ЖИЛИЩА

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ ИНТЕРИОР ДЕКОРАЦИЯ

интериор декорация

 

Настроение с усмивки и кръпки

Декорация с пачуърк

Когато нещо не ни е много ясно как точно да го определим, просто защото е твърде шарено, сякаш сътворено от несъвместими цветове и материи, обикновено казваме, че е в стил пачуърк.

Само ако погледнем през прозореца към странно изглеждащите разноцветни, но не в добрия смисъл, фасади на жилищните гиганти в който и да е наш град, пак ще видим една странно дрипава картинка, която напомня за пачуърк. Но всъщност, не е добре да смесваме понятията – тази технология е толкова стара, че дори няма точни сведения кога се е появила, но има предположения, че произхожда от Ориента и е на повече от хиляда години.

Техниката е донесена в Европа от Близкия Изток по време на кръстоносните походи. Но какво всъщност е пачуърк?


Това са събрани и зашити едно към друго различни парченца по цвят, десен и материя текстилна тъкан, които образуват горния слой на завивката. Пачуърк куилт - куилт е, когато се състои от три слоя, които осигуряват необходимата топлина: долен, вата и горен пачуърк,  зашити заедно в една покривало. Простичко казано на български – работа с кръпки.

Някога първоначалният замисъл е бил да се оползотворят налични остатъци от плат и поостарелите или ненужни дрехи. И тогава, а и сега, отделните парчета се изрязват в правилни геометрични форми, които се подреждат в живописна мозайка.

През 18 и 19-ти век, поради спецификата в дизайна си, Пачуърк куилта заема едно от почетните места в подредбата на интериора в Северна Америка – доказателство, колко добре е приемана тази технология.

Днес вече съвсем целенасочено се създават модели, които отдавна са излезли от рамките на икономичното оползотворявне на остатъчни парченца – ясно е, че присъствието на пачуърк в дома няма да остане незабелязано и се търси умишленото създаване на такъв ефект.

С времето пачуъркът намира и нови проявления – при декорацията на стени или тапицерия на мебели в различни стилове и форми.

“Кръпки” в ярки и весели цветове покриват не само стари овехтели мебели с цел да им се вдъхване нов живот, но и съвременни колекции за обзавеждане.


Този ретро-чар може да се постигне и чрез декорацията на стените с парченца от различни видове тапети – една такава пъстра мозайка създава не само колорит, но и настроение. Възможно е ефект пачуърк да се постигне и върху корпусни мебели с оцветяването им с помощта на шаблон в различни тонове като се вмъкват и материали с различни текстури – залепване на парченца тъкан или тапет.

На пода също могат да грейнат малки килимчета от шарени кръпчици, легално откраднали идеи от яркостта на небесната дъга. Масата за хранене също е позходящ обект – покривки и салфетки в стил пачуърк лесно могат да се съчетаят цветово с основната цветова концепция.


Ако някои от вас притежава що-годе сръчност, може и сами да си изработят такъв тип декорация, а за останалите – вече има достатъчно магазинчета и работилнички, откъдето могат да си набавят за дома свежо настроение с усмихнати кръпчици!

 


 

 

 

интериор декорация

 
 

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ
     
  Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища

 

Магическа масичка

Масичка за кафе “Илюзия” - магия или реалност? 

Идеи за декорация

Нови дрешки за стария скрин
Идеи за домашен ъпгрейд

Празнични одежди за горската принцеса
Идеи за украса на коледното дърво

 

 

 

Покривни прозорци

Стъклени тухли

Етажерки. Рафтове

Етажерки. Рафтове

Сгъваемо легло - Como

Сгъваемо легло "Como"
80 X 190 см.

Биокамина - стояща

Биокамини

Колони. Капители. Пиластри

Колони. Капители. Пиластри

Дървени градински къщи - цени

Дървени градински къщи

Декоративни полиуретанови греди

Градински мебели

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво

Облицовъчен камък

Облицовъчен декоративен камък