ЖИЛИЩА


Къща над реката
Къща-бижу между небето и земята Къща, през която преминава река

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ БЛОГ РЕМОНТИ - ОБЯВИ Абонирайте се за RSS канал

АрхитектураАрхитектурни проекти


Интеграция на природата в интериора

Съюз на старо и ново при реконструкция на  къща в Сидни

Как се заличават разликите между различни архитектурни епохи и се осъществява хармоничен съюз между старо и ново, става нагледно ясно от преустройството на тази къща в покрайнините на Сидни, Австралия. Автори на интересното преобразяване са архитектите от студио MCK Architects.

Старата къща е била със съвсем скромни размери, наподобяваща повече на лятно бунгало, но с течение на времето става твърде тясна за семейството на собствениците, които решават да разширят сградата, за да се осъществи още и по-добра връзка с красивата градина в задния двор.

Всъщност, точно градината става опорната точка, около която се изгражда новото архитектурно решение, в чийто фокус застава внушителен къс скала.

Архитектите решават да запазят максимално допустимото от старата постройка, но за изграждане на разширението се налага да отстранят задните помещения и на практика от някогашната къща остава предната фасада и обширно входно антре на мястото на предишната трапезария.

Визията на новото разширение на сградата е напълно в духа на съвременните минималистични архитектурни тенденции – строги геометрични форми и богато остъкляване на фасадите, наложено от стремежа да се търси пряко взаимодействие с градината. Обединяващ елемент между старата и новата сграда става облицовката с графитено сив камък.

Теренът е с изявен наклон, поради което първото ниво на новата пристройка се явява като продължение на второто ниво на първоначалната сграда. Това ниво е почти изцяло сгушено сред богатата растителност в градината на хълма и няма никакво взаимодействие с улицата отпред. На практика, от улицата се минава през градината, влиза се през основния вход в антрето, а оттам нататък вече е новата част на сградата.

 

Кликнете върху снимките за да ги видите в голям формат¬

Основна характерна особеност на дневната зона е двойната височина и панорамните прозорци, чрез които голямата скала в задния двор става основна декорация на помещението.

Връзката между интериора и екстериора е толкова силна, че макар и когато са вътре, собствениците не са лишени от ни най-малка част от красотата на заобикалящия ги пейзаж.

 

На първото ниво освен дневната зона с кът за отдих, място за хранене и кухня, е разположена и стаята на сина-тийнейджър, която има и самостоятелен вход откъм градината.

На второто ниво е родителската спалня, към която има кабинет и голяма библиотека-галерия, разположена в скосените ниши, образувани от покрива на старата сграда. Всички помещения са с изглед към градината и се радват на  изобилие от слънчева светлина и естествена вентилация. На всяко ниво има и по една баня, като родителската е с доста футуристичен дизайн, дължащ се огледалните стени.

Към градината са изградена кътчета за отдих на открито край малкото декоративно езерце, които привличат съседите за доста чести гостувания.

 

Кликнете върху снимките за да ги видите в голям формат¬

Умелата симбиоза между старо и ново превръщат тази къща в модерно и комфортно място за обитаване с едно голямо предимство сред сходни образци – пълното присъединяване на екстериора към интериорното решение.

За повече информация:

www.mckarchitects.com

 

 


 

 

Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища Follow Me on Pinterest

 

 


Архитектурният полет на една къща Ексцентрична къща като за семейство Флинстоун Къща в колониален стил в Бали
Къща в колониален стил в Бали Модерна вила в Гърция

 

Архитектура



 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama