ЖИЛИЩАНАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

статии - архитектура

Световна архитектура Панама

КЪЩА С ПОГЛЕД КЪМ МОРЕТО

Тази изключително красива къща е разположена на брега на Тихия океан, близо до градчето Hugo de San Carlos, Панама. Автор на проекта е архитектът Густаво Аранго, който, съобразявайки се със специфичната издължена форма на терена, следва неговите линии и разполага сградата в правоъгълна форма с тясната й страна към океана. Колоритен вид на къщата и придава богатото озеленяване от градински цветя и различни видове палми.

Красивата бяла сграда стои поразително ефектно на фона на  Тихия океан, чиято необятност й придава почти приказен ореол. Къщата по своята форма и разположение изключително напомня за творбата на постмодерниста Ричард Майер – „Къща за отдих със средиземноморски въздух.”


        Целта на собствениците е била да построят своята къща по всички съвременни правила и изисквания, максимално удобна и функционална, но и да запазят красивия изглед към океана и естествената растителност. Арх. Густаво Аранго проектира сградата, спазвайки особеностите на тесния и дълъг терен – 25 м ширина и 300 м дължина с изразен наклон. Въпреки перпендикулярната позиция на парцела спрямо хоризонта, той успява да максимизира пейзажа и да придаде на  всички пространства и помещения различни перспективи към морето.
         Къщата е разгърната на три основни нива, които пък се разчупват на други второстепенни, придавайки на сградата постоянна раздвиженост, успоредно на градината. От най-високото ниво, където е разположен паркингът с излаз на улицата, започва спускане по пътечка от каменни плочи сред цветна градина и палми.
Център или „сърцето” на проекта е басейнът, който създава усещане за затворена между няколко стени частица от самия океан. От къта за отдих край басейна се открива  панорамен изглед към синевата на морето, плажа и разбира се, къщата.  Лъкатушеща алея с мраморни стълби отвежда непосредствено на плажа в подножието на сградата..

Благодарение на сутрешните слънчеви лъчи, сградата има почти скулптурно въздействие върху околното пространство. Границата между екстериора и интериора се стопява през огромните прозорци,  които предлагат изглед към морето и градината от всички ъгли на къщата.

Застроената площ е от 446 кв. м и се разделя на две зони – с изглед към морската панорама са разположени студиото, хола и главната спалня на втория етаж. На задната страна и полу-етажи се намират трапезарията и кухнята. Стълби от метална конструкция водят към спалните помещения и баните.

Безсловесен емоционален диалог между бяло и синьо с ярки акценти е цветовото решение на сградната и дворна композиция. Елегантните стрехи, плажни чадъри, перголи и декоративни греди, както и белите огради и каменни плочи по пода са представени в една завършена елегатна декорация, която следва минималистичната и модерна концепция в архитектурата.
След залеза на слънцето къщата придобива друг облик – бялата й фасада се откроява на фона на потъмнелия океан като знак, показващ пътя към брега на закъснелите в нощта моряци. А на сутринта отново грейва като истинско бижу на фона на прелестния пейзаж, който се повтаря надлъж и нашир по  прекрасния тропически рай, какъвто е Панама.

 

Къща над реката
Къща-бижу между небето и земята Къща, през която преминава рекаBookmark and Share  

статии - архитектура

 

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

СТРОИТЕЛСТВО НА КЪЩИ Над 150 идейни проекти

Груб строеж на къщи и вили.
Цялостно изграждане. Вертикална планировка. Озеленяване

 

 

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama