ЖИЛИЩА
    СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

строителни продукти

                                

Друга гледна точка на специалисти: “Защо покривите летят”

      Във връзка с публикацията „Специалисти коментират: Защо покривите „летят”?” бих искал да направя моя скромен коментар като строителен инженер и на базата на 18 годишния ми опит в приложението на покривни материали.

  Действително, при последните случаи на силен вятър имаше доста «излетели» покривни елементи от различен тип, включително и «някои не добре укрепени керемиди», както се пише в статията. По-нататък се прави заключението, че ако керемидата е бетонова, по презумпция тя е добре укрепена и няма шанс да бъде повдигната от вятъра. Т.е., прави се извода, че всички останали покриви могат да бъдат незакрепени и респективно опасни при силен вятър, което твърдение според мен е, меко казано, необосновано.

Направеното заключение, че по презумпция леките покриви не издържат на сняг и вятър, категорично не е вярно. В указанията за монтаж на всички материали (за които се предлагат такива) са определени изискванията, които трябва да се спазват. Това, че много материали се предлагат без такива указания – да тежи на съвестта на тези, които ги продават, а това, че в повечето случаи указанията не се спазват – да тежи на съвестта на «майсторите», които ги полагат.

Да се твърди, че единственият начин да се противодейства на подемната сила на вятъра е да се слага нещо тежко,  през ХХI век е твърде елементарно – тогава да върнем тиклите (каменните плочи от гнайс), популярни в региона на Стара Планина и Родопите – те тежат най-много. Не зная дали авторът на това мнение е строителен  инжeнер или архитект, но ако е такъв, трябва да е наясно със статическата схема на изчисление на земетръсни въздействия.  При тези изчисления се доказва, че тежките покривни покрития, освен че изискват тежка покривна конструкция, влияят негативно върху поведението на цялата сграда при земетресение. (Справка – статистиката на повредените сгради при земетресението през 1999 г. в Турция, а също така и изследвания, правени в Япония.) Респективно, опасностите от повреди и разрушаване нарастват значително. Така че, нищо не е еднозначно.

Как да наречем инициативността да се използват проблемите на хората, причинени от природни бедствия, за да се промотира собствения продукт?

Казва се в прав текст на широката публика – не купувайте леки материали – по презумпция те не издържат на силен вятър, без да има конкретни доказателства. Не зная колко сертификати за изпробване при силен вятър имат бетоновите керемиди, но аз мога да покажа сертификат за издръжливост на вятър със скорост 193 км/ч. за лек покривен материал – популярен не само в България. Дали авторът може да цитира какъв е делът на покривите с бетонови керемиди в зоната на ураганите в Южните щати на САЩ, страните от Мексиканския залив и Карибския басейн? Какво би било сравнението в поразяващия ефект от откъсването на 1 битумна ивица с тегло  около 1 кг в сравнение с една летяща керемида от 4-5 кг?

Накрая, не мога да не се съглася, че архаичните методи на монтаж – подмазване и полагане на керемидите върху вароциментов разтвор или дори върху кал, отдавна са за историята. Но не приемам да се отричат съвременни материали и системи само на принципа «щом е леко, е афиф»!

Инж. Йордан Николов – Управител на ОНДУЛИН - България

 

 

 

строителни продукти

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 


 

 

© 2010 jilishta Products. All rights reserved.

 

Архитектура Архитектурни проекти За банята За кухнята За детската За спалнята Отопление Камини Мебели Интериорни детайли За градината