ЖИЛИЩА

» Проекти на къщи 2009 г.


ЕДНОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА
с. Остра Могила, община Стара Загора

Разположението и ориентацията на сградата са съобразени с изискванията на Инвеститора, както и с денивелацията на терена. Тя е разположена в северния край на парцела, в най-високата му част. Достъпът от улицата се осъществява от изток, където е предвиден гараж с възможност за едно паркомясто пред него в
границите на имота.

Жилищната сграда се вписва в стръмния терен. Благодарение на обилното остъкляване повечето от помещениета получават добър изглед и изложение.

Площ на парцела – 820,00 м2
ЗП първи етаж къща – 86,91 м2
ЗП гараж – 25,20 м2
ЗП общо – 112,11 м2
ЗП втори етаж - 69,11 м2
РЗП (на и над терен) –181,22 м2
ЗП сутерен – 39,20 м2


Достъпът до къщата се осъществява от север посредством алея от каменни плочи на широка тревна фуга, пълзящи по наклонения терен.

Сградата е изпълнена в два етажа, като две основни функционални зони - ден и нощ. Предвиден е и сутерен под част от сградата, където се намира сервизно помещение. Гаражът е разположен на същото ниво, като
има връзка с останалата част от къщата чрез вътрешна стълба.

Главният вход на къщата е от север, където се намира преддверието с ел.таблото. Към него е предвидена тоалетна и гардероб. От преддверието се влиза в трапезарията и дневната, където е предвидена камина, която може да се използва и от външната покрита тераса. Кухнята е решена като част от трапезарията и по желание е
възможно напълно да се отдели.

Връзката с горния етаж се осъществява с еднораменна стълба, стигаща от дневната до емпоре, от което става достъпът до трите спални и банята. По този начин пространствено се обединяват дневната, трапезарията, кухнята и емпорето.

Ажурна еднораменна стълба навлиза в интериора на дневното пространство и води към втория етаж. Там ни
посреща широко, искрящо от светлина предверие и емпоре с гледка към дневния кът. И към двете спални на този етаж са проектирани собствени дрешници и бани с WC за по-голям комфорт на обитателите на това съвремено жилище. По искане на инвеститора една от спалните има визуална връзка с дневната, което придава чувство за простор на погледа отвъд рамките на спалнята.

Трапезарията и дневната имат остъкляване на юг, изток и запад - към двора.Конструкцията на сградата е монолитна: стоманобе тонни плочи, греди и колони. Външните стени са с дебелина
25 см решетъчни тухли, а вътрешните са с дебелина 12 см тухла. Предвидена е 5 см твърда топлоизолация монтирана външно, защитена с армираща мрежа.

Покривната конструкция на двете жилищни нива се състои от наклонени стоманобетонни плочи в участъците, ограничени от външните стени. Върху тях се предвижда 8 см топлоизолация от минерална вата, разположена между дървени ребра, върху които се предвижда дъсчена обшивка и покривно покритие.

 

арх. Марина Игнатова, арх. Николай Давидков, арх. Румен Донев

www.did-studio.com

Вижте проекта в PDF

  


 

» Проекти на къщи 2009 г.

 

 

 

 

 

 

 

СТРОИТЕЛСТВО НА КЪЩИНад 150 идейни проекти