Баня в мансарда – романтика без край или?

6210
Разглеждания
Баня в мансарда - романтика без край или?

38 идеи за оазис на спокойствието под покрива

Баня в мансарда – това съвсем не е екзотична идея, особено ако се вземат предвид отличителните белези на съвременното строителство. И най-вече – стремежът да се използват максимално всички площи в новите сгради.

Баня в мансарда

Така съвсем логично жилищата в подпокривните пространства се срещат все по-често, дори са и предпочитани заради по-ниските им пазарни цени.

Някогашните тавани отстъпиха мястото си на апартаменти в подпокривното пространство и макар все още да ги наричаме мансардни, то те са си напълно функционални, независимо от скосените стени в някои от помещенията.

Това резонно води до наличието и на баня в мансарда – по-кратичко определение, отколкото баня в подпокривно пространство, нали?

Често сме определяли всяка баня като оазис на спокойствието в дома и вероятно не е необходимо отново да изброяваме защо смятаме така. Всъщност всички сме наясно, че само там сутрин и вечер човек може да остане сам със себе си, да мечтае,  да планира деня си под струйките на сутрешния душ или вечер да въздъхне с облекчение, че е успял да изпълни този план, в уханна топла вана…

Баня в мансарда – наистина ли е романтиката няма  край тук или?

Романтичен привкус носят в атмосферата си всички подпокривни жилища – заради близостта на небето, слънцето, луната, звездите и онази особена тръпка да погледнеш на околния свят от възможно най-високата достъпна точка на сградата.

Но има и едно „или“, което крие крие доста предизвикателства пред всички собственици на баня в мансарда.

Естествено, това са скосените стени, които налагат сериозни ограничения при оформяне на интериорното решение и обзавеждането на банята.

Разбира се, не можем да сложим всички мансардни бани под един знаменател, защото конструктивното им решение е различно, съответно скосените стени не са еднакви, както и техният наклон.

Но ако погледнем точно на скосените стени като своеобразно предимство, то най-удачно е под тях да се разположи вана. Така се използва функционално тази част от помещението, а и ако има поставен покривен прозорец, гледката определено си заслужава да прекараш колкото се може повече време тук.

Още един плюс – прозорецът внася много естествена слънчева светлина, но ако собствениците държат, могат да я ограничат с щори за такъв тип прозорци. И още – прозорецът може да осигури естествена вентилация на банята. А и в мансардните пространства никой не трябва да се притеснява от любопитни чужди погледи!

Кът за душ или душ-кабина също намират приложение в коя да е баня в мансарда, просто трябва да се позиционират в най-високата зона на помещението.

Пространство на банята трябва да бъде проектирано максимално функционално, но в почивните дни или вечер тя се превръща в място за почивка, където членовете на семейството могат да се отпуснат и да презаредят батериите си. Това изисква и специален подход към осветлението на помещението.

Лунички на окачения таван, ако е предвиден такъв, аплици и лампи с насочена светлина край огледалото са обикновено най-честите решения.

Цветовото оформление всяка баня в мансарда зависи от предпочитанията на собствениците, но светлите пастелни тонове са особено подходящи за малки пространства и ще компенсират скосяването на стените чрез свойството си оптически да разширяват пространството.

Баня в мансарда

Изборът на мебели за обзавеждане на банята е индивидуален и в голяма степен зависи от големината на пространството и неговите особености, които понякога водят до поръчване на мебели по конкретен размер и дизайн.

Баня в мансарда

Скосените стени на баня в мансарда поставя понякога доста въпроси и предизвикателства, но с правилно планиране на обзавеждането и интериорното решение може да се реши всеки казус, за да бъде банята истински оазис на спокойствието у дома!

 

Галерия:

 

Продукти в магазин Жилища 

……………………………………….