Как спалнята си открадна парченце нощно небе…

3301
Разглеждания
Как спалнята си открадна парченце нощно небе…

Идеи за осветление в спалнята

 

Възможно ли е спалнята да си вземе назаем частица от обсипаното със сияйни звезди небе и то без дори да е разположена в подпокривно пространство? О, да, сходството би могло да е очевидно, когато става въпрос за системата за осветление в това така любимо на всички ни помещение!

Идеи за осветление в спалнятаПодчертаваме „система“, защото осветлението – не само в спалнята, се състои от основно и поддържащо, обикновено полилеи, вградено в окачения таван и аплици.

Вградено осветление

Но в модерните ни спални, в които търсим усамотение и покой в края на изтощителен работен ден, основното осветително тяло спокойно може да липсва, защото не е тайна, че вграденото осветление – лунички или LED варианти, създават много повече предпоставки за интимност и релакс, отколкото бляскавият полилей.

Вградени луничкиРазбира се, всичко зависи от собствената ни настройка какво очакваме от спалнята си освен удобно легло – дали ще я използваме за четене преди лягане или дори ще си довършваме разни служебни ангажименти в работния кът, ако сме си организирали точно в спалнята такъв. Тогава присъствието на конкретно насочено осветление под формата на стенни аплици и настолни лампи е задължително.

Работен кът в спалнятаИзграждането на осветлението в спалнята е творческа задача, която позволява да развихрим максимално фантазията си, но все пак, има някои правила, с които трябва да се съобразим.

Окачен таван и полилейПървото, на което трябва да се обърне внимание,  са размерите на стаята. Трябва да се изберат такива варианти на лампи,  които  да осветяват всеки ъгъл на помещението.

Вградено осветлениеЧесто срещана грешка е подреждането на множество светлинни точки с надеждата, че те ще помогнат да се подчертаят детайлите на интериора и като резултат някой от ъглите е прекалено осветен, а другите остават в сянка.

Спалня в пастелни тоновеДори и да служат само като украса,  осветителните тела трябва да бъдат пропорционални на размера на спалнята и назаобикалящата декор.

Спалня с вградено осветление и декорация с камъкНощното осветление вече не се ограничава само до обикновени настолни лампи от всяка страна на леглото. Сега те все повече се заменят с оригинални полилеи и лампиони. Така задължителните някога нощни шкафчета могат спокойно да бъдат игнорирани, особено ако спалнята е с малки размери.

Спалня с окачени лампиониДо неотдавна окачените тавани бяха символ на оригиналност и лукс  – днес те присъстват във всяка втора спалня, защото създават-  и с помощта на вграденото в тях осветление,  усещане за почти истинско нощно небе…

Окачените тавани скриват редица недостатъциДа не забравяме и факта, че с тяхна помощ могат да се прикрият доста недостатъци на бързото модерно строителство!

Основен полилей и поддържащо осветлениеИ нещо много важно – за осветлението в спалнята и разположението на осветителните тела е почти задължително да се мисли още по време на строително-ремонтните дейности, защото след тяхното приключване е доста трудно да се реализират хрумнали ни в последния момент идеи!

Спалня със система от осветлениеЕ, грешките винаги могат да се коригират, но… при някой следващ съществен ремонт!

 

 

Галерия:

 

 

 

Продукти в магазин Жилища 

……………………………………….