Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

 

Интериорният проект, който ви представяме, е на стая на 13-годишна млада дама, създаден от интериорния дизайнер Яна Мечкарова.

С проблемите на тийнейджърската възраст сме се сблъсквали рано или късно всички родители – едва ли някой може да отрече това, нали? Макар да смятаме децата си за още твърде малки, то те вече имат формирани мнения по редица въпроси – е, макар и невинаги да сме съгласни с тях, това не означава, че трябва да ги пренебрегваме!

Ето какво сподели за работата си по проекта на тази детска и несъвсем детска стая дизайнерът Яна Мечкарова:

“Тази тийнейджърска стая беше едно голямо предизвикателство за мен. Момиченцето, за което беше предназначена, имаше едно единствено условие – да има черна стена зад леглото си. Родителите й бяха много притеснени и се чудеха как да променят мнението й. Обяснявали й колко мрачно и тъжно ще бъде, колко неподходящ е този цвят за момиче и куп други неща, които минавали покрай ушите на детето.

Първото нещо, което направих тогава, е да уговоря среща, на която да се запознаем с момиченцето и да поговоря лично с него за желанията му. Наистина бях притеснена. Ако не успеех да я предразположа, може би щях да задълбоча разногласията й с родителите, а те разчитаха на мен да създам за детето им уютно, светло и приветливо пространство.

Още щом се запознахме, разбрах, че не е било необходимо да се притеснявам. Тя искаше родителите й да се съобразят с това, че тя вече не е бебе и има свое мнение. Много бързо намерихме цветово решение, което да удовлетвори всички.

Майката държеше на бялото, защото искаше дъщеря й да подгогвя уроците си на светло. Младата госпожица не отстъпи и с малко моя помощ избрахме страхотен черен тапет на дизайнерът Larz Contzen с флорални мотиви за акцентната стена. След още малко разговори се появиха и нежните тонове на розовото за повече мекота и цикламеното – за настроение.

Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

В моята глава вече се беше появила картинка. Имаше няколко въпросителни относно разпределението и функционалността на стаята. Беше необходимо да се предвиди просторен работен плот за голямата ученичка. Най-подходящото място за голямото бюро беше под прозореца. Там, за съжаление, почти винаги има радиатор, който трябва да остане непокрит и лесно да затопля помещението.

Тогава ми хрумна идеята с перфорирането на плота с различни по големина кръгли отвори. Те изглеждат закачливо и като декорация върху тъмната повърхност, а имат и още една хитра функция – играят ролята на поставки за чаши. Така малката принцеса няма да разлива чашата с какао върху тетрадката си, когато е съсредоточена в ученето си.

Трябваше да проектирам и кът за разговори с приятелки. Те често й идвали на гости. В това не много голямо пространство – 15 кв.м, трябваше наистина да се разиграят всички възможни варианти на разпределине, за да се намери най-компактния. По същата причина проектирах леглото с два матрака един под друг. Така “пижамените партита” щяха да бъдат съвсем истински.

Истината е, че интериорът, които изградих за това страхотно момиченце, в крайна сметка отговори на всички изисквания. Точно тогава ми стана ясно колко е важно що за човек е собственикът  на пространството, което чака да бъде създадено.  Цялото семейство беше щастливо, а това е най-голямото признание за работата ми.”

Е, изводът е ясен – изслушвайки децата си и вземайки впредвид мненията им, ще им създадем много повече радост и доверие в нас самите!


 

 

За контакти: Яна Мечкарова – интериорен  дизайнер, gsm: 0888780852

 

 

Детско осветление в магазин Жилища

Споделете: