Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

787
Разглеждания
Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

 

Интериорният проект, който ви представяме, е на стая на 13-годишна млада дама, създаден от интериорния дизайнер Яна Мечкарова.

С проблемите на тийнейджърската възраст сме се сблъсквали рано или късно всички родители – едва ли някой може да отрече това, нали? Макар да смятаме децата си за още твърде малки, то те вече имат формирани мнения по редица въпроси – е, макар и невинаги да сме съгласни с тях, това не означава, че трябва да ги пренебрегваме!

Ето какво сподели за работата си по проекта на тази детска и несъвсем детска стая дизайнерът Яна Мечкарова:

“Тази тийнейджърска стая беше едно голямо предизвикателство за мен. Момиченцето, за което беше предназначена, имаше едно единствено условие – да има черна стена зад леглото си. Родителите й бяха много притеснени и се чудеха как да променят мнението й. Обяснявали й колко мрачно и тъжно ще бъде, колко неподходящ е този цвят за момиче и куп други неща, които минавали покрай ушите на детето.

Първото нещо, което направих тогава, е да уговоря среща, на която да се запознаем с момиченцето и да поговоря лично с него за желанията му. Наистина бях притеснена. Ако не успеех да я предразположа, може би щях да задълбоча разногласията й с родителите, а те разчитаха на мен да създам за детето им уютно, светло и приветливо пространство.

Още щом се запознахме, разбрах, че не е било необходимо да се притеснявам. Тя искаше родителите й да се съобразят с това, че тя вече не е бебе и има свое мнение. Много бързо намерихме цветово решение, което да удовлетвори всички.

Майката държеше на бялото, защото искаше дъщеря й да подгогвя уроците си на светло. Младата госпожица не отстъпи и с малко моя помощ избрахме страхотен черен тапет на дизайнерът Larz Contzen с флорални мотиви за акцентната стена. След още малко разговори се появиха и нежните тонове на розовото за повече мекота и цикламеното – за настроение.

Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

Интериорен дизайн на стая за госпожица на 13 г.

В моята глава вече се беше появила картинка. Имаше няколко въпросителни относно разпределението и функционалността на стаята. Беше необходимо да се предвиди просторен работен плот за голямата ученичка. Най-подходящото място за голямото бюро беше под прозореца. Там, за съжаление, почти винаги има радиатор, който трябва да остане непокрит и лесно да затопля помещението.

Тогава ми хрумна идеята с перфорирането на плота с различни по големина кръгли отвори. Те изглеждат закачливо и като декорация върху тъмната повърхност, а имат и още една хитра функция – играят ролята на поставки за чаши. Така малката принцеса няма да разлива чашата с какао върху тетрадката си, когато е съсредоточена в ученето си.

Трябваше да проектирам и кът за разговори с приятелки. Те често й идвали на гости. В това не много голямо пространство – 15 кв.м, трябваше наистина да се разиграят всички възможни варианти на разпределине, за да се намери най-компактния. По същата причина проектирах леглото с два матрака един под друг. Така “пижамените партита” щяха да бъдат съвсем истински.

Истината е, че интериорът, които изградих за това страхотно момиченце, в крайна сметка отговори на всички изисквания. Точно тогава ми стана ясно колко е важно що за човек е собственикът  на пространството, което чака да бъде създадено.  Цялото семейство беше щастливо, а това е най-голямото признание за работата ми.”

Е, изводът е ясен – изслушвайки децата си и вземайки впредвид мненията им, ще им създадем много повече радост и доверие в нас самите!


 

 

За контакти: Яна Мечкарова – интериорен  дизайнер, gsm: 0888780852

 

 

Детско осветление в магазин Жилища