ЖИЛИЩАНАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

статии - архитектура

Къща с характерна архитектурна идентичност

Тази еднофамилна къща се намира в Eкали – изключително забележителен квартал на Атина, разположен между Атинската равнина и Пентелийските планини, само на 20 км северно от гръцката столица. Характерно за терена е наличието на богата естествена растителност, в резултат на което къщата е обградена от високи вековни дървесни видове.

За да се игнорира влиянието на дебелата сянка, която те хвърлят върху къщата в определени часове на деня, архитектите предлагат решението за максимално остъкляване на южната и източната фасада на партерния етаж на къщата. Така плъзгащите се стъклени врати позволяват дневната слънчева светлина да навлиза в дълбочина в помещенията от една страна, а от друга – осъществява се плавен преход между затворените обеми на сградата и отвореното дворно пространства.

Изглед към басейна

В югоизточната част на двора е разположен басейн, около който е ситуиран кът за отдих от градинска мека мебел..

На основния етаж е разположена дневната зона – обединени и плавно преливащи се едно към друго обособени помещения на кухня, трапезария и хол с прилежащи санитарни възли. На второто ниво са  двете спални с прилежащи тераси и южно изложение, както и втори дневен кът. Спалните са проектирани много внимателно - за да се използва максимално естествената светлина, те са частично с двойна височина спрямо стандартите. Така освен обикновени прозорци на фасадата, във високата част на помещенията са поставени големи покривни прозорци.


Сградата впечатлява с оригиналното архитектурно решение на покрива, който е двойно извит и покрит с традиционни керамични керемиди. Особено показателно е покритието с керемиди на повърхността на северната фасада, което допринася за екологичните показатели на къщата и концептуално създава визуално впечатление на защитно “одеяло”.

Този архитектурен елемент осигурява съгласуваност в цялата схема на модерно преосмисляне на традиционните покривни керамични покрития и формира архитектурна идентичност на сградата в унисон с характерните особености на терена и естествената природа около него.
За постигане на търсения архитектурен облик на къщата са използвани  напълно конвенционални материали и строителни методи: бяла мазилка, мрамор, облицовка от камък и дърво. В резултат тази къща е типичен представител на модерния прочит на традиционната местна архитектура, но с внимателно включени съвременни техники и елементи за постигане на пълен уют и комфорт.

http://www.arta.us/

Bookmark and Share  

 

 

статии - архитектура

 

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

КАМАРА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

 

 

 

 

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama