Антре с декоративни тухлички – актуално и модерно решение

26241
Разглеждания
Антре с декоративни тухлички

34 идеи за дизайн на стени в антре и коридор с облицовъчни тухлички

Антре с декоративни тухлички на стените отдавна не е някакво екзотично и твърде оригинално решение – както декоративният облицовъчен камък, така и тухличките заеха специално място на интериорната сцена. И вероятно ще останат там за доста дълго време или пък не, но това само бъдещето може да покаже!

Макар някога тухличките да са били използвани предимно за облицовка на фасади на сгради, то през последните години добиха голяма популярност при проектиране на всякакви интериорни пространства, включително антрета и коридори.

И това интериорно „нашествие“ е напълно разбираемо! Декоративните тухлички са доказано красив и както казахме по-горе – особено модерен, материал, който позволява да бъдат постигнати интересни акценти в дома.

Антре с декоративни тухлички

Тухличките не са твърде тежки (бетоновите, напр., са около 15 кг/кв.м), което на практика не може да утежни особено конструкцията на сградата. Устойчивостта им на механични натоварвания ги прави силно предпочитани от собственици на домашни любимци – всички знаем, че и най-сладкото коте или куче не остава равнодушно към мазилката или тапетите на стените…

Когато по някаква причина се наложи подмяна на някой от елементите на стена, облицована с тухлички, то това става лесно, без да се отрази на цялостното покритие.

Антре с декоративни тухлички

Ако декоративните тухлички са импрегнирани с подходящ препарат, то те стават не само по-устойчиви на влага, но и значително по-лесно се почистват от прах – само с влажна кърпа.

Антре с декоративни тухлички е решение, което със сигурност допада на много хора и поради причината, че се предлагат много различни цветови вариации, което би ги адаптирало лесно към всеки стил на интериора.

Напълно логично, както и при всички останали възможни варианти за облицовка на стени в антре или коридор, за малки и тесни пространства е препоръчително да се използват бели или тухлички в светли нюанси, което допринася за оптичното разщиряване на пространството.

Антре с декоративни тухлички

Съвсем не е задължително всички стени да бъдат облицовани с тухлички – дори по-ефектно ще бъде, ако са използвани само като акцент на някоя от тях, особено ако помещението е малко. Ако в такова антре стените са изцяло покрити с декоративни тухлички, то има вероятност да се постигне анти-ефект, защото пространството ще изглежда претрупано и дори схлупено…

Антре с декоративни тухлички

Когато се избират облицовъчно тухлички за декориране на антре или коридор, трябва да се вземе предвид дизайна и обзавеждането на помещението. Материалът трябва хармонично да се вписва в пространството, без да го затрупва или смалява.

Антре с декоративни тухлички

Монтажът на декоративните тухлички е процес, аналогичен на залепването на облицовъчен камък, но с една основна разлика – при тях се прави фугиране със съответната по цвят фугираща смес между елементите.

Антре с декоративни тухлички

Стената, която ще се облицова, се подготвя предварително – премахва се предишното покритие, било то боя, мазилка или тапети, изравнява се повърхността, а за надеждна фиксация се използва дълбоко проникващ грунд. Залепването става с флексово лепило в посока отдолу-нагоре по стената.

На пазара се предлагат различни видове декоративни облицовъчни тухлички – бетонови, гипсови, клинкерни, съответно и в различен ценови диапазон.

Антре с декоративни тухлички

Независимо от това богато разнообразие, много хора биха се спрели на по-ниско бюджетния вариант, чийто краен вариант също е антре с декоративни тухлички – естествено, става въпрос за тапети, имитиращи тухлена стена. Определено техният монтаж е много по-лесен и не е свързан с рязане, прах и всички други „екстри“, съпровождащи всеки ремонт.

Въпрос на избор и предпочитание – макар материалите да са коренно различни, може да се постигне по-добър и ефектен резултат от традиционните стенни покрития с боя или мазилка.

 

Галерия:

 

Продукти в магазин Жилища: