ЖИЛИЩА

» Проекти на къщи 2011 г.

Гъвкава Къща в Ню Орлеанс
Конкурсен проект на пасивна къща

Човекът до сега не е създал материал, толкова издръжлив и гъвкав, колкото е човешкия дух!– Берн Уилямс

Идейният проект на пасивна къща в Ню Орлеанс - САЩ, който ви представяме, е съвместна разработка на арх.  Гергана Барабонкова и Мирослава Тенева. Проектът е създаден специално за архитектурен конкурс, в който двете българки участват.

Каква е идеята на конкурса и неговите цели, за нашата аудитория от Бостън разказа  арх. Барабонкова:

Името на нашия проект Resilient House или Гъвкава Къща бе вдъхновено от хората от Ню Орлеанс и тяхната способност да посрещнат обстоятелствата, да се мобилизират и да продължат напред след урагана Катрина.  Издръжливостта на една система се определя от нейния капацитет да се сблъска с препятствия, да се адаптира и да продължи живота си, мобилизирайки човешките иновации, ресурси, дух и решителност.

Предвид предизвикателствата, с които се сблъсква човечеството, нашата идея за Гъвкава Къща е като неразделна част от едно по-голямо, цялостно решение, което включва наред с всичко друго, и изграждането на силни и сплотени човешки общности.

В заданието на конкурса за пасивна къща в Ню Орлеанс бяха заложени изисквания тя да бъде достъпна, евтина за построяване и да има много ниско потребление на енергия. Квадратурата й също не трябваше да надхвърля 92 кв.м за къща с две спални и 116 кв.м за къща с три спални. Преди всичко обаче, къщата трябваше да отговаря на изискванията на стандарта за пасивни къщи на Passive House Institute (Германия):

  • Специфичната нужда от енергия за отопление и вентилация да не бъде повече от 15 kWh/m2 годишно

  • Общо потребление на сградата за всички нужди не повече от 120 kWh/m2 годишно.

  • Въздухопроницаемостта на сградата трябва да е не по-голяма от 0,6 пъти нейния обем на час, при разлика в наляганията на въздуха вътре и вън от 50 Ра.

За да постигнем това ниско енергийно потребление в  Гъвкава Къща, заложихме на  ключовите елементи на една пасивна къща: компактна форма и добра изолация на стени, под и покрив, енергоефективни прозорци с троен стъклопакет, въздухонепроницаема външна обвивка на сградата и топлообменник/ рекуператор за възстановяване на енергията от отработения въздух.

Лятото в Ню Орлеанс е изключително горещо и влажно, което наложи да използваме климатична система за охлаждане и отнемане на влагата от въздуха. При проектирането на къщата използвахме специализиран софтуер за изчисляването на цялостния енергиен модел (PHPP) и постигнахме необходима годишна енергия за отопление и вентилация - 2 kWh/m2 годишно и общо потребление на сградата за всички нужди - 100 kWh/m2 годишно.

Важен елемент от проекта е гъвкавият покрив от перфорирана ламарина, който обвива къщата и върху който има зеленина –  за хармонично свързване на  къщата със заобиколяващата я природа.
Гъвкавият зелен покрив осигурява и естествена сянка за сградата. Пространството между него и къщата създава възможност за естествена циркулация на обвиващия въздух.”

Повече информация за конкурсаwww.designbymany.com

 


 


За създателите на проекта:

Арх. Гергана Барабонкова – завършва Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в София. Специализира в областта на нискоенергийната екологична архитектура и пасивния дизайн. Преподава в Бостънския Архитектурен Колеж и е собственик на Studio GB Architecture and Design в Бостън. В настоящия момент проектира пасивна къща край град София.

Мирослава Тенева – дипломантка в  Бостънския Архитектурен Колеж. Специализира в областта на устойчивата архитектура и зеленото строителство и градоустройство.

За контакти:
Арх. Гергана Барабонкова
Studio GB Architecture & Design

http://studiogbarchitecture.com/

 

 

 

 

 


 

» Проекти на къщи 2011 г.

 

 

 

 

 

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama