ЖИЛИЩА

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ ИНТЕРИОР ДЕКОРАЦИЯ

интериор декорация

Силата на цветовете в интериора

Кратка екскурзия в цветовата палитра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Когато се изгражда интерорната концепция на едно съвсем ново или обратното, вече поостаряло жилище, нуждаещо се от тотално преобразяване, от първостепенна важност е изборът на цветове. Никак не са редки и случаите, в които първо са набелязани или вече купени новите мебели, и едва тогава се търсят цветови варианти, които да им подхождат.

Доста хора не отделят достатъчно внимание на цветовете в интериора и вземат решения, свързани с тях, без да се замислят за силата и влиянието им  върху тях самите. Цветовете влияят индивидуално върху настроението, емоциите и дори физиологията на хората, в зависимост от пола, възрастта, включително етническата принадлежност и климата, в който живеят.

За да се постигне приятна и уютна атмосфера в дома, най-главното нещо, на което трябва да се обърне внимание не са тенденциите и стиловете, а цветовете, които ще преобладават в интериора на цялото жилище. Важното е да се подберат такива тонове, които ще паснат на конкретната индивидуалност на хората, които ще го обитават. Цветовете имат свойството да разширяват или стесняват дадено пространство, да подчертават достойнствата и да скриват недостатъците - затова, когато се избират, трябва да се вземе под внимание и размера на помещението, за което са предназначени. Всеки цвят предоставя различно емоционално възприятие на интериорната картина като цяло и в отделните й елементи.

Точно затова, когато ви предстои ремонт или имате ново жилище, първо помислете как даден цвят влияе на настроението ви, с какво го свързвате, как ви кара да се чувствате... Отговорете си на въпроса кой цвят ви успокоява, кой ви дава енергия и ви “зарежда”, кои цветове не харесвате, дори да не знаете конкретните причини за предизвиканите ефекти. Най-голямата площ в една стая заемат стените - първата задача е да се изберат тоналностите за тях. Чак след това идва ред на подовите настилки, мебелите и декорацията.

Всеки от нас знае, че има три основни чисти цвята -  червено, жълто и синьо. Ако те се смесят със съседните, ще се получат оранжево, зелено и лилаво.

Ето и въздействията на някои от основните цветове:


 Червено: Този цвят вдига енергийното ниво на помещението и е добър избор, когато искате да предизвикате настроение. Много е подходящо за трапезарии и холни помещения, защото приобщава хората и стимулира разговорите. Имайте впредвид, че червеният цвят повишава кръвното налягане, учестява дишането и пулса. Поради тази причина не се счита за много подходящ цвят за спални помещения, но въпреки това е допустим в комбинация с други цветове.  Червеният цвят е най-агресивният от целия спектър и не е подходящ за работна обстановка или за помещение, в което ще прекарвате много време с други хора, защото може да стимулира разногласията и да наруши хармонията.


Жълто: Акумулира жизнеността на слънчевата светлина и се свързва обикновено с положително настроение. Добър избор за кухня, трапезария, баня, където ще има възможността да енергизира и да повдигне настроението. В малки пространства, входни помещени, коридори е особено подходящ, защото е експанзивен и приветстващ.

Въпреки тези му качества не се възприема добре като основен цвят в големи помещения и е труден за харесване от по-големия процент хора. Може би защото жълтото създава чувство на безсилие и гняв у някои хора и предизвиква умора в очите. В цветотерапията се счита, че жълтото стимулира нервите и изчиства тялото. Като краен извод – избирайте този цвят в малки помещения, в които не прекарвате много време.


Синьо: Забавя дишането, сърдечната честота и намаля стойностите на кръвното налягане. Препоръчва се за спални и бани, защото има успокояващ и релаксиращ ефект. Свързва се с усещането за небе, море, въздух и действа отпускащо на съзнанието. Въпреки това употребата на синьото в интериора не е безвредна. Често може да създаде неприятно хладно и безчувствено усещане, особено в стая, в която не попада достатъчно слънчева светлина.

Ако изберете синьото за основен цвят в едно помещение, задължително трябва да балансирате с топли цветове в обзавеждането и декорацията. Тъмно синьото създава усещане за тъга, затова го избягвайте като основен цвят. За да създадете леко, успокояващо и ефирно настроение, изберете лазурни, небесносини и тюркоазени нюанси.


Зелено: Най-успокояващият цвят според психолозите е зеленият – комбинира веселото настроение на жълтото и релаксиращия ефект на синьото. Зеленият цвят е подходящ за всяко помещение, без ограничение, стига да подберете точния нюанс. Освен, че е успокояващ, има свойството да сваля нивото на стрес и да създава чувство за удоволетвореност.


Пурпурно: В тъмните си тоналности пурпурното е богат, драматичен и сложен цвят - свързва се с лукса, благородство и творческите способности. В по-светлите – като люляково и лавандула, притежава същите успокояващи свойства като синьото, но без да носи риска от усещането за хлад.


Оранжево: Предизвиква вълнение, ентусиазъм и прилив на енергия. Не се възприема добре в дневни и трапезарии, ако е прекалено интензивно като нюанс.  В древните култури оранжевото е били използвано за лекуване на заболявания, свързани с белите дробове и увеличаване на енергийните нива в организма.


Неутрални цветове (бяло, черно и всички нюанси на сивото): Неутралните цветове непрекъснато се въртят в модния калейдоскоп, но независимо дали са на дневен ред или не, те са винаги един от основните инструменти на дизайнерите. Черният цвят е най-използваният цвят в декорацията, защото дава дълбочина и приземява всеки интериор.


Таваните и цветовете: Най-използваният цвят при таваните е белият и това съвсем не е случайно. Таванът е 1/6 част от всяко помещение, но ако го боядисате в тъмни цветове сте изправени пред опасността да го “стоварите” върху главите си. Клаустрофобичното усещане може да бъде избегнато само в случаите, когато имате наистина много високи тавани и съзнателно търсите по-интимно и уютно усещане с приближаването на тавана към обитаемото пространство на стаята.

Нашата екскурзия в оцветяването е твърде кратка, защото комбинациите от различните цветове са една друга, направо необятна тема. Вие сте вече на ход – сигурни сме, че ще направите най-добрия избор при създаването на приказно красивата палитра на интериора в жилището на мечтите ви!

 


 

 

 

интериор декорация

 
 
  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
 

КАМИНИ

 

Покривни прозорци

Стъклени тухли

Етажерки. Рафтове

Етажерки. Рафтове

Сгъваемо легло - Como

Сгъваемо легло "Como"
80 X 190 см.

Биокамина - стояща

Биокамини

Колони. Капители. Пиластри

Колони. Капители. Пиластри

Дървени градински къщи - цени

Дървени градински къщи

Декоративни полиуретанови греди

Градински мебели

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво

Облицовъчен камък

Облицовъчен декоративен камък

 

 


 


 

 

 

 

Изграждане на окачени тавани от гипсокартон