ЖИЛИЩА

НАЙ - ЧЕТЕНИ СТАТИИ НОВИНИ РЕМОНТИ - ОБЯВИ СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

Изолации

 

За топъл и комфортен дом –
интегрирана топлоизолационна система "Теразид"

Теразид ЕООД е първата българска компания,
отличена с European Technical Approval (ETA)

През лятото, наред с плановете, а и последващата им реализация, за  заслужена ваканция, голяма част от нас вече поглеждат предпазливо към идващите по-хладни сезони. И в много случаи част от отпуската се посвещава на подготовката на жилището за този период от годината и по-точно – в поставянето на външна топлоизолационна система. Напълно резонно, защото една такава инвестиция, навярно вече всички сме наясно, се възръща многократно във времето – и днес не стои на преден план въпросът необходима ли е топлоизолацията, а каква да бъде?!

Практиката показа, че най-ефективният вариант е външната фасадна изолация на сградите, както и няма съмнения по отношение на основния топлоизолационен материал – експандиран полистирол (EPS) или вата.


Тези констатации обаче далеч не изчерпват въпроса за конкретните технически изисквания за топлоизолационната система. При всяко положение тя трябва да е съобразена с типа и предназначението на сградата, както и с климатичните особености на района. Не на последно място е разумно да се провери дали топлоизолационната система е сертифицирана по БДС и е придружена с гаранция за качество.

Сертифицирането на всяко едно изделие е гаранция, че то е произведено според конкретни изисквания и отговаря на установените норми. Когато няколко продукта са сертифицирани като система, това е гаранция, че те са напълно съвместими един с друг и се постига максимална ефективност именно в съвместно им използване.

Елементите на интегрираната топлоизолационна система “Теразид”, които са подложени на анализ, лабораторни изпитвания и сертификация по ETAG 004 са лепило и шпакловка за топлоизолационни плоскости „Термозид”, експандиран полистирол (EPS-F) с контролирана плътност, универсален грунд за мазилки „Теразид G-33”, както и всички необходими аксесоари за здравина и устойчивост на системата – армираща мрежа, дюбели, ъглови профили. Особеното за издаденото одобрение (ETA) е, че системата може да бъде завършена с всяка една от 4-те декоративни фасадни мазилки, произвеждани от „Теразид” ЕООД – полимерната „Декорит”, силикатната „Силикат”, силиконовата „Сиколит” и новата наномазилка „Наномакс”.

Като изключим фасадната мазилка, която освен декоративните си функции защитава топлоизолацията и фасадата от дъжд, сняг и други атмосферни влияния, останалите материали – лепило за лепене и шпакловка на топлоизолационните плоскости, армираща мрежа, профили, дюбели и грунд, са помощни, всеки от които обаче има решаващо значение за изграждането на топлоизолационната система. Всички те трябва да се разширяват и свиват еднакво, за да не възникват напрежения помежду им, водещи до образуване на пукнатини, да имат максимално висока адхезия един към друг и в резултат на всичко това системата да е устойчива на натоварване и атмосферни влияния при това далеч, след като изтече предвиденият по закон 5-годишен гаранционен срок. Затова, когато се говори за топлоизолация, винаги трябва да се разбира система от материали

В търсене на най-добра цена често собствениците на жилища пренебрегват някои основни технически изисквания, от които зависи ефективността на топлоизолационната система:

1. Дебелината на топлоизолационния материал (EPS-F) да не е по-малка от 8-10 см
Дебелината на топлоизолационния слой е един от двата фактора, които определят ефективността на изолационната система. Колкото по-голяма е дебелината на изолационния материал, толкова преминаването на топлина извън стените (в зимните месеци) и навътре в сградата (през лятото) намалява. Неслучайно от началото на миналата година бяха направени промени с Наредба № 7 за енергийна ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия в сгради в посока увеличаване на минималната дебелина на топлоизолационния слой. 

2. Плътността на топлоизолационните плоскости да е минимум 14-16 кг/м³
Топлоизолационните плоскости от EPS с по-малка плътност са по-евтини. Те обаче са не само с по-лоши топлоизоалционни качества, но и са по-податливи на механични въздействия. Така с пестенето на няколко стотинки на квадратен метър се рискува компрометирането на цялата система.

3. Лепилото за топлоизолационните плоскости
На мнозина може да се стори безсмислена следната препоръка, но: топлоизолационни плоскоти се лепят с лепило за топлоизолационни плоскости, а не с лепило за плочки, портланд циментово лепило или друг неподходящ материал. Съставът на лепилото за топлоизолация е съобразен с неговото основно предназначение – да е изложено на сериозни температурни разлики и други атмосферни влияния.

4. Поставяне на дюбели, армираща мрежа и усилващи ъгли.
Качественото лепило и добре подготвената основа гарантират сигурно залепване на топлоизолационните плоскоти, но не трябва да се забравя, че основният крепежен елемент на всяка топлоизолационна система е именно дюбелът. Правилното дюбелиране е особено важно при високите сгради.
    
Не по-малко важно е използването на усилващи ъгли и водооткапи при шпакловането. През некачествено завършения ръб на фасадата може да навлиза вода и това да доведе не само до неприятния естетически момент на лющене на мазилката, но и до намаляване на топлоизолационните качества на система поради навлизащата влага.
Армиращата стъклофибърна мрежа е другият елемент от шпакловъчния слой, на който често не се отдава нужното внимание. Именно тя придава еластичност на шпакловката, която трябва не само да понесе тежестта на нанесената финишна мазилка, но и да предпазва от механични влияния топлоизолационните плочи от EPS. За да изпълнява своята фунция, самата мрежа трябва да е достатъчно еластична и алкалоустойчива.

5. Нанасяне на специален грунд за мазилки
Ролята на грунда е да уеднакви водопоглъщането на основата и да създаде оптимално сцепление на финишния слой от фасадна боя или мазилка. Задължително условие е грундът и мазилката да са на един и същи производител, защото в противен случай рискувате двата продукта да не са съвместими.

6. Защо да изберем полимерна пред суха мазилка на циментова основа? 
Как най-лесно може да се познае дали мазилката е суха на циментова основа или полимерна? Просто допрете нещо мокро до повърхността на мазилката - ако тя поема влага и промени цвета си, това означава, че мазилката е на циментова основа. По същия начин сухата мазилка поема влага и това води до овлажняване на топлоизолационния слой не само при валежи, но и при по-високо ниво на атмосферна влага.
Мазилките на полимерна или силиконова основа гарантират сигурна защита на всички елементи на топлоизолационната система от външната влага, като в същото време позволят преминаването на пари от вътрешността на сградата. Това осигурява комфорт и здравословна среда без конденз и мухъл в помещенията.
Ако все пак бюджетът налага използването на по-евтина суха мазилка, може да защитите топлоизолационната система с последен финишен слой от полимерна фасадна мазилка. Това ще реши и проблема с цветността на фасадата, която при нанасянето на оцветена суха мазилка често още на първата година променя вида си, като става на петна или частично се обезцветява.

Фасадната интегрирана топлоизолационна система на  Теразид ЕООД е доказала своето качество и ефективност през годините. Системата притежава сертификат за качество БДС EN 13499, а дружеството предоставя 5 години гаранция.

Основно предимство на системата е, че тя е разработена изцяло от материали, произвеждани от Теразид ЕООД – лепило за топлоизолационни плоскости ТЕРМОЗИД, експандиран пенополистирол (EPS-F), армираща мрежа от фибростъкло, дюбели за топлоизолация, шпакловъчна смес, грунд и мазилки, които са напълно съвместими.

„Теразид” ЕООД произвежда EPS с две различни плътности и дебелина от 50 до 100 мм, което позволява на клиента да направи най-добрия избор, след като е преценил разположението на сградата и климатичните особености на мястото или следва съветите на специалистите, извършили обследване на сградата. С използването на EPS с марка "Теразид" се премахват термомостовете и се предотвратява разрушаването на фасадата, предизвикано от температурни разлики и атмосферни въздействия. 

За залепването на топлоизолационните плоскости „Теразид” ЕООД препоръчва циментовото лепилоТЕРМОЗИД или ТОП МИКС. За допълнително механично закрепване на топлоизолационните плоскости се поставят пластмасови дюбели, върху които следва полагането на армировъчна фибромрежа и на усилващи ъглови профили.
Следващата стъпка при изпълнението на интегрираната топлоизолационна система ТЕРАЗИД е шпакловането с ТЕРМОЗИД и грундирането с ТЕРАЗИД G-33 или 
ТЕРАЗИД G-55. 

За да придобие фасадата естетичен и завършен вид, „Теразид” ЕООД произвежда и предлага 210 цвята полимерни, силиконови и силикатни мазилки с отлични водоотблъскващи и паропропускливи свойства.

Кликнете, върху снимките, за да ги видите в голям формат...

Различните структури - драскана и влачена, и различните размери на структурните зърна на мазилките ДЕКОРИТСИЛИКАТ и СИКОЛИТ дават възможност за изключително разнообразие в архитектурните решения за фасадите или отделните фасадни елементи. 

За тези, които предпочитат гладка фасада без декоративния ефекти на мазилките, „Теразид” ЕООД предлага богата гама от полимерни и силиконови фасадни бои с воотблъскващи и паропорпускливи свойства.

Полимерната мозаечна мазилка ДЕКОРА с добавени разноцветни мраморни и гранитни късчета пък е идеалното финишно покритие за цокълни елементи, колони или други детайли от фасадата. 

 


За контакти:

София 1528
Гара Искър, ул. 5004 №5
Тел.: 02/979 99 71
Факс: 02/979 99 70
GSM: 0888 419 812
e-mail: office@terazid.com

terazid.com/bg/

Италиански мазилки за уникалност и стил в интериора

 

 

 

 

 

Изолации

 

 

 

 

Изключителен представител на "Адиколор" за България "Теразид" ЕООД.

Италиански мазилки за уникалност и стил в интериора

 

  СТРОИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
  НОВО СТРОИТЕЛСТВО
  ОБЗАВЕЖДАНЕ
  ИНТЕРИОР
  ИНТЕРИОРНИ ПРОЕКТИ
  ИНТЕРИОРНИ ДЕТАЙЛИ
  АРХИТЕКТУРА
  АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ
  ПРОЕКТИ НА КЪЩИ
  ЗА ГРАДИНАТА
  ОТОПЛЕНИЕ
  КАМИНИ

 


 

 

 

 

Биокамина - дизайн

Биокамини

 

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Reklama