ЖИЛИЩА

» Проекти на къщи 2010 г.


„Къщата дърво” с приз за енергоспестяваща и екологична архитектура

Проект на арх. Борислав Игнатов заслужи наградата на САБ за 2010 год. с уникалната си еко концепция

Арх. Борислав Игнатов и неговото студио "Игнатов Архитектс" получиха наградата за иновативност за 2010 г. на Съюза на архитектите в България за проекта „Къщата дърво”, известeн и като „Къщата със зимна градина”.

Наградата беше оповестена на 28.10. в София по време на Националния преглед на архитектурата, който се провежда на 2 години и включва всички проекти, създадени през този период. Признанието на професионалната колегия се присъжда за енерго-спестяваща и екологична архитектура.


       

„Къщата дърво”  се ражда от срещата на един амбициозен архитект с американска школовка с един съвременно мислещ инвеститор – уважаван варненски бизнесмен и меценат. Задачата е да се създаде едно различно място със собствен характер – територия за почивка, за срещи с приятели, с музиката и визуалните изкуства, за общуване с природата.

Завършена през тази година, „Къщата дърво”, настанила се в самия скат над борова гора, грабва със своята сдържана, но завладяваща съвременна визия. Но уникалността на проекта на арх. Борислав Игнатов се дължи преди всичко на остро съвременната устойчива еко концепция, развита с отчитане особеностите на терена и с респект към природата. 

Къщата започва да расте на терен, който е напълно компрометиран от човешката дейност – дълбан дълги години за добив на пясък, ерозирал, накрая наводнен и превърнат в сметище. Първият голям плюс на проекта е, че връща на природата отнетото от човека през годините.

Сградата буквално се намества в съществуващия ерозирал изкоп от старата кариера. Така се запълва липсващото от релефа, което спира ерозията и позволява възстановяването на местната екосистема. Масивни стени от запад и север допълват защитата от лятното пренагряване и зимното преохлаждане.  

Издигането на къщата се случва наистина по модела на дървото. Корените са дълбоко в земята – това са 6 геотермални сонди, които се забиват на дълбочина от 100 метра, за да осигурят по един енергоефективен и екологичен начин топлината за жилищните помещения и зимната градина, която оформя короната на къщата.


Стволът и клоните на идеята за дървото се разпознават в пропорционалната геометрия на стоманобетонната конструкция - решена с централно антисеизмично ядро и фасадни носещи рамки без вътрешни колони. Специална асансьорна шахта в ядрото позволява и достъп на инвалиди на всички нива.

Диагоналните, вертикалните и хоризонталните елементи по южната и източната фасада чертаят тектониката на сградата, следвайки силовите линии. Материалите на градежа са естествени – към бетона се добавят камък, дърво и много стъкло.

Още от пръв поглед къщата изненадва със своя остъклен скатен покрив, обърнат обратно - към вътрешността на сградата. В него е интегриран и слънчев колектор за загряване на битовата вода. Но ефектният покрив не е самоцелно естетско предизвикателство. Той функционира като част от цялостната система за събиране на водите за напояване на градината. В нея се включва и био-активната пречиствателна станция, която събира отпадните води и ги превръща в естествен компост. Съществено значение за намаляване на въглеродния отпечатък на къщата има и изборът на местни фирми и налични материали.

В добавка към това в парка на „Къщата дърво” са запазени всички съществуващи дървета и озеленяването е извършено с натурални устойчиви растителни видове, характерни за местността.

Резултатът от всички тези иновативни решения на арх. Игнатов е една уникална за България сграда пионер, в която съвременните еко технологии се срещат с нова за нашите нрави култура на обитаване и създават нова естетика, с която започва епохата на умните, толерантни към природата къщи на зеленото бъдеще.


 

 

Визитка: Арх. Борислав Игнатов е роден във Варна. Завършил е УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като „Perkins + Will Architects”. Преподавал е в Колумбийския университет.

 Лицензиран архитект е в САЩ и България, където неговото архитектурно бюро "Игнатов Архитектс" има представителства.

 

 

www.bignatov.com

 

 

     

Bookmark and Share  

 

                                                                                          

» Проекти на къщи 2010 г.

 

 

 

 

 

 

СТРОИТЕЛСТВО НА КЪЩИНад 150 идейни проекти