ЖИЛИЩАНАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

статии - архитектура

Къща - Архитектурна среща на традиция и модернизъм

Къщата, която представяме, се намира в Рио Пиедрас – днес предградие на пуерториканската столица Сан Хуан, а при основаването си от испанците в средата на 19 век обособен като отделен град. Характерно за квартала е, че се състои от еднофамилни сгради, изградени по индивидуални проекти в парцели със средна големина от 1500 кв.м, заобиколени от много естествена гъста растителност – стари високи дървета и богато разнообразие от храстовидни видове.

Архитекти: : URBANA– Jose Fernando Vazquez-Perez& Rafael Castro Montes de Oca
Местоположение: Рио Пиедрас, Сан Хуан, Пуерто Рико
Реализация: 2007-2009 г.
www.urbana-arquitectura.com


Самата къща е разположена в ъглов парцел и с основна ориентация юг-изток. Проектът първоначално е бил за значителна реконструкция на съществуваща и построена през 1950 г. къща, но се оказва, че по редица, включително и икономически причини, рехабилитация на старата постройка е невъзможна. Това налага да се изготви абсолютно различен проект за нова сграда, но в духа на архитектурните традиции за региона.

Като основа се залага на облика на традиционната испанска „двор-къща”, за която е характерно разполагането на
сградата в П-образна форма с център вътрешен двор с басейн и отворена само от една страна към околността. В
резултат се получава едно преосмисляне на местните южни архитектурни традиции и влиянието на мавританския
стил, пречупени през съвременен поглед, водещ до създаване на една модерна и функционална сграда, но с елементи
на препратка към старинни образци и символика.

В архитектурно отношение в силуета на сградата доминира един основен и масивен обем, и поредица по-малки правоъгълни постройки, разположени по периферията на вътрешния двор.

Предната фасада на къщата напомня за добрите практики в изискания стил на ислямската архитектура – акцентът пада върху решетката от фино изработено ковано желязо, която има по-скоро декоративна стойност, отколкото защитна. В основната сграда е разположен общирен дневен тракт, включващ всички функционални и социални кътове – дневна, кухня и трапезация, а по-личните - спални и хоби-помещенията, са проектирани в страничните тела.

Големи френски панорамни прозорци свързат и същевременно отделят модерно обзаведения хол от вътрешния двор, който определено най-вече привлича вниманието на всеки посетител. На фокус в двора е правоъгълният повдигнат басейн, заобиколен от отлична ливада и високи стари дървета по оградата на парцела.
Тук са стуктурирани два къта за отдих – на открито, непосредствено пред хола, и в покрит с навес кът до басейна. Стената на този кът е като „перфорирана” с правоъгълни ниши– още една характерна особеност на местната традиционна архитектура.

Плавен преход между интериора на къщата и екстерирното пространство модулират множеството дървени перголи и решетки на прозорците, които допринасят за смекчаване на силата на слънчева светлина.

Друга забележителност на къщата е изграденият „зелен” покрив на основната част от сградата – градината на плоския покрив предоставя още един кът за отдих и прекрасна панорама към околността. Актуални и ефективни иновации, използвани при изграждането на сградата, са система за събиране и пречистване на дъждовна вода, както и соларни панели, свързани с бойлери за производство на топла вода.

Много интересен и добър подход е използван при проектирането и построяването на тази къща – как стари архитектурни стратегии се вплитат и трансформират в едно съвсем съвременно решение от гледна точка на застроените обеми и откриването им към околната среда чрез максималното използване на изобилието от светлина в Карибския басейн. Ако може да се използва термин като архитектурна хибридизация, то тази къща е точно такъв образец.

Bookmark and Share  

статии - архитектура

 

  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

Импрегнатори за дървесина
Bramac

 

СТРОИТЕЛСТВО НА КЪЩИ Над 150 идейни проекти

Груб строеж на къщи и вили.
Цялостно изграждане. Вертикална планировка. Озеленяване

 

 

 

 

 

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama