ЖИЛИЩА

» Проекти на къщи 2010 г.

Проект на еднофамилна нискоенергийна къща в 
м.Толева махала,
район Връбница, гр.София


 

   Проектът е на масивна еднофамилна жилищна сграда на два етажа със вход и стълбище, разположени от североизток.
Сградата е проектирана в източната част на обширен парцел, с главен вход от югозапад към улица-тупик. Спазени са всички нормативно необходими отстояния, като в посока югозапад е проектиран просторен  двор с  красива панорама към Витоша.            

Къщата е разположена на сравнително полегат терен с естествено повърхностно отводняване към главната улица от северозапад.          

Архитектурният облик на сградата е съобразен с равнинния характер на местността, разположена в периферията на гр.София. Покривът е съставен от една двускатна и една едноскатан част, които са терасирани с оглед по-добро функционално разделение на съответните зони.
градата е ориентирана по оста югозапад-североизток като така се отваря  към двора и красивата панорама към Витоша. Формите излъчват спокойствие и ненатрапчивост. Избегнати са тежките обеми, а всяка фасадна плоскост е оформена с помощта на ясни детайли, естествени материали – дървена обшивка,тъмносива, кафява и бяла мазилка; с подходящо членение и  панорамни витрини.

Площ на парцела – 500.00 м²
ЗП – 86.55 м²
РЗП – 178.06 м²

Необходимо количество енергия за отопление годишно – 2900 KWh


Сградата е развита на две нива.

На кота +0,00 са разположени дневна + трапезария с просторна тераса; кухненски бокс пространствено свързан с трапезарията; съответните санитарни и помощни помещения (баня + WC и килер).
На кота +2,95 (втори етаж) са разположени родителска спалня + тераса; две детски спални с възможност за съединяване; съответните санитарни и помощни помещения (баня + WC , перално и дрешник). Комуникацията между двете нива става чрез двураменна стълба, разположена в североизточната част на къщата.         

Конструкцията до кота +2,95 м е стоманобетонова, гредова.
Покривната конструкция се състои от дървени ребра 10/20 см, дървена
обшивка и съответните покривни плочи. Фасадно третиране –  дървен скелет, покрит с ОСБ плоскости и облепен с фасадна топлоизолация.
Външните стени са тухлени - 25 см, а вътрешните – щендерни стени с 10 см профил, покрит с два пласта гипсокартон и запълнени с минерална вата.
Предвидени са снегозадържащи покривни елементи – по контура на целия покрив.
 

         

Сградата е проектирана в съответствие с изискванията за ниско-енергийна къща. Изчисленото количество необходима енергия за отопление на квадратен метър за година е 17 KWha. Всички жилищни помещения са обърнати в посока югоизток или югозапад с цел оптимално ослънчаване през различните сезони. Площта и обема на къщата са оптимизирани с цел намаляване обема за отопление. Всички южни прозорци са с предвидена слънцезащита. Фасадата на сградата е от окачен дървен скелет с цел елеминирането на термомостове. Коефицентът на топлопреминаване за фасадните стени и покрива е к=0,2. Дограмата е шесткамерна ПВЦ със двоен стъклопакет с нискоемисионно к-стъкло. Всички прозорци ще бъдат снабдени с външни ролетни щори с ПВЦ ламели.
              Всички инсталации са проектирани с оглед на максималното намаляване енергийните разходи. Ел. инсталацията ще се положи в гофрирани тръби в стените и плочите, а осветлението ще става от енергоспестяващи осветителни тела. Повърхностното оттичане е отведено към резервоар за събиране на дъждовните води. Вентилацията се извършва принудително чрез рекуператор в тавана на банята на втория етаж. Отоплението и охлаждането на въздуха се извършва чрез конвектори, свързани към термопомпа вода-вода, разположена в склада под стълбищната клетка. Подгряването на битовата вода се подпомага от вакуумно-тръбни колектори на югоизточния скат на покрива на сградата.
            В проекта са предвидени различни декоративни и художествени елементи: плочо-пътеки, тревни партери, декоративни тротоарни плочи и павета, планински дървесни видове, външно осветление, слънцезащитна пергола и др. Всички те създават приятна и релаксираща обстановка, коята заедно с планинската панорама придават на сградата едно незабравимо очарование.

Вижте фасади в PDF

Вижте разпределения в PDF

За контакти:atanas.papazov@email.bg     

 

Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища

Проекти на къщи до 100 кв. м

Проекти на къщи от 100 - 200 кв. м

Проекти на къщи от 200 - 300 кв. м

Проекти на къщи над 300 кв. м

 

 

 

Bookmark and Share  

 

                                                                                          

» Проекти на къщи 2010 г.