ЖИЛИЩА

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ РЕМОНТИ - ОБЯВИ

за покрива

Керемиди. Основни видове покривни покрития

Покривът – какъв вид покритие да изберем?

Бетонови керемиди

Керемиди

Полимер-пясъчни керемиди

      

Специалистите наричат покрива на сградите –„Петата фасада”. И това никак не е случайно – покривът като завършващ елемент от сградата е не само един от основните, но и натоварен с редица отговорни функции елементи от конструкцията на всяка, без изключения, сграда.

На първо място, безспорно,  той трябва трайно да я защитава  от външни неблагоприятни атмосферни условия.

Второ, трябва да е конструиран така, че да е безопасен за обитателите.

И трето, но не на последно място, покривът е необходимо  да има привлекателен, естетически издържан вид, който да е в хармонично единство с цялостното архитектурно решение и разбира се, да придава индивидуалност на сградата.

 Съвременната строителна индустрия предлага много варианти за керемиди, създадени от богат асортимент от продукти, различаващи се според материал и технология на изработване, експлоатационни характеристики, естетика и цена.

Разнообразният в това отношение пазар в страната ни е способен да отговори адекватно на всякакви изисквания в зависимост от вкуса, материалните възможности и особеностите на конкретния проект.

Въпросът, обаче, е как да се направи оптимален избор във всяка индивидуална ситуация. Разбира се, универсален отговор не може да даде нито един специалист.

Въпреки това, ние предлагаме обективна информация за най-разпространените съвременни покривни материали и керемиди, която може да бъде полезна в успешното реализиране на идеите ви.

 

Керамични керемиди.

Традиционните керамични керемиди са спечелили доверието на потребителите преди хилядолетия и днес продължават да са сред най-използваните покривни материали.

Изработени са от естествени природни продукти - почти 100% от състава им е от различни видове глина (съединения от окиси на алуминия, силиция и желязото).


Производството преминава през формоване, сушене и изпичане на изделията в пещ, при температура над 1000°С. Когато керемидите са без допълнително покритие, цветът им зависи от състава на суровината и условията на изпичане. Високото съдържание на железни окиси в глината определя традиционния червен цвят на керемидите, калцият допринася за получаване на жълт цвят, а манганът - на кафяв.

При повторно (възстановително) изпичане на керемидите при температура 800°С се постигат по-тъмни цветове - сиво-черен и тъмнокафяв. Значително разнообразяване на цветовата гама при керамичните керемиди позволява нанасянето върху повърхността им преди изпичане на непрозрачно, течно, глинено покритие с различни минерални добавки или метални окиси, т.нар. ангоб.

Ако това покритие се нанесе неравномерно, на петна върху изделието, се постига декоративният ефект на състареност на керемидите. Има две основни групи ангоб - матов и гланцов, който съдържа стрито и разтопено стъкло. Характерно за покритието ангоб е, че не образува плътен слой и порите на керемидата остават отворени.

За разлика от него, другият вид покритие за керемиди - глазурата, образува плътен стъкловиден повърхностен слой. Обикновено глазурата се тонира с неорганични оцветители или глинени багрилни вещества и има неограничени цветови възможности. Така могат да се получат зелени, сини, черни, бели и други цветове керамични керемиди.

Освен с разнообразие от цветове, качествените керамични керемиди се отличават и с дълговечност, устойчивост на студ, здравина, способност за трайно запазване на цвета, огнеупорност и добро шумопоглъщане.  Керамичните керемиди са сравнително тежки покривни материали с маса 30-60кг/м2. Това, разбира се, придава на покривното покритие стабилност при силни ветрове, но в същото време изисква увеличаване на броя и сечението на гредите от покривната обшивка, в сравнение със случаи, когато се полагат леки покривни материали, например, битумни керемиди или рулонни продукти. Оптималният ъгъл на наклон на покрива за монтиране на керамични керемиди е от 22 до 60 градуса.

Циментно-пясъчни керемиди.

Наричани още бетонни, циментно-пясъчните керемиди не отстъпват по никакъв начин на качествата на керамичните. Те  са здрави, трайни и с изящен външен вид.

Произвеждат се от портланд цимент, кварцов пясък, химически и UV-устойчиви багрила и вода. Благодарение на обемното обагряне (в маса) цветът на керемидите остава непроменен по време на експлоатацията. В изходната суровина участват няколко фракции пясък с различен гранулометричен състав, които са точно дозирани, за да се получи добро сцепление между пясъка и цимента.

Бетонни керемиди Керемиди Антик

Подготвената смес се валцува, като се налива под високо налягане във фигури, определящи формата на керемидите. Технологията на производство на циментно-пясъчните керемиди се отличава от тази при керамичните – тук няма изпичане, а само сушене при температура 60°С. Преди сушенето керемидите се оцветяват с акрилни състави, а когато са вече сухи, се покриват със слой, предотвратяващ кристализацията на соли.

Бетонните керемиди са устойчиви на агресивни условия като сняг, лед, градушка и ветрове. Пожароустойчиви са и имат бърз и лесен монтаж. Формата им е Г-образна, с подгъв, чрез който се закрепят за летвите от покривната обшивка. Тези керемиди, също като керамичните, са сравнително тежки покривни покрития и се полагат върху по-здрави конструкции. За да се осигури вентилация в подпокривното пространство, се изгражда конструкция от контралетви, изолация и обшивка, върху която се полагат керемидите.

Качественият резултат от използване на бетонните керемиди като покривно покритие се определя от спазването на някои изисквания, свързани с наклона на покрива. Ако той е 12-17°, трябва да се направи плътна изолация на подпокривното пространство - пълна дъсчена обшивка, два пласта битумна мукава и контралетви. Изолация против дъжд между обшивката и контралетвите е необходима при наклон 17-22°. Големите наклони пък изискват по-сигурно закрепяне на керемидите. При наклон, по-голям от 45°, всяка трета керемида се захваща диагонално със специална скоба, а ако наклонаът е над 60°, това се прави с всяка керемида.

Полимер-пясъчни керемиди

При тях циментът в качеството си на свързващо вещество е заменен с полиетиленов полимер. Другите съставки са пясък и оцветители. Сместа от изходните суровини се разтапя и след това се пресова в крайни изделия. Този продукт има редица предимства. Масата на един квадратен метър полимер-пясъчни керемиди е до два пъти по-малка, отколкото на керамичните и циментно-пясъчните керемиди. Това позволява олекотяване на покривната обшивка.

Полимер-пясъчни керемиди

Покривът от полимер-пясъчни керемиди може лесно да се измие. Материалът не подлежи на въздействие на микроорганизми и слаби киселини. Едно много ценно качество на тези керемиди е удароустойчивостта им. Заради съдържащия се в тях полимер, те не се чупят при транспортиране, монтаж и падане от високо.

Полимер-пясъчните керемиди са устойчиви на резки климатични изменения, както и на фотоокислителното стареене под въздействие на слънчевите лъчи. Те са водонепроницаеми и имат добри звуко- и толоизолационни свойства. Ниската им топлопроводимост обезпечава добър температурен режим в подпокривното пространство, дори и без използване на допълнителни топлоизолационни материали.

Полимер-пясъчните керемиди са подходящи при наклони на покрива от 22 до 80°. Всяка керемида издържа натоварване не по-малко от 150 кг. Богатата гама от цветови възможности при тези керемиди ги прави приложими при всевъзможни проекти.

Битумни керемиди

Друга алтернатива при избора на покривен материал дават битумните керемиди. Те, също като мембраните, се отнасят към сравнително леките покрития (8-13кг/м2) и позволяват опростяване и олекотяване на покривната конструкция. Важно предимство при тях е, че когато в процеса на експлоатация по една или друга причина възникнат деформации в материала, напрежението в местата на закрепване е по-малко, в сравнение с това при мембраните, заради по-малката площ на керемидите.

Битумни керемиди Битумни керемиди

Структурата им е няколкослойна. Имат армираща основа от фибростъкло или целулоза, двустранно импрегнирана с битум. Върху лицевата страна за ултравиолетова защита се полага минерална посипка или метално фолио, a върху долната - защитен пясъчен слой, който пречи на слепването на керемидите при складиране и транспортиране. Битумът, използван за импрегниране на керемидите, може да е конвенционален или модифициран, но както стана известно, битумите от втората група показват по-добри експлоатационни качества.

Битумните керемиди се предлагат в богата гама цветове, тъй като посипката позволява различно тониране. Разнообразие има и във формата - овална, триъгълна, правоъгълна, трапецовидна, шестоъгълна и т.н. Полагането на този продукт е сравнително лесно и бързо. Една към друга керемидите се закрепват чрез самозалепващи се ленти, а към обшивката на покрива - с пирони и битумно лепило или горелка. Подходящи са за покриви с наклон от 10-12° до 90°. Успешно се прилагат при покриви със сложна геометрия.

В зависимост от качеството на продукта и условията на експлоатация, покривното покритие от битумни керемиди може да запази свойствата си от 10 до 40 години. Като общо правило, колкото по-малки са денонощните температурни амплитуди при даден климат, толкова по-дълъг е животът на керемидите.

Ако сте се спрели на по-тъмни цветове битумни керемиди, трябва да осигурите по-добра циркулация на въздуха в подпокривното пространство, за да се избегне прегряване. В противен случай, краищата на керемидите може да се повдигнат и да се наложи преждевременен ремонт на покрива. При този продукт не е препоръчително използване на шперплат за обшивка, защото той акумулира топлина и при горещо време това може да доведе до нарушаване свойствата на лепилото и последващо нагъване на керемидите.

Метални керемиди

Историята на металните покриви е вековна. Те са част от облика на много известни стари сгради, поради което намират широко приложение не само в съвременното строителство, но и при реставрационните работи. Металните покривни покрития имат привлекателен външен вид и показват задоволително разнообразие от материали за изработване, защитно-декоративни покрития, цветове, щампи и форми.

Метални керемиди Метални керемиди

Те са здрави, незапалими, леки и не са склонни да натрупват замърсявания. Приложими са в райони с обилни снеговалежи и издържат големи натоварвания от вятър. Металните покриви могат да се отнесат към енергийноефективните материали, защото отразяват вътрешната топлина и тя не се губи навън. Така, според специалисти, могат да се спестят около 20% от сметката за отопление.

Днес металните покривни покрития се срещат под формата на фалцовани (подгънати), щамповани и/или формовани (вълнообразни) листове, като последните две могат да имитират вида на керемидите. Фалцованите метални листове са най-старата форма на метални покривни покрития, наричани още покриви с шев. При тях металните листове се свързват помежду си чрез повдигнатите си краища. Така мястото на свързване се издига над дренажната повърхност на панела, образувайки типичните за тези покрития вертикални линии. В миналото са се произвеждали листове само с подгънати на 90 градуса ръбове, но днес има продукти, които позволяват свързване със скрити в шевовете скоби, или ръбовете са така изрязани, че влизат един в друг.

Щампованите и формовани метални листове могат да превъплътят вида на керамични керемиди, дървесина или друг вид покритие. Те имат сравнително голяма площ и в същото време изглеждат направени от отделни елементи. Така, с по-малко труд и по-бързо, се постига добър естетически ефект.

Металът, от който е направено покривното покритие, е определящ за вида, цената и качествата на продукта. Най-често се използват поцинкована стомана, мед, цинк и алуминий. Дълговечността и естетиката на металния покрив зависят от защитно-декоративното покритие, което при различните продукти и производители варира по състав. Всеки потребител, обаче, може да се убеди в качеството на даден материал, изисквайки от производителя или търговеца сертификатите за съответствие на европейските норми и на българските държавни стандарти, синхронизирани с тях.

Каменни плочи

Възможностите на плочите от естествен камък като материал за изпълнение на покривни покрития в архитектурно-строително отношение са много. Приложението им е универсално и за него практически няма ограничения. Покривните каменни плочи са подходящи за сгради с наклони на покрива от 11° до 90° и се използват успешно при обекти на жилищното и общественото строителство, паметници на културата, монументи и други.

Позволяват създаването на архитектурно покривни обеми с равнинни и пространствени повърхнини, както при ново строителство, така и при реконструкция. Използват се при покривни конструкции, изпълнени от различни материали - дърво, метал или бетон.

Сред основните предимства на каменните плочи за покривно покритие са тяхната екологичност и дълговечност - естественият камък се отличава със здравина и трайност.  Плочите от естествен камък са сравнително тежки покривни покрития, поради което конструкцията на покрива, трябва да се достатъчно стабилна. От друга страна, тази относително голяма маса придава на покрива надеждност и сигурност. Крепежното решение на плочите осигурява цялост на покритието и устойчивост срещу ветрови и снегови въздействия. Материалът е естествено импрегниран и не се променя под влияние на слънчевите лъчи.

Плочите са достатъчно здрави и не се чупят при необходимост от стъпване върху готовия покрив, например при ремонт. Монтажът е бърз и лесен. Осъществява се чрез специални куки или директно наковаване. Куките и пироните трябва да са от неръждаема стомана.
Каменните плочи са една дълготрайна инвестиция, с която ще придадете на покрива естетика и оригиналност.

Модифицирани битумни мембрани

Те се появяват като алтернатива и подобрение на оксидирания асфалт за покриви. Получават се при смесване на синтетични гумирани полимери с асфалт, при което се избягва стареенето, характерно за оксидирания асфалт, и животът на покривното покритие се увеличава. Освен това, модифицираните битумни покривни мембрани са по-еластични и имат по-добра защита срещу напукване и протичане при големи температурни амплитуди.

Най-разпространени продукти в тази група са SBS (Styrene-butadiene-styrene) и APP (Atactic polypropylene). Използват се като покривни покрития в един или няколко слоя, а също и като покрития на асфалтови системи. SBS-мембраните се защитават от ултравиолетовите лъчи чрез минерални покрития или метални фолиа. Могат да се полагат и в студено време. Закрепването става с горелка, студени лепила или в комбинация с горещ асфалт. АРР-мембраните са по-устойчиви на ултравиолетовите лъчи и са по-подходящи за полагане при топло време.

Поставят се чрез газопламъчен метод. Важно е да се отбележи, че не се препоръчва използването и на двата типа мембрани в условия на висока влажност.
При залепване на SBS-мембраните с горещ асфалт, последният се нанася по целия покрив и на няколко места от мембраната, след което ролката мембранен продукт се развива и поставя отгоре. 200°С е оптималната температура на асфалта, за да се получи качествена връзка между субстрата, асфалта и мембраната. Ако асфалтът не е разпределен равномерно, с времето мембраната ще се издуе.

Най-добри резултати в полагането на модифицирани битумни мембрани дава газопламъчното залепване, разбира се, ако е изпълнено правилно. То е приложимо и при двата типа мембрани. Гърбът им се нагрява, след което ролката се развива и материалът се поставя върху покривната повърхност. Един все по-често използван метод при прилагане на този тип мембрани е използването на лепила на основата на различни разтворители. За да се осъществи успешна връзка обаче, е необходимо външната температура и тази на мембраната да е по-висока от 5°С. Недостатъци на метода са, че е по-скъп и изисква повече време за изсъхване на лепилото.

Вълнообразни битумни листове

Битумно импрегнираните вълнообразни листове за покривно покритие се наричат още гофрирани, заради формата на повърхността си. Те имат структура, подобна на тази при битумните керемиди. Армираща основа е от целулозни влакна и е импрегнирана с битум. Върху лицевата страна на листовете е нанесено защитно-декоративно покритие на основата на термореактивен винилакрилен полимер и светлоустойчиви пигменти.

Цветът на покритието може да е червен, кафяв, зелен и черен. Има и продукти с матова повърхност, както и такива с двойно покритие за по-ярък цвят и по-сигурна защита.
Гофрираните битумни листове обикновено се произвеждат с размери 2000х940мм, с дебелина 2.7±0.2мм. Те са нечупливи, издържат при високи температури (до 110°С) и са сравнително леки - 3кг/м2. Минималният наклон на покрива при използване на тези листове е 6°. При наклони от 6° до 10° се препоръчва да се монтира върху непрекъсната покривна обшивка с надлъжно припокриване, не по-малко от 300мм. Ако наклонът е 10-15 градуса, гредите на обшивката са през 450мм, а при по-голям наклон - през 600мм.

Монтажът е бърз и лесен. Закрепването става с пирони с пластмасови уплътнения. Ако се наложи, листовете може да се режат с остър нож.
Този продукт е известен на пазара вече повече от 50 години и се използва предимно в нискоетажното и селскостопанското строителство. Успешно се прилага като покривно покритие както при топъл, така и при студен климат.

 


 

Bookmark and Share  

 

 

за покрива

 

 

От сламения покрив до покривна система Брамак

От сламения покрив до покривна система Брамак
Или залезът на марсилската керемида...

 

Цената на покрива

Цената на покрива

Робот за почистване на улуци

Покривни прозорци

Покривни прозорци - базови модели покривни прозорци с централна ос - цени

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво в ектериор
цените вижте от тук...

Препарат за унищожаване на дървояди

Препарат за унищожаване на дървояди

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama