ЖИЛИЩА

Осветление

Да победим креативно царството на мрака!

Острови на светлината в интериора

 

 

 

Много често, ангажирани с безкрайните си ежедневни проблеми,  изобщо не се замисляме за ролята на осветлението в дома ни. Приемаме, че е неизбежна необходимост, свеждайки я най-вече до функционалността на потока светлина, който трябва да се насочва към книгата, масата в трапезарията, върху огледалото в банята или коридора.

Понякога купуваме настолна лампа или полилей просто, защото ни харесват, без да си даваме сметка, че няма да е лесно да се “вържат” с останалите предмети или мебели в интериора на жилището.

За всяко осветително тяло трябва да мислим като активен участник в интериорната композиция и още при покупката да имаме предвид мястото, което сме му отредили.

Вярно, че когато влезем в магазина и очите ни се спрат, например, на по-пищни и богати форми с много крушки и цветна украса, веднага подсъзнанието ни ги свързва с хола.

Глобусът или тип “газена лампа” отдавна сме отредили за кухнята или трапезарията, а лампионите имат запазено място до някоя ниска масичка или канапе. Въпрос на вкус и предпочитание.

Но не трябва да забравяме, че с подходящо отношение към светлината – не само към външния вид на лампата, можем да превърнем работния кът в наистина функционално място, за което е и предназначен.

В спалнята можем да постигнем по-интимна атмосфера чрез ниски шкафове, върху които да поставим нощните лампи, а разсеяната мека светлина ще превърне ъгъла с креслото в уютен пристан за отмора след работния ден....

С помощта на осветителните тела можем да обособим и в най-малкото жилище отделни кътове, особено ако подът е третиран като монолитно цяло с един голям килим или мокет. Най-подходящи за тези случаи са ниско спуснатите лампи.

Скритото осветление също играе роля при обединяването на всички компоненти на жилището за хармоничното им свързване -  по този начин се постига завършеност и уют на интериора.

Не трябва да пренебрегваме и детската стая. За осветлението в нея трябва да положим повече и по-сериозни грижи. Добре е да се посъветваме със специалист, за да не би небрежността да стане причина за евентуални очни или други здравословни проблеми.

Всички тези препоръки вероятно вече ги знаете, но както казва Мечо Пух – “колкото повече, толкова повече”!


 

 

 

 

Осветление

 

 

 

 

 

 

 

 

Покривни прозорци

Стъклени тухли

Етажерки. Рафтове

Етажерки. Рафтове

Сгъваемо легло - Como

Сгъваемо легло "Como"
80 X 190 см.

Биокамина - стояща

Биокамини

Колони. Капители. Пиластри

Колони. Капители. Пиластри

Дървени градински къщи - цени

Дървени градински къщи

Декоративни полиуретанови греди

Градински мебели

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво

Облицовъчен камък

Облицовъчен декоративен камък

 

 


 


Естествено дърво в оригинална интерпретация