ЖИЛИЩА
    СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

строителни продукти

                                 Внимание, покриви «летят»!

Специалисти коментират: Защо покривите «летят»?

       През последните дни силните ветрове в цяла България нанесоха големи щети в немалко градове из цялата страна. Къщи, кооперации и блокове са останали без покриви, а из улиците се търкалят покривни елементи. От известно време в обществото се алармира за възможни инциденти при рушащите се покриви и многократно е апелирано за ремонтиране на „покривите убийци“.

    

  „Не мога да повярвам, че ходейки по улицата има вероятност да ме удари по главата някоя летяща покривна конструкция или недобре укрепена керемида. Вчера пред очите ми една ламарина от покрива на жилищна сграда беше на косъм да се срине в краката ми. Пълен късмет е, че се разминахме без сериозни инциденти!“, споделя възмутена  гражданка.
        Оказва се, че в последните години тенденцията при строителството е да се използват така наречените „олекотени покривни материали“. Масово новите жилищни сгради са оборудвани с такива, които обаче при климатични явления като силни бури и ураганни ветрове поддават, могат да нанесат големи щети, както и да бъдат причина за сериозни инциденти.
       „Погрешни са схващанията на много българи, че покривният материал трябва да е лек, за да не натоварва покривната конструкция. Последните няколко дни са доказателство, че олекотените покривни материали може да изиграят лоша шега на потребителите, а и основната цел на покрива е да поема външни натоварвания като вятър и сняг“, обяснява Йото Терзиев, специалист покривни системи „Брамак покривни системи”.
       

Силните ураганни ветрове са нанесли щети на много покриви, повечето от които са покрити с леки материали като ламарина и битумни шиндли. От друга страна, глинените керемиди са с по-малка покривна площ и по-малко собствено тегло на брой, не винаги са с правилна форма и не пасват добре една с друга за разлика от покривите с бетонови керемиди, които са понесли по-малко поражения поради оптималното тегло на една керемида, покриваща по-голяма площ на покрива и по-добрата им геометрия и напасване една с друга. Това намалява възможността силният въздушен поток да ги повдигне и съответно измести от покрива.
      

  „В зоната на билата капаците традиционно се подмазват с хоросанов разтвор, който се разрушава във времето. При този остарял метод е необходимо през две, три години  билата отново да се подмазват. Ако силният вятър ги свари неподмазани на покрива има голяма вероятност капаците да паднат и да нанесат щети.

При иновативните технологии за „сух монтаж” на капаците по билата самите капаци са укрепени в двата си края със скоби и винтове или гвоздеи, което ги прави изключително устойчиви на тези ураганни ветрове“, допълва г-н Терзиев, специалист покривни системи „Брамак покривни системи”.

 

 

 

строителни продукти

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

© 2010 jilishta Products. All rights reserved.

 

Архитектура Архитектурни проекти За банята За кухнята За детската За спалнята Отопление Камини Мебели Интериорни детайли За градината