ЖИЛИЩА

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ ИНТЕРИОР ДЕКОРАЦИЯ

Интериор


Ламинираният паркет – практично решение за подова настилка

Защо да изберем ламиниран паркет?

Ламинираният паркет предлага много варианти с натуралният си изглед

Сред богатото разнообразие от подови настилки на пазара днес, ламинираният паркет придоби все по-голяма популярност  и през последните години се превърна в предпочитано решение за под в дома, хотела, офиса, места с обществено предназначение и др. Той предлага много варианти за осъществяване на специфични индивидуални предпочитания, тъй като с натуралния си изглед съчетава уютна атмосфера с максимална функционалност.

Какво представлява ламинирания паркет?

Ламинирания паркет е многопластов дървесен продукт /съдържащ 90% дървесина/, съставен от:


- повърхностен слой, произведен от специална целулоза и смола, даващи твърдостта и устойчивостта му.
- следващия хартиен импрегниран слой дава външния вид, декора на лам. паркет.
- под декора следват няколко слоя меламиново покритие, осигуряващо хидроизолацията. Следва основният слой с 6 мм, 7 мм или 8 мм дебелина, който може да бъде Clipboard, MDF или HDF - плоча със средна и висока плътност.
- последните пластове служат за допълнителна хидроизолация и устойчивост.

Последните пластове служат за допълнителна хидроизолация и устойчивост.

По някои свои характеристики ламинатът превъзхожда естествения паркет - значително по-евтин е, устойчив на влага, надраскване и натиск, хигиеничен и лесен за поддръжка, не попива петна и не се гори от цигари, позволява дълготрайно ползване и е с по-бърз и лесен монтаж.

Само за няколко часа може да се монтира изцяло ламиниран паркет в една стая и при това на сравнително ниски цени. (За класическите паркети при качествен монтаж се изискват седмици, защото е необходима аклиматизация на материала.) Едно от другите основни предимства на ламината е, че може да се монтира върху износени настилки като балатум, мокет, стар паркет и други, а при необходимост да се демонтира без затруднения.

Освен всички изброени качества, ламинатът предлага изключително богат избор от най-различни класически и екзотични дървесни декори и атрактивни цветове - бук, дъб, клен, ела, елша, орех, череша, круша, бамбук, венге, магнолия, лале, лимон, акация и други.  

При качествен монтаж в ненатоварени помещения (напр. спални) ламинатът може да издържи 10-15 години. Друго предимство на ламинираните паркети е облекчената им поддръжка. Те се почистват много лесно. Важно условие е да не се мокрят. Избърсването може да става с влажен, но не и мокър парцал.

От особено значение за трайността на ламинирания паркет е състоянието на замазката под него. За да няма големи напрежения на огъване в елементите, тя трябва да е равна и суха. Под настилката се поставя подложка с дебелина 2 или 3 мм. В България се продава полифлекс - прилича на порест найлон, наподобяващ дунапрен.

Целта на подложката е да се избегне един от недостатъците на ламината - да няма кънтене при ходене. Предлага се и подложка с алуминиево фолио, което играе ролята на термоекран и подобрява изолацията. При монтаж на ламинат върху равни дървени настилки (паркет или дюшеме) може да не се слага подложка. Във всички останали случаи тя е необходима.

Най-съществената характеристика на ламинирания паркет, която е от значение за крайния потребител, е класът на износоустойчивост. Отбелязва се с W /от W 21 до W 33/ и определя за помещения с какво предназначение е подходящо да се ползва конкретния модел ламиниран паркет.

Класовете от 21 до 23 са за жилищни помещения /домашно ползване/, а класовете от 31 до 33 - за обществени помещения /по-натоварено ползване/. Предлагат се и серии модели с WG - релефно покритие, имитиращо натурален дървесен вид, които са подходящи както за домашна, така и за обществена употреба.

 

 

 

Bookmark and Share  

 

 

интериор

 

 
 
  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Покривни прозорци

Стъклени тухли

Етажерки. Рафтове

Етажерки. Рафтове

Сгъваемо легло - Como

Сгъваемо легло "Como"
80 X 190 см.

Биокамина - стояща

Биокамини

Колони. Капители. Пиластри

Колони. Капители. Пиластри

Дървени градински къщи - цени

Дървени градински къщи

Декоративни полиуретанови греди

Градински мебели

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво

Облицовъчен камък

Облицовъчен декоративен камък