка българска къща. Дворът е ограден най-често с висок каменен зид /дувар/ ,при най-добрите образци в Централна, Северна България и Родопите, или е изграден от кирпич /непечени тухли/ и варосен в бяло- в Софийско.Дуварите се оформяли, за да добият  завършен вид и да се съчетаят хармонично с къщите, с различни  декоративни елементи- извивки, каменен фриз тип  „вълчи зъб”, цигли или плочи. По-бедните са ограждали дворовете си с дървени стобори, а понякога и с трънливи, сухи храсти, изсечени от синорите. Заслужава си разбира се, да се реставрират оградите с художествена и естетическа стойност, изпълнени от дялан камък, пясъчник или кирпич.

Градината е важен елемент, който недвусмислено говори за вкуса и предпочитанията на собствениците. Добре оформената градина е наслада за очите и повод да се похвалим с основание пред близки и приятели. Типичната българска градина в рамките на двора, включва задължително овощни дървета -сливи, круши, ябълки, праскови и кайсии ,плодни храсти-дюля, касис, смокиня, дрян, малини, къпини, декоративни храсти-чимшир, жасмин, лаврово дърво /дафина/, люляк, както и много цветя. Традиционно в градината покрай пътеки и бордюри, цъфтят кокичета, нарциси, зюмбюл, божури, перуники, ружи, гергини, невен. Покрай портите се вият трендафили, а край каменните зидове в сенките се зеленее вечният, уханен балкански здравец, без който не може нито един български двор.

Вярва се, че той носи благодат на къщата и нейните обитатели и затова е най-желаното и обичано растение, наред с още една „запазена марка” -лозата. Разстлана върху ”асмалък” на двора, тя дава тъй желаната през лятото шарена сянка, под която всички обичат да присядат с голямо удоволствие.

След всичко казано до тук, вярвам, че сте убедени в смисъла, старинните къщи да бъдат реставрирани, а не просто, ремонтирани. Струва си да съхраним духа на времето и предците и да си доставим естетическо удоволствие, като обитаваме функционална, красива и изключително удобна къща, или както са казвали старите българи – дом! Домът на всеки от нас е там, където се чувства щастлив и сигурен. За да превърнем своят дом в крепост, където и ”стените да ни помагат”, е необходимо да поверим реставрирането му в надеждни и добри ръце.Този процес е по-сложен от новото строителство и от ремонта. Той е свързан с определени познания, умения и усет към красивото... и не на последно място- с патриотизъм.

Реставрацията се извършва с традиционни материали, обработени по определен начин.Т ова е творчески процес, при който се изискват, научен подход и знания за бита, историята и съвременните изисквания и стандарти за обитаване.
Ако сте си купили или наследили старинна къща, в никакъв случай не я поверявайте на случайни хора и самозвани „майстори”. Изяснете си какво искате да съхраните и защо, след което се консултирайте задължително със специалист. Това ще ви спести след време огромното разачаровани от нескопосано направения ремонт, който ще се стараят да ви представят като „реставрация”. Не забравяйте! Реставрираната къща, трябва да изглежда толкова автентична, колкото е била и при построяването си. Само тогава ще сте постигнали истинската си цел.

Реставраторите проучват историята на землището, където се намира къщата, историята на обитателите и в миналото /ако е възможно/, снимков материал/, ако има такъв/, писмени сведения, характерни и използвани строителни материали и т.н.. Едва тогава се съставя план за рестааврация и започва самият процес, като максимално се спазват традициите и се влагат материали, с които са строили старите майстори.
Умелото осъвременяване на старинните къщи, може да направи от тях прекрасен, модерен дом. Да се превърне в жива връзка между природата и съвременния начин на живот. Достатъчно е да осъзнаем необходимостта от тази връзка и нейното жизнено значение и разбира се да осъществим желанията и мечтите си. Да заживеем в един по-красив и хармоничен свят, като възкресим за нов живот прекрасните, старинни български къщи. Нека ги превърнем не в част от нашето минало, а в част от нашето бъдеще.

 

Сашка  Тачева
Управител на Строителна фирма  САНИ  ООД и
Дизайнерско студио „GREEN”

Тел. 0877 063 58Bookmark and Share  

статии - архитектура

 

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

СТРОИТЕЛСТВО НА КЪЩИ Над 150 идейни проекти

Груб строеж на къщи и вили.
Цялостно изграждане. Вертикална планировка. Озеленяване

 

 

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama