Разделени, но не съвсем!

5373
Разглеждания
18 идеи за зониране на интериорното пространство

18 идеи за зониране на интериорното пространство

 

Всички помещения в жилището са като членовете на едно семейство – не мислите ли? Понякога твърде задружни и постоянно заедно, понякога – на известно разстояние едни от други, но с винаги близка и топла връзка!

Частична преградна арка

Защо ни хрумна това сравнение ли? Провокираха ни съвременните тенденции в архитектурното планиране, което все повече залага на обединяването на пространствата и различните функционални кътове.

ажурна преграда

Вярно е, разбира се, че това се налага и от редица други фактори, които пък предопределят изграждането на компактни и маломерни жилища, но най-вече е важно да се обособят отделните зони, които са натоварени с определена функция.

Стъклена стена

Защото и в най-малкото жилище има необходимост от зони с определено предназначение, за да се чувстват собствениците максимално комфортно. Като се замислим, в днешно време май само санитарните помещения пазят твърдо своята неприкосновеност и дано това остане завинаги така!

окачен таван следва дизайна на къта за сядане

Кухня, трапезария и зона за сън, обединени с дневната, не е нищо ново за никого, но обособяването на тези кътове в някаква относителна самостоятолност е задача, чието решение е колкото и лесно, толкова и не съвсем …

Детайли с гипсокартон

Най-често в ролята на разделител на кухнята от дневното пространство влиза бар-плотът – независимо дали е част от кухненски остров или самостоятелен елемент. Във функционалността на това решение смятаме, че вече всички са убедени, нали?

Бар-плот

Но когато се търси малко ПО-голяма независимост на отделните зони, има и други начини … Обикновено на помощ в подобна ситуация на първо четене се притичват преградните стени от гипсокартон – цели, частично изградени или оформени като арки.

стена от стъклени тухли

За да не се затваря притокът на естествена светлина в общото пространство, решението е да се използват като гранични елементи ажурни прегради или такива от стъкло, съответно стъклени тухли.

Отворена етажерка

Разбира се, във функцията на разделител се използват също и различни ПО дизайн етажерки, но задължително с отворени рафтове и полици.

окачен таван

Различните фуркционални кътове могат и само оптически да бъдат самостоятелни и това се случва отново с помощта на гипсокартон, но този път използван за изграждането на окачени тавани, чиито форми следват или акцентират върху оформлението на дадената зона в пространството на жилището.

частична стена от гипсокартон

Знаем, че не ние сме открили топлата вода с тези констатации, но вярваме, че нашите идеи биха ви подсказали някой детайл за зониране на пространството при някоя следваща акция под надслов „Ремонт!

 

Галерия:

 

 

……………………………………….