Новини от списание Жилища http://www.jilishta.com/news новини, строителство, строителни продукти, архитектура, семинари, конкурси, български закони Tue, 23 May 2017 14:28:17 +0000 bg-BG hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 Xella България продължава развитието си с инвестиция близо 1 млн. лв. в завода в Добрич http://www.jilishta.com/news/xella-nov-sobstvenik-novi-investizii/ http://www.jilishta.com/news/xella-nov-sobstvenik-novi-investizii/#respond Tue, 23 May 2017 14:26:19 +0000 http://www.jilishta.com/news/?p=11872 Xella Group с нов собственик – американската компания Lone Star  „Xella България продължава своето успешно развитие. Именно поради тази причина ние планираме да инвестираме близо 1 млн. лв. в завода ни в Добрич.“ Това заяви г-н Йенс Тиерфелдер, управител на Xella България, фирмата-производител на клетъчен бетон Ytong и минерални топлоизолационни плочи Multipor. От своето създаване…

The post Xella България продължава развитието си с инвестиция близо 1 млн. лв. в завода в Добрич appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
Xella Group с нов собственик – американската компания Lone Star 

„Xella България продължава своето успешно развитие. Именно поради тази причина ние планираме да инвестираме близо 1 млн. лв. в завода ни в Добрич.“

Това заяви г-н Йенс Тиерфелдер, управител на Xella България, фирмата-производител на клетъчен бетон Ytong и минерални топлоизолационни плочи Multipor.

От своето създаване през 1994 г. със закупуването на завод в гр. София, досега компанията е инвестирала 80 млн. лв., като значителна част от тези суми е насочена към въвеждане на иновативни технологии и ноу-хау, осигуряващи високо качество на произвежданите материали според всички световни производствени и екологични стандарти.

Вторият завод на Xella България за производство на Multipor и Ytong в гр. Добрич е построен през 2006 г. и е единственият извън Германия в цяла Европа. Заедно тези заводи заемат основен дял в дистрибуцията на Multipor за Европа.

Минералните топлоизолационни плочи Multipor са с много добра якост на натиск, негорими (Клас А1) и притежават „дишаща“ структура, което ги прави уникален продукт за пазара. Произведените материали са от най-високо качество и се изнасят за страни като Албания, Азърбейджан, Полша, Хървaтска и други, а от тази година се включват Гърция, Кипър, Русия, Украйна и Молдова.

От своето построяване досега производствотo на Multipor се е увеличило 3 пъти, което се свързва с новите инвестиции в размер на близо 1 млн. лв. Mатериалът се използва основно за саниране на панелни блокове и за топлоизолиране от вътрешната страна на сгради паметници на културата, чиито фасади трябва да запазят автентичния си вид.

Xella България е част от Xella Group. Годишният оборот на немската компания Xella Group за 2016 г. достигна EUR 1 326 800 000, като реализираният оборот на всеки служител е EUR 221 133. От него 23% са реализирани в Централна и Източна Европа, а най-голямата част – в Германия с 46%.

През месец април тази година собствениците на Xella Group успешно продадоха групата на американската компания Lone Star group. С това придобиване зад Xella Group застава силен собственик. „Ръководството на Xella показва високи резултати. Очакваме да работим усилено с мениджмънта и да продължим по-нататъшното развитие на компанията“, обяви Доналд Куинтин, старши управляващ директор в Lone Star.

За Ксела България

’Ксела България’’ е на българския пазар близо четвърт век. Компанията е дъщерно дружество на Xella Baustoffe GmbH, водещ световен производител на строителни материали като варо-силикатни тела за зидария SILKA, блокове от клетъчен бетон YTONG, минерални топлоизолационни плочи Multipor и много други. Приоритетните направления, в които „Ксела“ работи, са енергийната ефективност, опазването на околната среда и създаването на сгради, които осигуряват високо качество на живот

За Xella

Xella Group е водещ, международно действащ доставчик на строителни материали и свързаните с нея индустрии, с продажби от 1,33 милиарда евро (2016) и над 5,900 служители.

Xella е със седалище в Дуисбург / Германия, притежава 95 завода за производство в 20 държави и търговски организации в повече от 30 страни. На много от пазарите си Xella заема водещи позиции.

Повече информация за Xella Group можете да откриете на интенет сайта:

www.xella.com

 

The post Xella България продължава развитието си с инвестиция близо 1 млн. лв. в завода в Добрич appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
http://www.jilishta.com/news/xella-nov-sobstvenik-novi-investizii/feed/ 0
Броени дни остават до финала на на най-зеления етап от конкурса „Фасада на годината 2017“ http://www.jilishta.com/news/dni-predi-finala-etap-prolet-2017/ http://www.jilishta.com/news/dni-predi-finala-etap-prolet-2017/#respond Tue, 16 May 2017 14:03:10 +0000 http://www.jilishta.com/news/?p=11848 Пролетният сезон в конкурса на Баумит приключва на 31 май! Слънцето най-после повярва, че пролетта е тук и широко се усмихна на цветя, ливади, птички и тревички, а най-вече на всички нас! Сред разцъфтелите клони на дърветата и уханни храсти съвсем пролетно надничат и тройката водещи фасади, които вие, уважаемото жури, броени дни преди финала…

The post Броени дни остават до финала на на най-зеления етап от конкурса „Фасада на годината 2017“ appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
Пролетният сезон в конкурса на Баумит приключва на 31 май!
Сезон Пролет

Слънцето най-после повярва, че пролетта е тук и широко се усмихна на цветя, ливади, птички и тревички, а най-вече на всички нас!

Сред разцъфтелите клони на дърветата и уханни храсти съвсем пролетно надничат и тройката водещи фасади, които вие, уважаемото жури, броени дни преди финала сте класирали на челните места в пролетния етап на конкурса на Баумит – „Фасада на годината 2017“

Ако в пролетната суетня, все още не сте успели да разгледате всички потенциални финалисти, можете да го направите ТУК, за да подкрепите с един клик най-допадащото ви пролетно цвете сред букета от красиви фасади! И не забравяйте – можете да гласувате точно до 12.00 часа на 31 май 2017 г.

Към момента на първо място се класира:

Обект 3, категория  Жилищни сгради – ново строителство.

Жилищна сграда Даная - обект 3

Пролетната фасада се намира в град София, ж.к. Младост 4, бл. 440А. Проектанти на обекта са архитектите Калин Диков и Галина Стоянова от фирма Елит студио ЕООД.

Изпълнител, инвеститор и заявител в конкурса е фирма Ермитаж Класик ЕООД. Красивата фасада е изпълнена с Баумит интегрирана топлоизолационна система Про с крайно покритие СиликатТоп К1,5.

Второ място във временното класира е за:

Обект 4, от категория „Реновиране на исторически сгради“  – Военноморски клуб в град Варна на бул. Владислав Варненчик 2.

Военноморски клуб в град Варна - обект 4

Заявител в конкурса  и изпълнител  е фирма Екса АД, а проектант е арх. Константин Пеев, отново от фирма Екса АД. Инвеститор е ИА “Военни клубове и военно-почивно дело”.

За възстановяването на тази изключителна фасада е използвана Баумит мазилкова система с крайно покритие КреативТоп Силк и СилконКолор.

На трето място засега се подрежда:

Обект 6 от категория „Нежилищни сгради – ново строителство“ – Хотел и конна спортна база в село Житница.Конна база и хотел - обект 6

Проектанти на обекта са арх. Димитър Ахрянов и арх. Цветелин Цоневски от фирма TSONEVSKI – project & consulting group. Заявител и изпълнител е фирма Ейприлстрой ЕООД, а инвеститор е СК Тракиец ЕООД.

Фасадата е изпълнена с Баумит интегрирана топлоизолационна система с крайно покритие КреативТоп и СиликонТоп.

Чрез гласуване с един клик до 31 май до 12:00 часа на обяд вие можеje  да подкрепите вашата фасада-фаворит. Събралата най-много гласове фасада ще бъде класирана на първо място, следвана от две подгласнички. Всеки сезон ще обявява своите три победителки, които ще отидат на големия финал, който отново ще бъде журиран от публиката през март 2018 година!

 

 

 

The post Броени дни остават до финала на на най-зеления етап от конкурса „Фасада на годината 2017“ appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
http://www.jilishta.com/news/dni-predi-finala-etap-prolet-2017/feed/ 0
„Здравей, бъдеще!“ – мотото на новите колекции на Roca http://www.jilishta.com/news/100-godini-roca-novfsti-hello-future/ http://www.jilishta.com/news/100-godini-roca-novfsti-hello-future/#respond Fri, 12 May 2017 15:05:16 +0000 http://www.jilishta.com/news/?p=11815 С впечатляващи новости и бляскаво парти Рока България отбелязва 100-годишния юбилей на компанията Roca  2017 г. е от изключителна важност за лидерът в обзавеждането за баня Roca – през тази година испанската компания празнува своя 100-годишен юбилей! През своите 100 години, компанията Roca има важна роля за еволюцията на пространството на банята по света. Roca e пионер…

The post „Здравей, бъдеще!“ – мотото на новите колекции на Roca appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
С впечатляващи новости и бляскаво парти Рока България отбелязва 100-годишния юбилей на компанията Roca 

01

2017 г. е от изключителна важност за лидерът в обзавеждането за баня Roca – през тази година испанската компания празнува своя 100-годишен юбилей!

Екипът на Рока България

През своите 100 години, компанията Roca има важна роля за еволюцията на пространството на банята по света. Roca e пионер в намаляване на обема на тоалетното казанче до впечатляващите 3,5/2 литра, създава прототипа на най-познатата днес тоалетна тип „моноблок“ и първия едноръкохватков смесител, разработва нови технологии за икономия на вода и енергия в банята и иновации по отношение на материалите и дизайна на продуктите за баня.

Серхио Кастро, изпълнителен директор на Roca за Югоизточна Европа

Непрестанните инвестиции, предприемаческият дух и независимост (компанията остава фамилна собственост), печелят на Roca в световен мащаб признание като компания – еталон в сферата на дизайна и производството на продукти за банята. Със своите 100 години история, Roca уверено стъпва в бъдещето на банята.

Hello Future

Обновената експозиция в изложбената зала Roca на бул. Мария Луиза 16 в София (с много работещи модели) представя най-новите тенденции и продукти на компанията под мотото Hello Future. За Roca, бъдещето на банята включва високи технологии и новаторски подход. Доказателство за това е водещата колекция за баня Inspira.

Inspira

Inspira e нова концепция за банята, създадена e в три варианта – ROUND, SOFT (със заоблени ъгли) и SQUARE. Всеки от тях може свободно да се комбинира с останалите.

Inspira

Mинималистичните  линии прилягат с лекота на решенията и стиловете в различни бани. Умивалниците във всички възможни варианти са деликатни и изключително фини и леки. Създадени са от новия материал Fineceramic®, керамика с 40% по-лека и 30% по-издръжлива от традиционните материали.

Мебелите от колекцията дават повече място за съхранение и екстри като вградено лед осветление. Изборът е между три различни покрития.  Съчетават се с всеки един от умивалниците.

002

Inspira предлага пълна гама санитарен порцелан. Окачените тоалетните са с новата технология Clean Rim, без ринг, а тоалетните казанчета са с двоен бутон 4,5/3 л за икономия на вода. Колекцията включва и „смарт тоалетната“ In-Wash Inspira.

Умните тоалетни (smart toilets) заемат специално място в обновената експозиция Roca. Представени са In-Wash®, нов Multiclean®, In-Tank®, Clean Rim®.

In-Wash

In-Wash® е разработен от международен екип дизайнери и инженери, експерти в продуктите за баня. Адаптира се към индивидуалните нужди на потребителя и дава ново определение за “хигиена” без тоалетна хартия и мокри кърпички, само с вода. Интерфейсът на дистанционното управление е напълно интуитивен.

Продуктът има сензор за засичане на потребителя, който блокира функциите по измиване и подсушаване, когато седалката е свободна. Върховете на дюзите се самопочистват преди и след употреба с филтрирана вода. In-Wash® може да се интегрира във всяка баня и пространство.

Умни тоалетни

Познатите вече уелнес седалки Multiclean® са с нов дизайн и съвместими с различни тоалетни Roca. Технологията Clean Rim® – за тоалетни без ринг, осигурява изключителна хигиена, лесно почистване и икономия на вода. В действащ вариант е представена и първата иновативна тоалетна с вградено казанче In-Tank®.

Новите структури RIS на Roca правят монтажа на стенните тоалетни лесен и надежден.

roca-5

Новото поколение смесители Roca са представени от сериите Atlas, Lanta и Naia със системата Cold Start за икономия на енергия и уникален ограничител на дебита от 5 л/мин., позволяващ пестене на вода.

Stratum

За да осигури достатъчно място за съхранение в банята, Roca продължава да развива гамата от мебели. Сред новите продукти се откроява новият мебел Stratum.

Stratum

Освен с дизайн, Stratum впечатлява с просторни чекмеджета, без изрязване за сифон. Отварят се докрай за по-лесен достъп и имат удобни органайзери. В корпуса му са скрити електрически контакт и дискретни Bluetouth колони.

Stratum

Още новости в света на банята предлага експозицията Hello Future в обновената изложбена зала Roca, включително най-новите модели керамични стенни и подови покрития от Roca. Впечатляващите продукти са резултат на натрупания и развиван 100 години експертен опит на Roca в създаване на пространството на банята.

В Експо Баня София може да се види и юбилейната експозиция 100 години Roca. Тя представя историята на компанията през погледа на рекламните комуникации.

100 години Roca

Много гости уважиха юбилея на компанията. Сред тях бяха дългогодишни партньори, специалисти от строителния бранш, архитектурата и интериорния дизайн, приятели, светски личности и медии.

Веселин Симов и Ники Кънчев

Елегантното събитие бе в Музея за история на София (бившата Централна минерална баня).

001

Втори домакин и водещ на вечерта бе Ники Кънчев. Гостите се насладиха на изпълненията на Доротея Доротеева и Александър Мутафчийски в съпровод на Венета Нейнска, пиано.

Програмата...

Теодосий Спасов в джаз трио с Мирослав Турийски – клавишни, Начо Господинов – ударни, представиха свои интерпретации, сред които и композицията „Ние сме вода“ на Теодосий Спасов, създадена за международната фондация We Are Water, инициатива на компанията Roca.

Теодосий Спасов

За приятната и елегантна атмосфера допринесоха и дамите от KвартетЪТ в състав Яна Зеленогорска – цигулка, Боряна Кралева – цигулка, Илияна Колева – виола , и Йоанна-Мария Тодорова – виолончело.

Дизайнери от НБУ

Изненадата за гостите беше новият поглед към емблематичните в близкото минало за марката Roca в България ревюта на модни дизайнери  Roca Fashion. Този път, бъдещето на българския моден дизайн, млади дизайнери – дипломанти в специалност Мода, Национална художествена академия представиха своя проект ЕВРОПА – sui generis.

Творбите на Александра Янакиева, Александрина Дерменджийска, Велиана Лобошка, Любомира Пецанова, Петя Стоянова, Радко Стайков, Теодора Лазаров, Християна Димитрова, Цветелина Абаджиева, Мария Далчев, Александра Петрова и Стефани Тодорова, създадени под ръководството на ст. преп. Катерина Цанева, показаха свеж поглед, талант и стил.

Roca – компанията, която подпомага развитието на младите таланти в сферата на архитектурата и интериорния дизайн с инициативата Jumpthegap, пожелава успешно бъдеще на младите български дизайнери.

………………………..

Roca е компания за дизайн, производство и търговия на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Създадена е през 1917 г., когато семейство Roca започва строеж на първата фабрика в Гава (Барселона). На стотната си годишнина, компанията има над 22,600 служители, 78 производствени предприятия и оперира в над 170 държави на пет континента.

www.bg.roca.com

The post „Здравей, бъдеще!“ – мотото на новите колекции на Roca appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
http://www.jilishta.com/news/100-godini-roca-novfsti-hello-future/feed/ 0
Инвестицията в „зелени“ проекти е бъдещето на строителството! http://www.jilishta.com/news/ytong-den-na-zemiata-22-april/ http://www.jilishta.com/news/ytong-den-na-zemiata-22-april/#respond Thu, 20 Apr 2017 15:05:41 +0000 http://www.jilishta.com/news/?p=11807  22 април – Денят на Земята обединява 174 държави в кауза за устойчиво развитие и екологични политики Всяка година на 22 април над половин милиард души отбелязват Деня на Земята. Идеята, обединяваща хора от цял свят, е изразена в защита и опазване на общия ни дом – планетата Земя. Международната мрежа за Деня на Земята координира…

The post Инвестицията в „зелени“ проекти е бъдещето на строителството! appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
 22 април – Денят на Земята обединява 174 държави в кауза за устойчиво развитие и екологични политики

11

Всяка година на 22 април над половин милиард души отбелязват Деня на Земята. Идеята, обединяваща хора от цял свят, е изразена в защита и опазване на общия ни дом – планетата Земя.

Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Важна кауза за кампанията е и стремежът към максимална подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Строителството като дейност с огромни мащаби трайно променя естествения облик на земната повърхност. Именно поради това се създават концепции за строителство, които опазват околната среда – от добива на суровините и производството, до изпълнението и експлоатацията на сградите.

Експерти, неправителствени организации, медии, политици и др. апелират към екологосъобразителен растеж, представяйки различни аргументи за ползата и необходимостта на всяка държава по света за това. Множество екологични организации определят „зелената икономика“ като икономика на бъдещето. Ето защо еколозите подкрепят устойчивото строителство и инвестициите в „зелени проекти“.

1

Една от основните теми, касаещи строителната индустрия по цял свят, е тази за източниците на радиация в производствения ѝ процес. Естествената радиоактивност е природно явление, както слънчевото греене и смяната на сезоните. Тя се дължи на радиоактивните елементи, разпространени в земната кора, във водата, във въздуха и в телата на живите организми.

Важно е да се отбележи, че радиацията е изцяло физически процес, който не може да бъде предизвикан с химични реакции. Съвременният човек прекарва средно 80% от времето си в сгради, а 20% пребивава на открито, което означава, че естественото външно облъчване при престоя на човек в сгради е доминиращо спрямо облъчването на открито. Ето защо към избора на строителни материали трябва да се подхожда особено внимателно.

Всеки от нас може да допринесе за развитието на „зелената икономика“ като изгради или закупи своя имот, създаден по изискванията за „зелен проект“. Материал, даващ възможност за постигане на устойчиво строителство, покривайки съвременните изисквания за енергийна ефективност, е автоклавният клетъчен бетон YTONG.

YTONG е пример за екологичен продукт на база на оценката на жизнения му цикъл. В Германия Федералната служба за опазване на околната среда е изготвила екобаланс за YTONG (първият такъв баланс за строителен материал). Благодарение на екологичността на продукта, с него могат да се изграждат нискоенергийни и т.н. „пасивни“ сгради.

Друго отличително качество е свойството му да намалява естествения радиационен фон на сградите, правейки го подходящ за изграждане на болници, детски градини, учебни заведения и „зелени“ сгради. Като пример за предимството на YTONG да намалява естествения радиационен фон на сградите служи сравнението между количеството бекерели радий, торий и калий на килограм в клетъчния бетон YTONG, почвите в Софийска област, керамични тухли и бетон.

12

Стойностите са следните:

Материал Радий 226 Торий 228 Калий 40
бекерела на килограм бекерела на килограм бекерела на килограм
клетъчен бетон 15   10   200
почви в Софийска област 16-80   16-186   280-1180
бетон 30   30   450
керамични тухли 50   50   700
гранит 100   120   1000

 

The post Инвестицията в „зелени“ проекти е бъдещето на строителството! appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
http://www.jilishta.com/news/ytong-den-na-zemiata-22-april/feed/ 0
Приключи първата „Студентска работилници – Идеал Стандарт, УАСГ 75 г.“ http://www.jilishta.com/news/studentska-rabotilniza-ideal-standart-uasg/ http://www.jilishta.com/news/studentska-rabotilniza-ideal-standart-uasg/#respond Fri, 07 Apr 2017 14:15:25 +0000 http://www.jilishta.com/news/?p=11797 Инициативата завърши с  официално награждаване на отличените проекти Първата по рода си съвместната инициатива на Идеал Стандарт и Университетa по архитектура, строителство и геодезия “СТУДЕНТСКА РАБОТИЛНИЦА – ИДЕАЛ СТАНДАРТ, УАСГ 75 г.” завърши с официално закриване. Събитието се проведе на 6 април в шоурума TheBathRoom –неизчерпаемият извор на идеи и вдъхновение за банята. В проекта…

The post Приключи първата „Студентска работилници – Идеал Стандарт, УАСГ 75 г.“ appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
Инициативата завърши с  официално награждаване на отличените проекти

5

Първата по рода си съвместната инициатива на Идеал Стандарт и Университетa по архитектура, строителство и геодезия “СТУДЕНТСКА РАБОТИЛНИЦА – ИДЕАЛ СТАНДАРТ, УАСГ 75 г.” завърши с официално закриване.

Събитието се проведе на 6 април в шоурума TheBathRoom –неизчерпаемият извор на идеи и вдъхновение за банята.

2

В проекта участваха студенти от специалност „Архитектура“, разпределени в 4 отбора. Те преминаха през всички етапи на работилницата, водени от специалисти от Идеал Стандарт.

Първоначално студентите бяха запознати с техническите характеристики на продуктите, заложени в спецификацията на заданието, изготвиха общо изграждане на функционална и визуална концепция и предложиха интериорно и стилово решение на помещенията.

1

По време на заключителната част от работилницата всички отбори разполагаха с 15 минути за презентация на своите решения и отговориха на въпросите на присъстващите.

Професионално жури в лицето на 5 утвърдени в бранша имена оцени заданията и избра проекта – победител, изготвен от отбора в състав Мелтем Йълдъз, Христо Христов и Явор Станиславов.

4

Всички участници получиха почетни грамоти, а след края на награждаването обсъдиха работата си на коктейл в приятната атмосфера на TheBathRoom. Спечелилият проект ще се реализира по време на лятната работилница и ще бъде финансиран от лидера в производството на санитарен фаянс Идеал Стандарт.

“СТУДЕНТСКА РАБОТИЛНИЦА – ИДЕАЛ СТАНДАРТ, УАСГ 75 г.” е първата от редица работилници, които Идеал Стандарт планира да осъществява ежегодно съвместно със свои партньори и да я превърне в една развиваща се традиция.

Тази инициатива открива възможности за обмен на идеи и опит между младите архитекти и дизайнери, а действителното реализиране на резултата от нея вдъхва самочувствие и амбиция за още по-добри проекти.

 

 

 

The post Приключи първата „Студентска работилници – Идеал Стандарт, УАСГ 75 г.“ appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
http://www.jilishta.com/news/studentska-rabotilniza-ideal-standart-uasg/feed/ 0
Предстоят най-големите изложения за мебелната индустрия в България http://www.jilishta.com/news/svetat-na-mebelite-tehnomebel-2017/ http://www.jilishta.com/news/svetat-na-mebelite-tehnomebel-2017/#respond Tue, 04 Apr 2017 12:56:24 +0000 http://www.jilishta.com/news/?p=11790 Най-новото от мебелната индустрия и водещи фирми от бранша очакват посетители на „Техномебел“ и „Светът на мебелите“ 2017  Изложенията ще се проведат в периода 24 – 28 април 2017г., в Интер Експо Център, София. Впечатляващ и още по-нарастващ е интересът към най-големите изложения за мебелната индустрия в България –  ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ, организирани от…

The post Предстоят най-големите изложения за мебелната индустрия в България appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
Най-новото от мебелната индустрия и водещи фирми от бранша очакват посетители на „Техномебел“ и „Светът на мебелите“ 2017 

3

Изложенията ще се проведат в периода 24 – 28 април 2017г., в Интер Експо Център, София.

Впечатляващ и още по-нарастващ е интересът към най-големите изложения за мебелната индустрия в България –  ТЕХНОМЕБЕЛ и СВЕТЪТ НА МЕБЕЛИТЕ, организирани от Интер Експо Център съвместно с Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

В програмата на тазгодишното издание са включени:

Българска мебел на годината – 7-мо издание на конкурс за най-добра мебел, произведена в България

Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Интер Експо Център и списание ДМТ организират седмото издание на конкурса БЪЛГАРСКА МЕБЕЛ НА ГОДИНАТА.

В конкурса участват български компании производители на мебели, които показват най-впечатляващите и иновативни продукти, демонстрирайки креативност, предприемчивост и чувство за естетика и стил. Продуктите ще бъдат разположени в зала № 4,5 и 6 и позиционирани на щандовете на всяка фирма – участник, с отличителен знак на конкурса.

Всеки посетител може да оцени участващите продукти и да даде своя глас, за да определи Новият победител  в конкурса БЪЛГАРСКА МЕБЕЛ НА ГОДИНАТА 2017. Гласувалите ще участват в жребии за ваучер на стойност 500 лв. за покупка от фирмата, спечелила вота на посетителите.

Конкурс за детска рисунка „Моят дом мечта“

Поради големия интерес и прекрасното настроение, което донесоха над  1600 от творбите на ученици от цялата страна, по време на изложенията „Светът на мебелите“ и „Техномебел“ 2016, Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост/БКДМП/ ще организира за втори път конкурса за детска рисунка „Моят дом мечта“.

Победителите в двете възрастови групи: I – IV клас и V – VIII клас ще бъдат наградени на 28 април 2017г. /петък/, 12:00 часа в Интер Експо Център.

„STUDY VISITS – учебни посещения“

По време на изложенията Светът на мебелите и Техномебел 2017 – 24-28.04.2016г. в ИЕЦ, гр. София, БКДМП ще организира „STUDY VISITS – учебни посещения“ за учениците от Професионалните гимназии. Целта на посещенията е да се информират учениците и преподавателите за актуалностите в бранша, както и да подкрепи връзката между БИЗНЕСА И ОБАЗОВАНИЕТО.

Предвижда се посещенията да са еднодневни, като за всяка гимназия ще има организирани срещи с фирмите по щандове на изложението, където представителите на Бизнеса ще запознаят учениците с всички новости на бранша.

Участие на водещи млади български дизайнери

Ателие “ТРИОН” – Личната мотивация на членовете на ателието се основава на връзката с природата и нейното опазване. Екипът се включва в различни социални каузи, фестивали и интериорни проекти. Основната линия, към която е ориентирана работата на ателието е преизползването на отпадъчни материали или така наречения „up-cycling“ дизайн. Трансформирането на стари вещи и въвличането им отново в експлоатация е основен метод за редуциране на отпадъците.

Ателието носи своята социална отговорност като организира работилници на теми свързани с преизползването и рециклирането на различни видове отпадъци.

„ЧЕРГА“ – Българска група за дизайн – ЧЕРГА е група от млади български дизайнери, работещи заедно с общи цели, независимо от разликата в темперамента, начина и стила на работа. Казват, че избират това име , защото тази дума най-точно описва характера и пъстротата на българския народ и душевност. Въпреки ярката си индивидуалност и различия, те се стремят заедно да покажат силата и предимствата на родния дизайн – като продукт и част от световната култура и среда.

 

The post Предстоят най-големите изложения за мебелната индустрия в България appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
http://www.jilishta.com/news/svetat-na-mebelite-tehnomebel-2017/feed/ 0
Красиви фасади отново в пролетна надпревара! http://www.jilishta.com/news/startira-sezon-prolet-fasada-na-godinata-2017/ http://www.jilishta.com/news/startira-sezon-prolet-fasada-na-godinata-2017/#respond Fri, 31 Mar 2017 11:10:14 +0000 http://www.jilishta.com/news/?p=11784 Стартира конкурсът на Баумит – “Фасада на годината 2017”   Пролетта – така очаквана от всички ни, вече съвсем официално е тук! Съвсем официално стартира и тазгодишното издание на конкурса, организиран от Баумит – „Фасада на годината 2017“! В годината на червения огнен петел ви представяме новите огнени фасади, които ще разпалват отново спортни страсти…

The post Красиви фасади отново в пролетна надпревара! appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
Стартира конкурсът на Баумит – “Фасада на годината 2017”

 Сезон Пролет

Пролетта – така очаквана от всички ни, вече съвсем официално е тук! Съвсем официално стартира и тазгодишното издание на конкурса, организиран от Баумит„Фасада на годината 2017“!

В годината на червения огнен петел ви представяме новите огнени фасади, които ще разпалват отново спортни страсти в поредната надпревара в четири самостоятелни етапа, под названието “Фасада на сезона” – пролет, лято, есен и зима.

Както добре знаете, четирите етапа на конкурса са разпределени в 12 месеца заедно с големия финал, който е през 2018 г. Във всеки сезон участие заявяват различен брой фасади от цялата страна, изпълнени с материали Баумит. Във всеки сезон вие – почетното жури на Баумит, класирате на първо място една фасада, следвана от две подгласнички.

След дългата и люта зима с голямо удоволствие искаме да ви представим топлите слънчеви фасади от първия етап от тазгодишния конкурс на Баумит “Фасада на годината 2017”. С един клик може да ги подкрепите тук. Приятно гледане!

Изберете най-красивото пролетно цвете сред букета от цветни фасади и гласувайте за него еднократно от 31-ви март до 31-ви май в 12:00 часа на обяд.

Ако все пак харесате повече от една фасада, в което сме напълно убедени, може да дадете израз на своето впечатление и на фейсбук страницата ни тук.

Гласувайте скъпи приятели и може да спечелите награда от нашата сезонна томбола!

Екипът на Баумит  пожелава успех на всички участници във “Фасада на сезона – Пролет 2016” и ви желае весело посрещане на пролетните празници!

 

The post Красиви фасади отново в пролетна надпревара! appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
http://www.jilishta.com/news/startira-sezon-prolet-fasada-na-godinata-2017/feed/ 0
В Града под тепетата архитектурата ще носи аромат на бира… http://www.jilishta.com/news/multifunkzionalen-komlex-kameniza-plovdiv-arhitektura/ http://www.jilishta.com/news/multifunkzionalen-komlex-kameniza-plovdiv-arhitektura/#respond Tue, 28 Mar 2017 14:52:31 +0000 http://www.jilishta.com/news/?p=11770 Нов мултифункционален комплекс „Пивоварница Каменица“ ще отвори врати през 2018 г. В красивия български Град под тепетата – Пловдив, скоро архитектурата ще бъде белязана и с аромат на бира! Да, няма грешка – през 2018 г. се планира откриването на нов мултифункционален комплекс  „Пивоварница Каменица“, който ще посреща любителите на кехлибарената течност, експериментатори, жителите на Пловдив, гости…

The post В Града под тепетата архитектурата ще носи аромат на бира… appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
Нов мултифункционален комплекс „Пивоварница Каменица“ ще отвори врати през 2018 г.

kamenitza_5

В красивия български Град под тепетата – Пловдив, скоро архитектурата ще бъде белязана и с аромат на бира! Да, няма грешка – през 2018 г. се планира откриването на нов мултифункционален комплекс  „Пивоварница Каменица“, който ще посреща любителите на кехлибарената течност, експериментатори, жителите на Пловдив, гости на града и чужди туристи.

kamenitza_2

Това ще се случи в резултат на идеята „Каменица“ АД да преобрази своето присъствие в град Пловдив, като на част от територията на бившата пивоварна се изгражди уникален по рода си мултифункционален комплекс.

Той  ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, посетителски център – посветен на 135-годишната история на първата бира на България, ресторант-бирария, магазин, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.

kamenitza_3

Обявеният от компанията конкурс в началото на 2015 г. бе спечелен  от студио „Арт Ню Вижън“ като автори на проекта са арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова.

Основните насоки в разработената концепция

• Една от водещите идеи идва от това, че хората са събират и се наслаждават на времето, прекарано заедно на по чаша бира. Това е повод стари приятели да се виждат, причина е за нови запознанства. За тази цел сградата и пространството около нея са разработени като паркова среда с амфитеатър, така че да бъде напълно достъпно за всеки. Площта може да се ползва за АРТ изложби, представления, кинопрожекции, концерти и всякакви социални и културни дейности, които събират хората.

• Производството на бира стъпва на традицията от 1881 г., но също така постоянно се развива и използва най-съвременни технологии и материали. Така във визията на сградата архитектите са се постарали да уловят традиционния дух на фабрика за производство на бира, но прочетен по модернистичен начин.

kamenitza_4

Откроява се тухлата (основен градивен материал в миналото), използвани са арки, стъпили върху солидни колони, емблематичният за пивоварната комин е получил старинно излъчване, като е „облечен“ в тухла. Тези архитектурни форми и материали от минала епоха са комбинирани с леки, ажурни стъклени фасади и актуални елементи в парковата среда така, че крайният резултат е една ефектна и модерна структура. Искаме в проекта традиционното да върви ръка за ръка със съвременното.

• Идеята е производството на бира да се чете отвън, затова видимо на фасадата са разположени съдовете за варене и за ферментация на бирата.

Локация

Имотът е разположен в централната част на град Пловдив и е с площ 3.5 декара, като граничи на изток с бул. „Източен“, а на север с ул. „Марин Дринов“. От булеварда с помощта на еднопосочен път може да се достигне до открит паркинг за 31 автомобила. Пътят се използва и за зареждане и обслужване на обектите в комплекса. До паркинга, който е разположен в западната част на парцела, може да се достигне и от двупосочно отклонение от ул. „Марин Дринов“.

Архитектурно решение

Мултифункционалният комплекс е със застроена площ около 773 кв.м и разгъната застроена площ 1689 кв.м. Амфитеатърът е с капацитет 17 реда с общо около 190 седящи места. При големи събития сцената на амфитеатъра може да увеличи своите размери до 13 м ширина и 8 м дълбочина, като заеме и петте паркоместа на фронта й.

Фасадите са решени с тухлена облицовка от клинкерни плочи, окачени стъклени фасади, облицовки от HPL и еталбонд, стъклени парапети. Дограмата на сградата е алуминиева със стълкопакет и прекъснат термомост. Комбинацията на подбраните материали е следствие на избраната концепция сградата да има излъчване на стара фабрика, а именно видима тухлена зидария, но също така да бъдат вплетени елементи от модерната архитектура като стъклени окачени фасади и метал.

Функционално решение

kamenitza_1

На нивото на партера е разположена част от микропивоварната, видима откъм ресторанта, и служебни помещения – кухня, ресторант, помещения за обслужващия персонал и охрана.

На първи етаж е разположен посетителският център със собствена рецепция и санитарни помещения, както и магазинът за сувенири. От магазина за сувенири има директна връзка към амфитеатъра и градината.

Конструкцията на сградата се предвижда да се изпълни по монолитен начин с тухлени зидове, стоманобетонни шайби, колони, греди и плочи. Фундирането е решено с фундаментна плоча. Подовите конструкции са стоманобетонни плочи с греди.

Интериорна визия

Ресторантът е проектиран в индустриален стил, както и самата сграда. Характерни за този стил са елементи като кованото желязо – по колони, бар и стени, тухлените облицовки – по стени и бар, както и дървото, присъстващо навсякъде – в настилката, гранитогрес със състарен ефект, по бара, масите, по стените, преминавайки в тавана като ребра с акустичен ефект.

kamenitza_restorant_03

Барът е разположен централно, встрани от ходовата линия – главен вход – градина, на фасада – това му позволява да работи като павилион и да продава напитки към градината в извън работното време на ресторанта. Той е решен с тухлена облицовка, пред която поставяме брандиран метален лист с изрязани надписи, които са подсветнати, така че тухлата да се вижда ефектно през тях. Над бара е проектиран елемент, който наподобява бъчва и за него са захванати държачите за чаши и други елементи от интериора.

kamenitza_restorant_05

Коминът като основен акцент в архитектурата, около който се развива комплексът, присъства и в интериора. Той е облицован изцяло с бирени бутилки, които са осветени ефектно и допринасят за бирения привкус на ресторанта.

kamenitza_restorant_04

Подът е решен основно от гранитогрес, със състарен дървесен фладер, създавайки усещането за старинност, като ходовата линия, образуваща се между двата входа, е изпълнена от щампован видим бетон, брандиран с логото на марката. Също така са акцентирани с бетон в настилката масата „щам тиш“, както и настилката на високите кръгли барове около колоните.

Таванът е с оригинална оребрена конструкция от успоредно разположени ламели,които се ротират радиално около някои акценти, като така ги подчертават – около бара, комина, масата за приятели и кръглите барове. Оребряването по тавана има двойна функция – първо, прикрива всички инсталации по тавана, второ, има акустичен ефект, който се постига от шумопоглъщащи материали по ребрата.

kamenitza_restorant_02

Осветлението е равномерно разпределено, като се акцентира основно над тематичните зони. Осветителните тела допринасят за търсеното усещане на индустриалния стил.

По стените, решени основно с тухлена облицовка, има апликации от ковано желязо и фрагменти от бъчви, както и стари фотографии. Елементите от бъчви по стените ще ни разказват за основните съставки на бирата – а именно ечемичен малц, различни видове хмел, вода и мая.

kamenitza_restorant_01

В зоната към пивоварната има голяма стъклена витрина, през която се виждат инсталацията и съдовете за бира, а по периферията й са разположени масите с наливни инсталации.
Около асансьора има декорация от ниши, върху които са разположени различни артефакти, разказващи историята на „Пивоварна Каменица“ – черно-бели фотографии, ретро предмети, етикети и опаковки. Място е специално подбрано, тъй като то е и връзката с посетителския център на „Каменица“.

Мултифункционалният комплекс със сигурност ще се превърне в част от културния живот, допринасяща за уникалния дух и автентична атмосфера на Града на тепетата – съвсем скоро, през 2018 г.!

The post В Града под тепетата архитектурата ще носи аромат на бира… appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
http://www.jilishta.com/news/multifunkzionalen-komlex-kameniza-plovdiv-arhitektura/feed/ 0
Истината за YTONG, представена от Драго Симеонов http://www.jilishta.com/news/ytong-stroiko-prolet-2017/ http://www.jilishta.com/news/ytong-stroiko-prolet-2017/#respond Tue, 28 Mar 2017 13:27:54 +0000 http://www.jilishta.com/news/?p=11765 На пролетното издание на Стройко 2000,  29 март – 2 април, продуктовите мениджъри на компанията ще консултират лично всички посетители  Водещият на „Следобедния блок“ по Дарик радио и предаването „Дом за всеки“ по Нова ТВ Драго Симеонов бе избран  за посланик на марката YTONG през настоящата 2017 г. Основната цел на партньорството е да разкрие предимствата на…

The post Истината за YTONG, представена от Драго Симеонов appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
На пролетното издание на Стройко 2000,  29 март – 2 април, продуктовите мениджъри на компанията ще консултират лично всички посетители 

11

Водещият на „Следобедния блок“ по Дарик радио и предаването „Дом за всеки“ по Нова ТВ Драго Симеонов бе избран  за посланик на марката YTONG през настоящата 2017 г.

Основната цел на партньорството е да разкрие предимствата на продуктите YTONG пред всички масово предлагани на пазара зидарски материали.

Сред акцентите на кампанията са топлоизолационното предимство на клетъчния бетон YTONG, осигуряващо на сградата защита от ниски и високи външни температури, както и висока устойчивост при взаимодействие с вода. Друго отличително качество е свойството му да намалява естествения радиационен фон на сградите, правейки го подходящ за изграждане на болници, детски градини, учебни заведения и „зелени“ сгради.

Всички посетители на пролетното издание на Стройко 2000 – най-голямото специализирано търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане в България – ще имат възможността да се допитат до експертите по строителни материали YTONG и MULTIPOR.

На 31 март и 1 април инж. Бойко Пенев и инж. Васил Манов, продуктови мениджъри в „Ксела България“, ще са на разположение на посетителите, за да им дадат най-добрите решения за техните проекти. Експертите ще представят качествата на продуктите, изработени в съответствие с най-съвременните технически познания. Целта е да бъде предоставена полезна информация на всички участници в инвестиционния процес относно възможностите на продуктите YTONG и MULTIPOR, както и основните правила за използването им в строителството.

Освен това всички посетители ще имат възможността да участват в томбола и да спечелят голяма награда – продукти на „КСЕЛА България“ на стойност 1000 лв.

„Във всеки продукт с марката YTONG нашият екип влага своите знания, опит и лична отговорност. Ние търсим нови измерения на качество в областта на зиданите конструкции и придаваме смисъл на думите: екология, устойчивост, енергийна ефективност и комфорт на обитаване“, заяви инж. Йенс Тиерфелдер, изпълнителен директор на „Ксела България“, чиито продукти YTONG и MULTIPOR са сред най-добрите материали за строителство и изолация.

За компанията:

Автоклавен клетъчен бетон се произвежда в България от 1989 г., а YTONG навлиза на нашия пазар през 1994 г. Дружеството „Ксела България“ ЕООД продължава голямата традиция на марката. То е част от Xella Bauschstoffe GmbH, Германия – водещ европейски производител на строителни материали. „Ксела България“ произвежда изделия от клетъчен бетон – блокове и допълнителни продукти за зидария, в два завода, разположени съответно в промишлени зони на градовете София и Добрич. За две десетилетия компанията е изградила развита търговска и логистична мрежа, която покрива територията на цялата страна.

The post Истината за YTONG, представена от Драго Симеонов appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
http://www.jilishta.com/news/ytong-stroiko-prolet-2017/feed/ 0
„Защо разхищаваме водата?“ е мотото, под което отбелязваме 22 март – Световен ден на водата http://www.jilishta.com/news/why-waste-water-22-mart-2017/ http://www.jilishta.com/news/why-waste-water-22-mart-2017/#respond Tue, 21 Mar 2017 14:41:50 +0000 http://www.jilishta.com/news/?p=11759 Повторното използване на водата може да допринесе за 90% икономия на енергия и 70% икономия на вода Тази година  ООН избра да отбележим Световния ден на водата – 22 март, под мотото „Защо разхищаваме водата?“ (Why waste water?). Целта е да се обсъждат възможностите да се възползваме максимално от отпадните води, какви са предизвикателствата с които трябва да…

The post „Защо разхищаваме водата?“ е мотото, под което отбелязваме 22 март – Световен ден на водата appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
Повторното използване на водата може да допринесе за 90% икономия на енергия и 70% икономия на вода

111

Тази година  ООН избра да отбележим Световния ден на водата – 22 март, под мотото „Защо разхищаваме водата?“ (Why waste water?). Целта е да се обсъждат възможностите да се възползваме максимално от отпадните води, какви са предизвикателствата с които трябва да се справим и как да намалим потреблението на вода.

 infografics_small

1,8 милиарда души по света използват замърсени с фекалии водни източници. 663 милиона души все още нямат достъп до питейна вода. Днес, повече от 80% от отпадните води се заустват в реки и морета без да се обработват и пречистват. В този контекст, ООН насочва вниманието към възможностите, които дават отпадните води.

Третирането на отпадни води и повторната им употреба, без съмнение, е основно предизвикателство за в бъдеще. Според ООН, възможно е да се постигне 90 % икономия на енергия и 70% икономия на водна, като се инвестира във възстановяването и повторното използване на водата.

#NoWalking4Water, акция на всички нас        

Фондация We Are Water провежда, за втора поредна година, кампанията #NoWalking4Water. Целта е да покаже как милиони жени и момичета (деца) са заети с часове в ежедневното осигуряване на вода. Кампанията обединява граждани и публични личности от различни сфери – спорт, изкуства, наука, комуникации, бизнес. Кампанията прави проблема видим чрез образа на бидон за вода, 20-литров, подобен на този, използван от милиони хора в районите с труден достъп до вода.

Как да се включите?

Посетeте интернет страницата www.nowalking4water.org/. Изтеглете файл с изображение на бидона, символ на кампанията. Направeте си снимка с него (можете да го разпечатате, да го покажете на монитор или екрана на телефона си). Споделете снимката си в социалните мрежи с хаштаг #NoWalking4Water.

nw4w-es

Вашата подкрепа на кампанията ще направи проблема видим за повече хора по света.

Ако се намирате в Испания, между 14-ти и 23-ти март, можете да посетите едно от местата в Барселона и Мадрид, където фондацията е поставила специални пана и да се снимате пред тях.

Кръгла маса в Roca Barcelona Gallery

Фондация We Are Water организира, на 22 март, кръгла маса на тема Повторно използване на водата. Готови ли сме?. Експерти по води, околна среда и комуникации ще дискутират предизвикателствата и възможностите, които отпадните води поставят в бъдеще.

Дейностите по повод Световния ден на водата, организирани от международна фондация We Are Water включват различни събития и кръгли маси в много страни, в които фондацията е представена, сред които Португалия, Обединеното кралство и Полша.

Повече информация за отпадните води и повторното използване на вода:

http://www.wearewater.org/es/news-reports_254446?news_tag=280044

…………………………….

Международна фондация We Are Water

Фондация We Are Water има две основни цели. Първата е да повишава осведомеността и да насърчава дебат сред обществеността и организациите за необходимостта от създаване на нова култура на водата, за да се постигне справедливо развитие и устойчивото управление на световните водни ресурси.

Втората цел е да се извърши цял набор от действия, които да се противопоставят на негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Областите на дейността на фондацията включват участие в проекти за инфраструктура, образование, здравеопазване и научни изследвания, съсредоточени в най-нуждаещите се райони в света.

www.wearewater.org

The post „Защо разхищаваме водата?“ е мотото, под което отбелязваме 22 март – Световен ден на водата appeared first on Новини от списание Жилища.

]]>
http://www.jilishta.com/news/why-waste-water-22-mart-2017/feed/ 0